25 Nisan 2017 Salı

Kahve İle ilgili Bilinmiyenler

Kahve ile ilgili bilinmeyenler

     Kahvenin uyanık kalmayı sağladığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Peki, kahvenin libido artırıcı ve kas yorgunluğunu alması gibi etkilerini biliyor muydunuz?
İnsanlar üzerinde alışkanlık yaptığı araştırmalarla kanıtlanmış olan kahve, hoş sohbetlerin, keyifli anların vazgeçilmezidir. Sağlığa hem faydası hem zararı olan kahve, keçiler sayesinde keşfedilmiş.
     İşte kırk yıllık hatırı olan kahve hakkında bilmedikleriniz:
     Kahve keçiler tarafından keşfedilmiştir: 1000 yıl kadar önce Afrika dağlarında bir keçi sürüsü kahve bitkisinden yedikten sonra Kaldi adında bir çobanı bütün gece uyutmamıştır. Çoban bu bitkiyi bir grup keşişe götürmüş ve daha uzun dua seansları yapılmasına yardımcı olmuştur. Gerçek midir bilinmez ama kahvenin keşfiyle ilgili güzel bir hikaye olduğu kesin.
     Günde 1-2 fincan kahve faydalı: Günde 1-2 fincan kahvenin sağlığa faydalı olduğu belirtildi. Günlük antioksidan ihtiyacının büyük bölümünün kahve ve siyah çaydan alındığı kaydedildi. Tabii ki her şey de olduğu gibi kahvenin de fazlası zarar.
    Kahvenin aşırı tüketimi zararlı: Kahve fazla tüketildiğinde migreni tetikliyor, su, vitamin ve mineral kaybına, hatta kansere bile yol açabiliyor.
   Selüliti önlüyor: Yapılan çalışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selülite karşı faydalı olduğu görülüyor.
    Kadınlarda libidoyu artırıyor: En azından bilim adamlarının laboratuvar fareleri üzerinde yaptığı araştırmaların sonuçları bu yönde. Uzmanlar ise bu etkinin sadece düzenli içici olmayan insanlarda görülebileceğini savunuyor.
    Spor sonrası yorgunluğunu alır: Makul miktardaki kahve tüketimi -günde maksimum 2 fincan- spor sonrası oluşan kas yorgunluğuna iyi geliyor.
   Kafeinsiz kahvede de aslında kafein var: Yapılan bir araştırmaya göre 10 fincan kafeinsiz kahvedeki kafein oranı 2 fincan normal kahveye eş değer.
    Kafeinsizleştirme işlemi kimyasallarla yapılır: Kahve çekirdekleri buhara maruz bırakılarak kafeinin çözülerek yüzeye çıkması sağlanır. Yüzeye çıkan kafein metilen klorür isimli bir kimyasal ile temizlenir.
    Kahveye acı tadı veren kafein değildir: Kahveye acı tadını veren kafein değil içerisindeki antioksidanlardır.
    Kahvenin sertliği kavurma yöntemine göre değişir: Kahve 400 derecede kavrulurken çekirdeklerin içerisindeki yağ açığa çıkar. Ne kadar yağ açığa çıkarsa tadı o kadar sert olur

22 Nisan 2017 Cumartesi

Kahve hakkında bilmediklerimiz

Kahve hakkında bilmediklerimiz bitmek bilmiyor. Söylenmedik daha çok bilgi var! 
Kahve severleri böyle alabiliriz...

1. Kahve M.S. 800'lü yıllarda Etiyopyalı bir çoban tarafından bulunmuş.

Kahve M.S. 800'lü yıllarda Etiyopyalı bir çoban tarafından bulunmuş.
Efsaneye göre 9.yy'da bir çoban, keçilere kahvenin meyvesini yedirmiş ve bir süre sonra kafeinin etkisiyle keçiler hareketlenmeye, çobanların deyimiyle dans etmeye başlamışlar. Bu olaydan sonra bir rahip kahvenin meyvesiyle kendine bir içecek hazırlamış, bütün gece uyumayınca kahvenin uyarıcı etkisi olan bir içecek olduğu keşfedilmiş ve tüketimi yayılmaya başlamış.

2. Kahve dondurularak saklanan ilk gıdadır.

Kahve dondurularak saklanan ilk gıdadır.
Gıdaları korumak için dondurularak saklanması işlemi ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında kahve ile başlamış.

3. Dünyanın en pahalı kahvesi kedi dışkısından yapılıyor.

Dünyanın en pahalı kahvesi kedi dışkısından yapılıyor.
Misk kedisi kahve meyvesiyle besleniyor. Çekirdeklerini ise midesinde fermente edilerek, dışkılıyor. Dışkısından ayıklanan bu çekirdeklerle Bali'de yapılan Luwak kahvesi'nin fincanı 30 euro'dan satılıyor.

4. ''Capuccino'' ismi Fransisken rahiplerinin kıyafetlerinden gelmiş.

''Capuccino'' ismi Fransisken rahiplerinin kıyafetlerinden gelmiş.
Fransisken rahiplerine İngilizce'de ''Capuchin monks'' deniliyor. ''Capuccino''nun rengi,  rahiplerin kıyafetlerinin rengine benzediği için bu ismi almış.

5. Dünya'daki en pahalı kahvelerden bir diğeri fil gübresinden elde ediliyor.

Dünya'daki en pahalı kahvelerden bir diğeri fil gübresinden elde ediliyor.
Tayland'da üretilen bu kahve, 1500 metre'deki kahve meyvelerinin filler tarafından toplanmasıyla elde ediliyor. Aynı kedilerde olduğu gibi fermente edilen kahve dışkıdan ayıklanıyor.

6. Akşam saatlerinde tükettiğiniz kafein uykunuzu yaklaşık 40 dakika kadar geciktirir.

Akşam saatlerinde tükettiğiniz kafein uykunuzu yaklaşık 40 dakika kadar geciktirir.
Kafein temel olarak, beyninizin melatonin salgılamasını geciktirir. Melatonin hormonu ise bizim biyolojik ritmimizi düzenleyen bir hormondur. Genellikle 23.00-05.00 saatleri arasında salgılanır. Melatonin geç salgılandığı için uykunuz da daha geç gelir.

7. Dünya'da kahve üreten bölgeler ''Kahve Kemeri'' olarak adlandırılıyor.

Dünya'da kahve üreten bölgeler ''Kahve Kemeri'' olarak adlandırılıyor.
Kahve kemeri içindeki bölgeler, kahve tarımı için elverişli alanları içerir. Kahve bitkisi için güneş ve yüksek sıcaklık gerektiğinden kahve kemeri, daha çok tropik alanları içerir.

8. 1600'lerde kahveye süt eklemeyi bulan Fransız bir doktormuş.

1600'lerde kahveye süt eklemeyi bulan Fransız bir doktormuş.
Böylelikle 'Cafe Au Laits' ortaya çıkmış. Bu kahve türünde kahveye yalnızca sıcak süt eklenir. Diğer sütlü kahvelerden farklıdır. Doktor bu kahveyi hastaları için de önermiş.

9. Eski Arap kültüründe boşanmak kahveye bağlıymış.

Eski Arap kültüründe boşanmak kahveye bağlıymış.
Eski Arap kültürüne göre erkekler eve yeterli kahve getiremiyorsa, kadın kocasından yasal olarak boşanabiliyormuş.

10. Japonya'da kahveli spa yapabileceğiniz yerler de mevcut.

Japonya'da kahveli spa yapabileceğiniz yerler de mevcut.
Ben kahveyi tercih etmem derseniz çay veya şarap seçenekleri de var. Tencerelerle pişirdikleri kahveleri havuzunuza bir anda dökebilirler!

11. Kahvenin letal dozu 100 bardak olarak belirlenmiş.

Kahvenin letal dozu 100 bardak olarak belirlenmiş.
Fransız yazar Honore de Balzac yazarken, ilham almak için günde 50 bardak kahve tüketiyormuş.

Ofiste kahve keyfi için öneriler

Ofiste kahve keyfi için öneriler




Kahve, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve eğer barista değilseniz, kahvenizi muhtemelen içtiğiniz kahvenin çoğunu ofiste, çalışma ortamınızda içiyorsunuz. Ofiste kahveyi keyifli kılabilmek elbette mümkün, sadece birazcık zahmet gerektiriyor. Eğer kahveyi yeteri kadar önemsiyorsanız ki önemsemelisiniz bu zahmet çoğu zaman gözünüze batmayacak, hatta keyfinizin bir parçası olacaktır. Emin olun, ofiste kahve deneyiminiz size keyif verdikçe, gününüz daha verimli ve pozitif geçecektir.


Otomat dostunuz değildir

Çoğu kurumsal şirketin çalışanlarına ücretli veya ücretsiz olarak sunduğu bir otomat bulunur ofislerinde. Bu otomatlar birkaç tuşa basmanız dışında bir şey beklemezler sizden. Ofiste kahvenin en kolay ve hızlı yöntemidir otomatlar. Birçok farklı seçenek de sunarlar. Çoğu otomat da dışarıdan bakıldığında kalitelidir aslında, Lavazza, Nestlé gibi bilinen ve sevilen markaların imzasını ve kahvelerini, espressodan capuccinoya geniş seçeneklerle sunarlar. Buna rağmen acı ve lezzetsiz olur ama bu kahveler. “Bizim otomat da çok iyi kahve yapıyor” diyen birini duymadım ben henüz (eğer böyle bir otomat bulursanız bana da haber verin).  İşte tam da bu yüzden ofiste kahve keyfi, otomattan olabildiğince uzak durmaktan geçiyor. Yani otomat aslında bir seçenek değil.






http://www.kahveciniz.com/lavazza-qualita-rossa-espresso-kahve-1-kg

20 Nisan 2017 Perşembe

French Press Hakkında

French Press ile ilgili birkaç bilgi :)

French Press ile kahve demlerken 180 ml. su için yaklaşık 10 gr. kahve kullanmak ideal bir orandır. Ancak siz damak tadınıza göre bu oranları değiştirebilirsiniz. Suyunuzun sıcaklığı 95 C° kadar olmalıdır. Aksi takdirde kahveniz yanar. Su kaynadıktan sonra 1 dk. kadar beklerseniz bu sıcaklığa yaklaşık olarak ulaşmış olursunuz.
☆ Sıcak su eklendikten sonra 4 dk. beklenmeli sonrasında ise piston yavaşça aşağı dogru bastırılarak press işlemi yapılmalıdır. Daha fazla beklerseniz daha sert bir kahve elde edersiniz.
☆ Kahvenizi sütlü seviyorsanız ve bol süt köpüğü arzu ediyorsanız bir miktar sütü french pressin içine koyup pistonu hızlıca yukarı-aşağı hareket ettirdiğinizde sütün köpürdüğünü ve ayrıca süt köpürtücüsüne ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz. 
☆ Kahve adına ne ararsanız Kahveciniz'de, unutmayın! 😁...





KAHVE NEDİR NE DEĞİLDİR?

Kahve ağacının tıpkı üzüm asması gibi etrafında yetişen diğer doğal tatları topraktan bünyesine aldığını biliyor musunuz? Bu sebeple her yörenin kahve çekirdeklerinde farklı tatlar ve aromalar bulunuyor. Kahve gurmelerinin marifeti ise burada açığa çıkıyor. Coffee Belt, kahve kemeri veya kahve kuşağı demektir. Dünyada kahvenin yetiştiği ekvatora yakın tropikal kuşağa bu isim verilmiştir. Colombia, Ethiopia, Guatemala, Brezilya gibi kahvelerin yetiştiği ülkeler bu kuşak içinde yer almaktadır. Kahvenin en güzel hali çekirdek halidir. Mis gibi kokar. Taze taze öğütüp demlenince de o koku damaklara ulaşır. En iyi kahve deneyimi için çekirdek kahve alıp demlemeden hemen önce öğütmelisiniz.
Kahvenin lezzetini tam olarak almanın en temel kurallarından biri taze öğütülmüş olmasıdır. İdeal olanı kahve öğütüldükten sonra 15 dk. içerisinde tüketilmesidir. Bu yüzden kahvenizi çekirdek kahve olarak satın alıp içeceğiniz zaman öğütmelisiniz.

Roasting henüz yeşil olan kahve çekirdeklerinin kavrulma işlemine denir. Kavurma işlemi kahve çekirdeğine o bayıldığımız tadını, aromasını ve kokusunu veren aşamadır. Kahvenizi seçerken light, medium veya dark roast olması içtiğiniz kahvenin tadı, sertliği gibi birçok özelliğini belirler.  

http://www.kahveciniz.com/



 Başlıca Kahve Türleri


Arabica ilk olarak Ethiopia'da yetiştirilen kahve türlerinden biridir. Kahve üretiminde en çok bu türden faydalanılır çünkü aroması diğer kahve türlerine göre daha zengindir. Dünyada içilen kahvelerin yaklaşık %70'i Arabica kahvedir.
Cascara, Arabica kahve ağacının meyvesinden yapılan bir tür çaydır. Ispanyolca'da "kabuk" anlamına gelir. Doğal antioksidanlar içeren bu çayın tadı kuşburnunu anımsatır. Kahve ağacının sadece çekirdekleri değil, meyvesi de iştah kabartacak kadar lezzetlidir.
Robusta ise, Arabica'dan sonra en çok tüketilen kahve çeşididir. Aroma ve tad olarak Arabica'dan daha serttir. Dünya kahve tüketiminin yaklaşık % 25'i Robusta kahvesindendir. Robusta genellikle granül kahve üretiminde veya blend, yani karışım kahvelerde kullanılır.