22 Ekim 2018 Pazartesi

Türk kahvesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler


Türk kahvesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Türk geleneğinin en önemli unsurlarından olan kahve, dostluğun ve mutlu günlerin başlangıcının da en önemli habercilerindendir. Mutlu gün diyoruz, çünkü kız isteme sırasında hazırlanan kahvelerde geleneğimizin en önemli parçalarından bir tanesidir. Peki, ama Türk kahvesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir biliyor musunuz?
Birçok kişi, annesinden ya da ananesinden öğrendiği bilgiler ile bu kahveleri hazırlar. Profesyonel olarak yapanlar ise kahve işletenler ve günümüzde barista diye adlandırdığımız kişilerdir.
Gelin isterseniz, maddeler halinde iyi bir Türk kahvesi nasıl yapılır ve yapılış aşamalarında nelere dikkat edilir, birlikte görelim.
·         En kaliteli ve en güzel ürünler, malzemesi kaliteli olanlardır. Aynı durum Türk kahvesi için de geçerlidir. Kahvenin kalitesi iyi olmalıdır ve çok iyi öğütülmüş olmalıdır.
·         Kahvenin piştiği kapta oldukça önemlidir. Eskiden olduğu gibi bugün de bakır malzemeden yapılmış cezvelerde pişen kahve, daha iyi olmaktadır. Bakır bir cezvede ve orta ateşte yapılan Türk kahvesi, daha lezzetlidir ve kıvamındadır.
·         Kristalize ve kimyasal işlemlerden geçmiş tatlandırıcılar, her ne kadar lezzetli görünse de sağlıksızdır. Kahve pişirirken bu tür tatlandırıcılardan uzak durmak gerekir. Doğal tatlandırıcılar katılarak yapılan kahve daha lezzetli olur ve tadı bozulmaz.
·         Birçok içeceğimizi, musluk suyu kullanarak hazırlarız. Bu suların içerisinde gereğinden fazla klor ve kireç bulunduğu için içeceklerin tadı bozulur. Eğer imkan varsa, damacana suları tercih etmelisiniz.
·         İçilecek her fincan için 2 çay kaşığı kadar kahve, cezveye ilave edilmelidir. Eğer şekerli içmek isteyen varsa, kişinin tercihine göre doğal tatlandırıcı şekerler ilave edilebilir.
·         Eğer orta şekerli kahve yapılacaksa, fincana koyulan kahvenin yarısı kadar şeker ilave edilmelidir.
·         Şekerli kahve yapılmadan önce, doğal tatlandırıcı ile toz halinde kahve iyice karıştırılmalıdır. Ondan sonra su ilave edilmelidir.
·         Cezve ocağa konmadan önce ilave edilen su ile karıştırılır. Ocağın altı yakıldıktan sonra kahve bir daha karıştırılmaz.
·         Kısık ateşte bir süre piştikten sonra cezvenin yüzeyinde köpükler oluşmaya başlar. Bu köpükler bir kaşık yardımı ile fincanın yüzeyine eşit bir şekilde dağıtılır.
·         Cezvenin yüzeyinde oluşan köpüğün, eşit bir şekilde dağıtıldıktan sonra bir müddet kabarması beklenir. Köpük cezveden taşmaya başladığı ilk anda, ocaktan cezve alınır.

Türk kahvesi nasıl yapılır tarifi bir de bizden dinleyin!
Tabi ki herkes kendisine göre bir tarif belirleyip kahve pişiriyor. Ancak küçük detaylar, Türk kahvesi lezzetini belirliyor. Nasıl yapılır kısmına gelince, en ideal yapılış tarifini biz burada sizlerle paylaşacağız. Tarifi öğrendikten sonra, eminiz ki misafirleriniz, sürekli olarak sizden kahve yapmanızı isteyeceklerdir.
En iyi kahve, ustaları da dahil olmak üzere, birçokları için okkalı ve bol köpüklü olandır.
Örneğin iki kişilik Türk kahvesi yapımını ele alalım. Orta büyüklükteki bir cezveye, iki tatlı kaşığı kadar kahve ilave etmemiz gerekiyor. Soğuk su seçimi yapılması, kahvenin daha iyi olmasını sağlayacaktır. Mümkünse, musluk suyu değil de doğal kaynak suyu kullanmanız, sonuç almanız açısından daha iyi olacaktır. Damacana suyunu bu bağlamda kullanabilirsiniz. Ancak güvenilir bir marka olmasına dikkat etmelisiniz.
İyi bir kahve üç türde yapılır: Sade, orta ve şekerli…
Sade kahve yaparken yukarıdaki gibi hazırlamanız yeterli olacaktır. Orta kahve yapmak için de, fincana koyduğunuz kahve miktarının yarısı kadar doğal tatlandırıcı ilave etmeniz gerekir. Mesela cezveye, 2 tatlı kaşığı kahve koyuyorsanız, 1 tatlı kaşığı doğal tatlandırıcı koymalısınız.
Şekerli kahve yaparken ise koyduğunuz kahvenin iki katı kadar doğal tatlandırıcı ilave etmelisiniz.
İyi bir kahve pişirmenin sırrı, acele etmemektir. Cezveyi ocağa koymadan önce kahve ve şeker karışımını soğuk su ile iyice karıştırıyoruz.
Ocağı yaktıktan sonra ise karıştırılmaması gerekiyor. Kısık ateşte yavaşça pişmesini beklememiz gerekiyor.
Gaz ile çalışan ocaklarda yapılan kahveler, her ne kadar lezzetli olsa da, odun kömüründe pişen kahveler tam kıvamında ve daha lezzetli olur. Zaten eski zamanlarda hep bu yöntemle Türk kahvesi pişirilirdi. Ancak günümüzde böyle bir imkan kısıtlı olduğundan, ya da hiç olmadığından dolayı, gaz ateşi ile pişen kahveler ile yetinmemiz gerekiyor.
Kısık ateşte pişerken kahveyi gözlemlememiz gerekiyor. Cezve yüzeyinde oluşan köpük iyice kabarıp, taşana kadar hiçbir şey yapmıyoruz. Köpük hafif oluştuğunda, cezvenin yüzeyine bir kaşık yardımıyla eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Köpük taştığında ise kahvemiz hazırdır demektir.
Sütlü türk kahvesi nasıl yapılır
Yukarıda anlattığımız kahve pişirme yöntemlerinin hepsi, sütlü türk kahvesi yaparken de geçerlidir. Süt ile nasıl yapılır sorusuna gelince, yalnızca pişirdiğiniz kahveyi, fincana yarısına kadar doldurursunuz.
Ardından sütü köpürene kadar pişirirsiniz ve fincanın geri kalanına eklersiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, sütün doğal ve katkısız olmasıdır.

https://www.kahveciniz.com/turk-kahvesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder