Türk kahvesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Türk
geleneğinin en önemli unsurlarından olan kahve, dostluğun ve mutlu günlerin
başlangıcının da en önemli habercilerindendir. Mutlu gün diyoruz, çünkü kız
isteme sırasında hazırlanan kahvelerde geleneğimizin en önemli parçalarından
bir tanesidir. Peki, ama Türk kahvesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
nelerdir biliyor musunuz?

Birçok
kişi, annesinden ya da ananesinden öğrendiği bilgiler ile bu kahveleri
hazırlar. Profesyonel olarak yapanlar ise kahve işletenler ve günümüzde barista
diye adlandırdığımız kişilerdir.
Gelin
isterseniz, maddeler halinde iyi bir Türk kahvesi nasıl yapılır ve yapılış
aşamalarında nelere dikkat edilir, birlikte görelim.
·
En kaliteli ve en güzel ürünler, malzemesi kaliteli
olanlardır. Aynı durum Türk
kahvesi için de geçerlidir. Kahvenin kalitesi iyi olmalıdır
ve çok iyi öğütülmüş olmalıdır.
·
Kahvenin piştiği kapta oldukça önemlidir. Eskiden
olduğu gibi bugün de bakır malzemeden yapılmış cezvelerde pişen kahve, daha iyi
olmaktadır. Bakır bir cezvede ve orta ateşte yapılan Türk kahvesi, daha
lezzetlidir ve kıvamındadır.
·
Kristalize ve kimyasal işlemlerden geçmiş
tatlandırıcılar, her ne kadar lezzetli görünse de sağlıksızdır. Kahve
pişirirken bu tür tatlandırıcılardan uzak durmak gerekir. Doğal tatlandırıcılar
katılarak yapılan kahve daha lezzetli olur ve tadı bozulmaz.
·
Birçok içeceğimizi, musluk suyu kullanarak
hazırlarız. Bu suların içerisinde gereğinden fazla klor ve kireç bulunduğu için
içeceklerin tadı bozulur. Eğer imkan varsa, damacana suları tercih etmelisiniz.
·
İçilecek her fincan için 2 çay kaşığı kadar kahve,
cezveye ilave edilmelidir. Eğer şekerli içmek isteyen varsa, kişinin tercihine
göre doğal tatlandırıcı şekerler ilave edilebilir.
·
Eğer orta şekerli kahve yapılacaksa, fincana koyulan
kahvenin yarısı kadar şeker ilave edilmelidir.
·
Şekerli kahve yapılmadan önce, doğal tatlandırıcı
ile toz halinde kahve iyice karıştırılmalıdır. Ondan sonra su ilave
edilmelidir.
·
Cezve ocağa konmadan önce ilave edilen su ile
karıştırılır. Ocağın altı yakıldıktan sonra kahve bir daha karıştırılmaz.
·
Kısık ateşte bir süre piştikten sonra cezvenin
yüzeyinde köpükler oluşmaya başlar. Bu köpükler bir kaşık yardımı ile
fincanın yüzeyine eşit bir şekilde dağıtılır.
·
Cezvenin yüzeyinde oluşan köpüğün, eşit bir şekilde
dağıtıldıktan sonra bir müddet kabarması beklenir. Köpük cezveden taşmaya
başladığı ilk anda, ocaktan cezve alınır.
Türk kahvesi nasıl yapılır tarifi bir
de bizden dinleyin!
Tabi
ki herkes kendisine göre bir tarif belirleyip kahve pişiriyor. Ancak küçük
detaylar, Türk kahvesi lezzetini
belirliyor. Nasıl yapılır kısmına gelince, en ideal yapılış tarifini biz
burada sizlerle paylaşacağız. Tarifi öğrendikten sonra, eminiz ki
misafirleriniz, sürekli olarak sizden kahve yapmanızı isteyeceklerdir.

En
iyi kahve, ustaları da dahil olmak üzere, birçokları için okkalı ve bol köpüklü
olandır.
Örneğin
iki kişilik Türk kahvesi yapımını ele alalım. Orta büyüklükteki bir cezveye,
iki tatlı kaşığı kadar kahve ilave etmemiz gerekiyor. Soğuk su seçimi
yapılması, kahvenin daha iyi olmasını sağlayacaktır. Mümkünse, musluk suyu
değil de doğal kaynak suyu kullanmanız, sonuç almanız açısından daha iyi
olacaktır. Damacana suyunu bu bağlamda kullanabilirsiniz. Ancak güvenilir bir
marka olmasına dikkat etmelisiniz.
İyi
bir kahve üç türde yapılır: Sade, orta ve şekerli…
Sade
kahve yaparken yukarıdaki gibi hazırlamanız yeterli olacaktır. Orta kahve
yapmak için de, fincana koyduğunuz kahve miktarının yarısı kadar doğal
tatlandırıcı ilave etmeniz gerekir. Mesela cezveye, 2 tatlı kaşığı kahve
koyuyorsanız, 1 tatlı kaşığı doğal tatlandırıcı koymalısınız.
Şekerli
kahve yaparken ise koyduğunuz kahvenin iki katı kadar doğal tatlandırıcı ilave
etmelisiniz.
İyi
bir kahve pişirmenin sırrı, acele etmemektir. Cezveyi ocağa koymadan önce kahve
ve şeker karışımını soğuk su ile iyice karıştırıyoruz.
Ocağı
yaktıktan sonra ise karıştırılmaması gerekiyor. Kısık ateşte yavaşça pişmesini
beklememiz gerekiyor.
Gaz
ile çalışan ocaklarda yapılan kahveler, her ne kadar lezzetli olsa da, odun
kömüründe pişen kahveler tam kıvamında ve daha lezzetli olur. Zaten eski
zamanlarda hep bu yöntemle Türk kahvesi pişirilirdi. Ancak günümüzde böyle bir
imkan kısıtlı olduğundan, ya da hiç olmadığından dolayı, gaz ateşi ile pişen
kahveler ile yetinmemiz gerekiyor.
Kısık
ateşte pişerken kahveyi gözlemlememiz gerekiyor. Cezve yüzeyinde oluşan köpük
iyice kabarıp, taşana kadar hiçbir şey yapmıyoruz. Köpük hafif oluştuğunda,
cezvenin yüzeyine bir kaşık yardımıyla eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Köpük
taştığında ise kahvemiz hazırdır demektir.
Sütlü türk kahvesi nasıl yapılır
Yukarıda
anlattığımız kahve pişirme yöntemlerinin hepsi, sütlü türk kahvesi yaparken
de geçerlidir. Süt ile nasıl yapılır sorusuna gelince, yalnızca
pişirdiğiniz kahveyi, fincana yarısına kadar doldurursunuz.

Ardından
sütü köpürene kadar pişirirsiniz ve fincanın geri kalanına eklersiniz. Ancak
burada dikkat edilmesi gereken nokta, sütün doğal ve katkısız olmasıdır.
https://www.kahveciniz.com/turk-kahvesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder