3.Dalga Kahve ve Bilmeniz
Gerekenler
Bugün
sizlere 3. dalga kahve ile ilgili bilmeniz gerekenleri 10 maddede özetledik.
3. dalga kahve bir akımdır. 1. dalga 1900′ lerin başında
popüler olan Nescafe, Folgers gibi çözünebilir, su ile karıştırılıp içilen
kahveyi temsil eder. Burada amaç tüketimdir.
2. dalga ise 1960 ve sonrası Starbucks gibi zincirlerde
espresso, latte, cappuccino gibi kahvelerin servis edilmeye başlandı. Burada
ise amaç kahveden keyif almaktı.
3. dalga kahvede ise kahveye
saygı duymak, ona şaraba, yemeğe, müziğe gösterilen önemin verilmesidir.
Kahvenin hangi ülkeden geldiğiyle birlikte hangi çiftlikten geldiği, hangi
parametreler ile üretildiği, nasıl kavrulduğu ve en iyi aroma ve tadı alabilmek
adına nasıl demlendiği tüketici tarafından da bilinir. Buradaki amaç ise
kahveyi ve ardındaki emeği yüceltmektir.
3)
Kahveler temel olarak 2
sınıfa ayrılır; Arabica ve Robusta. Arabica çekirdeklerde kafein oranı %1-2
Robusta da %4-5 aralığındadır. Arabica kahveler daha yumuşak ve aromatik bir
kahve sunarken Robusta ise daha acımsı ve sindirimi zor bir tada sahiptir.
Dolayısıyla nitelikli kahve olarak 3. dalga kahve akımında Arabica kahveler
tercih edilir. Afrika kahveleri turunçgiller tadı; Güney Amerika kahveleri
kuşburnu, kırmızı elma ve üzüm; Asya kahveleri, çikolata ve toprak; Orta
Amerika kahveleri ise baharat tatları verirler.
4)
Kavurma, kahve
çekirdeklerinin tüm potansiyelini ortaya çıkaran çok önemli bir işlemdir. Kahve
çekirdekleri mikro ölçeklerde çekirdeğin yapısını çok iyi bilen kavurucular
tarafından kavrulmalıdır. Kavrulmuş kahvelerin demlenmeden hemen önce
öğütülmesi gerekir. İstanbul’da en taze kavuruculara örnek olarak Coffee
Sapiens, Coffee Nutz ve Drip Coffeeİst‘i verebiliriz.
5)
Öğütme
kahve demlemeden yaklaşık 15 dk. kadar önce
yapılmalıdır. Bu şekilde en güzel aromayı ve lezzeti alırsınız. Çünkü öğütülmüş
kahve hava ile temasa girdikçe aroması
kaybolur ve zamanla tadını kaybeder. Kahvenizi demleyeceğiniz kahve ekipmanına
göre öğütmelisiniz. Mesela Chemex için iri taneli, Hario V60 Dripper için orta
taneli, Aeropress için iri taneli, MokaPot için ise ince taneli olarak
öğütmeniz gerekir.
6)
Öğütücü olarak Sözen veya
Hario marka bir el değirmeni ya da Delonghi veya Baratza marka bir elektrikli
değirmene ihtiyacınız olacaktır. Öğütücünün bıçaklı değil değirmen yapısında
olması ve kahvenizi homojen bir şekilde öğütebilmesi çok önemlidir.
7)
Chemex hem şık hem de
pratik bir demleme ekipmanıdır. Pour over demleme için kullanılır. Kendine has
kalın bir filtre kağıdı vardır. Saf, yumuşak kolay içimli bir kahve sunar. 10
gr. iri taneli kahve ile 1 su bardağı su kullanarak kahvenizi demleyebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken kahvenin üstüne biraz sıcak su ilave edip 30 sn. demlemeye
bırakmak ardından tüm suyu yavaş yavaş dairesel hareketler ile kahvenin üzerine
dökmek.
8)
Moka Pot, yoğun lezzet
arayanlar için ideal bir İtalyan kahve demleme ekipmanıdır. Türkiye'de her evde
Türk kahvesi cezvesi bulunması gibi İtalya'da da her evde Moka Pot cezvesi
bulunur. İnce öğütülmüş kahveyi haznesine koyup soğuk su ile 2-3 dakikada
kahvemizi pişirebiliriz.
9)
Aeropress de son dönemde 3. dalga kahve
ekipmanlarının arasına katıldı. Basınç ile kahve demler ve espressoya yakın bir
lezzet ve aroma elde edersiniz. 15 gram
kahve ile bir su bardağı sıcak su kullanarak demleme yapılır. Kahveniz iri
taneli çekilmiş olmalıdır. Kahve çekirdekleri ile az miktarda su ilk etapta 2
dk karıştırılır. Ardından pompa ileri ittirilir ve kahveniz hazır olur.
10)
Hario V60 Dripper dünyanın
en çok kahve içen ülkelerinden Japonya'da bulunmuştur. Pour over demleme yapar.
15 gr kahve ile 1 su bardağı sıcak su kullanılır. Kahvenizi hem hızlı hem
lezzetli istiyorsanız bu ekipmanı kullanabilirsiniz.
#3nesil #aeropress #arabica
#baratza #chemex #coffeesapiens #dalga #delonghi
#demleyici #dripper #hariov60
#kahve #mokapot #nescafe #robusta #sözen
#Starbucks
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder