Kahve Çeşitleri
Dünya
genelinde yüzlerce kahve çekirdeği dolayısıyla yüzlerce farklı türde kahve
ağacı bulunmaktadır. Ancak bu türler arasında dünya genelinde en yaygın olarak
yetiştirilen yalnızca 3 farklı kahve ağacı bulunmaktadır.
·
Arabica,
·
Robusta,
·
Liberica
Dünya
genelinde yetiştirilen 3 farklı ağaç arasında da üretimi ve ticareti en çok
yapılan Arabica (Coffea arabica) ve Robusta (Coffea
canephora) cinsi kahve çekirdekleridir. Liberica türü
yalnızca Filipinlerde yok denecek kadar az miktarda yetiştirilmekte ve bu
nedenle ticareti çok az yapılmaktadır. Üretimi ve ticareti en çok yapılan kahve
çekirdeği çeşidi Arabica’dır. Dünya genelinde üretilen meyvelerin yaklaşık
%80’i Arabica, %20’si Robusta’dır. Robusta üretimi daha çok Afrika ve Güney Asya
ülkelerinde gerçekleşmekte iken, Arabica üretimi kahve üreten tüm ülkelerde
özellikle de Güney Amerika’da üretilmektedir.
Arabica cinsi kahve ağaçları genel olarak yer
seviyesinden 800-2.000 metre yükseklikleri sever. Standart özelliklerdeki
Arabica ağacı yılda 5 kg meyve vermekte ve bu 5 kg meyveden yaklaşık 1 kg
çekirdek elde edilmektedir. Arabica çekirdeklerinden elde edilen kahve Robusta
çekirdeklerinden elde edilene göre daha az kafein içerir ancak daha aromatik ve lezzetlidir.
Arabica cinsi ağaçlar Robusta cinsi ağaçlara göre daha narindir. İhtiyaç
duyduğu iklim özellikleri bakımından yetiştirilmesi daha zor ve daha
maliyetlidir. Zirai hastalıklara karşı daha duyarlıdır ve zirai zararlılar
tarafından kolayca etkilenir. Arabica çekirdeğinin kafein içeriği %1-2
civarındadır. Robusta’ya oranla daha az asidik, aroması yüksek ve içimi daha
keyif vericidir. Bu özellikleri nedeniyle en iyi kahve çekirdeği Arabica’dır
diyebiliriz.
Robusta
cinsi kahve
ağaçları genel olarak yer seviyesinden itibaren 600 metre yüksekliklere kadar
yetiştirilebilir. Arabica cinsi ağaçlar gibi narin değildirler. İhtiyaç duyduğu
iklim özellikleri Arabica ile benzerdir ancak bu özelliklerin sapması,
değişmesi durumunda dayanıklılık ve direnç gösterebilir. Bu özellikleri
nedeniyle yetiştirilmesi daha kolay ve daha az maliyetlidir. Robusta
çekirdekleri Arabica çekirdeklerine göre yaklaşık iki kat daha fazla (% 2-5)
kafein içerir. Bununla birlikte aromatik olarak Arabica’ya oranla daha fakirdir
ve asit oranı daha yüksektir. Lezzet bakımından daha asidik olması nedeniyle
acımtırak bir tadı vardır. Dünya üzerinde en çok Robusta üreten ülke
Vietnam’dır. Vietnam’da üretilen çekirdeklerin neredeyse %95’i Robusta cinsi
ağaçlardan elde edilmektedir.
Kahve
hazırlama yöntemleri
Kahvenin
hazırlanmasında beş temel teknik vardır. Bu teknikler;
1- Hazır
Kahve (instant - çözünebilir kahve)
Çeşitli
yöntemlerle granüle hale getirilen kahve çekirdeğinin sıcak su ile
karıştırılması yöntemidir. Daha ucuz ve hazırlanmasının kolay olması nedeniyle
dünya genelinde yoğun ilgi gören bir hazırlama yöntemidir. Çoğunlukla
gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde tüketimi çok yüksektir.
2- Espresso
İtalya
kökenli bir hazırlama yöntemidir. İnce çekilmiş kahve çekirdekleri içerisinden,
yüksek basınç yardımıyla yüksek sıcaklıkta ve az miktarda su buharının
geçirilmesi tekniğidir. Bu işlem sırasında kullanılan su miktarı kullanılan
kahve miktarına oranla azdır. Bu nedenle bu yöntemle elde edilen kahve daha sert,
daha konsantre ve daha güçlü olur. Espresso hazırlama yöntemi bugün dünya
genelinde tüketilen birçok farklı kahve türünün temelini
oluşturur.
3- Filtre
Kahve
Orta
kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeklerinin bir filtre üzerine konulması ve
öğütülmüş çekirdeklerin üzerinden sıcak su geçirilmesi yöntemidir. Sıcak su,
öğütülmüş çekirdeklerin içerisinden geçerken yapısında bulunan yağ asitleri,
renk ve aroma maddelerini beraberinde taşır ve posa (telve) filtre üzerinde
kalır. A.B.D.’de en yaygın kullanılan hazırlama yöntemidir.
4- French
Press (Fransız Usulü Basınçlı Kahve)
Orta
kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeklerinin, özel bir süzgeci ya da filtresi olan
pistonlu bardaklar içerisinde sıcak su ile karıştırılarak bir süre
bekletilmesine dayanan hazırlama yöntemdir. Bu yöntem ülkemizde pek çok kafede
uygulanan yöntemdir. Özel süzgeçli veya filtreli pistonlu bardaklarda sıcak su
içerisinde bekletilen öğütülmüş çekirdeklerin aroması, yağ asitleri ve rengi
kısa sürede sıcak suya geçer. Pistonun aşağı doğru itilmesi ile birlikte posa
(telve) piston altında kalırken posasız sıvı kısmı üst tarafta kalır. Bu
yöntemde kullanılan pistonlu ekipmana French Press ismi verilir.
5- Türk
Kahvesi
Ülkemize
ve Orta Doğu ülkelerine özgü kahve hazırlama yöntemidir. Hazırlanış
temeli Osmanlı İmparatorluğu’na dayanır. İlk olarak Kanuni Sultan Süleyman
zamanında Topkapı sarayında kullanılmaya başlanan bu hazırlama şekli daha sonra
Orta Doğu ülkelerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Çok ince çekilmiş
çekirdekler su ve şeker ile karıştırılarak bakır cezve içerisinde kaynamaya
yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılması yöntemidir. Diğer hazırlama teknikleri ile
mukayese edildiğinde posası (telve) ile tüketilen tek hazırlama yöntemidir.
İsimlerine
Göre Kahve Çeşitleri
Americano : Espresso’ya
sıcak su eklenip yumuşatılmış haline verilen isim.
Affogato : Sütlü bir tatlının
(genellikle dondurma) üzerine espresso dökülerek hazırlanan bir yiyecek.
Cappuccino
: Espresso
üzerine, su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenerek hazırlanır.
Cafe au
Lait : Süt
miktarı kahve miktarından fazla olan Fransız usulü sütlü filtre kahveye verilen
isim.
Cilveli
Kahve : Ülkemizde
Manisa yöresine özgü bir Türk kahvesi türüdür. Pişirilip fincana aktarıldıktan
sonra köpük üzerine çifte kavrulmuş bademin çekilerek serpilmesi ile
hazırlanır.
Cinnamon
Roast : Çok
kısa bir süre fırınlanarak tatlandırılan çekirdeklere verilen isim. Asit oranı
yüksektir ve genellikle karışım kahvelerde kullanılır.
Con
panna : Espresso’nun
üzerine çırpılmış süt kreması eklenerek hazırlanır.
Corretto : Espresso’ya
likör ilave edilerek hazırlanır. Likör olarak çoğunlukla grappa, sambuca veya
brandy kullanılır.
Dibek Kahvesi
: Esas
olarak dibek, kahve çekirdeği öğütme şeklidir. Çekirdeklerin taştan yapılmış
bir havan (dibek taşı) içerisinde dövülerek (ezilerek) elde edilen ince yapılı
çekirdeklere dibek adı verilir. Bu şekilde öğütülen çekirdeklerden hazırlanan
kahvenin ismi de aynı şekilde adlandırılır.
Espresso : İnce çekilmiş
çekirdeklerin içerisinden yüksek basınç yardımıyla yüksek sıcaklıkta ve az
miktarda su buharının geçirilmesi ile elde edilir.
Espresso
Risretto : Espressonun
daha konsantre halidir. Espresso makinesindeki kahvenin içerisinden yüksek
basınç altında daha az miktarda yüksek sıcaklıkta buharın geçirilmesi ile elde edilir.
Filtre
Kahve : Orta
kalınlıkta çekilmiş çekirdeklerin bir filtre üzerine konulması ve bu
çekirdeklerin üzerinden sıcak su geçirilmesi ile elde edilir.
French
Press : Orta
kalınlıkta çekilmiş çekirdeklerin özel süzgeci ya da filtresi olan pistonlu bardaklar
içerisinde sıcak su ile karıştırılarak bir süre bekletilmesiyle elde edilir.
Granita
de Cafe : Buz
ile hazırlanan soğuk espresso.
İrlanda
Kahvesi :Namı
değer Irish Coffee. Sıcak filtre kahve, İrlanda viskisi ve
şekerin karıştırıldıktan sonra üzerine süt kreması konularak servis edilir.
İngiliz
Kahvesi : Hazırlanışı
İrlanda kahvesi ile aynıdır ancak viski yerine cin kullanılır.
Kava
Turecka : Çekoslavakya’da
(şimdi Çek Cumhuriyeti) Türk kahvesine verilen isim. Ffarklı olarak biraz daha
kalın çekilmiş çekirdeklerle hazırlanır ve daha büyük fincanlarla servis
edilir.
Latte : Espresso'nun
üzerine sıcak süt ve süt köpüğünün ilave edilmesi ile hazırlanır.
Lungo : Espresso’nun
makinede daha uzun süre tutulup filtrelenmesi ile elde edilir. Espresso’ya oranla
yaklaşık iki kat daha fazla su kullanılır.
Latte
Macchiato : Sıcak süt ve süt köpüğünün üzerine espresso
eklenerek hazırlanır. Diğer kahve türlerinden ayrılan en önemli özelliği,
hazırlanırken, süt kahvenin üzerine değil, sütün üzerine kahve dökülür.
Macchiato
: Espresso'nun
üzerine çok az süt köpüğü ilave edilerek hazırlanır. Aroması ve lezzeti biraz
sert olduğu için çeşitli aromalar eklenerek lezzet kazandırılıp sertliği
azaltılır.
Menengiç Kahvesi
: Menengiç
bitkisinin kahve çekirdeğine benzeyen meyvelerinin kurutulup kavrulmasından
sonra çok ince çekilerek aynı Türk kahvesi gibi hazırlanan kahveye verilen
isim.
Mırra Kahvesi
: Daha
çok Orta Doğu ülkelerinde ve ülkemizde Güney Doğu Anadolu illerimizde tercih
edilir. Çok ince çekilmiş çekirdekler önce Türk kahvesi gibi pişirilmeye
başlanır. Kaynadıktan sonra telve süzülür, telveden ayrılan kahveye su ilave
edilerek tekrar tekrar kaynatılır.
Mocha : Latte’ye
çikolata eklenerek hazırlanır.
Rus
Kahvesi : Hazırlanışı
İrlanda kahvesi ile aynıdır ancak viski yerine votka kullanılır.
Sumatran
: Düşük
asit oranı olan bir Endonezya kahvesi.
Supremo
: Sabahları
içilmesi tercih edilen Kolombiya kahvesi.
Süvari
Kahvesi : Çoğunlukla
şeker ilave etmeden hazırlanan ve fincan yerine çay bardağı ile servis edilen
Türk Kahvesi.
Türk
Kahvesi : Çok
ince çekilmiş kahve çekirdeklerine su ve şeker karıştırılarak bakır cezve
içerisinde kaynamaya yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılarak hazırlanır.
Vienna
Roast : Orta
derecenin biraz üzerindeki sıcaklıklarda fırınlanmış kahve çekirdeklerine
verilen isimdir. Bu fırınlama yönteminde çekirdeğin aromatik yağı yüzeye
tamamen çıkmaz. En çok tercih edilen fırınlama yöntemidir.
Viennese : Espresso’ya
çikolata ve krema ilave edilerek hazırlanan Viyana usulü kahve.
Yaşlı
kahve : Sıcak
ve nemli havada depolanan yeşil kahve çekirdeklerine verilen isim.
Yetiştirildikleri
Ülkelere Göre Kahve Çeşitleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder