Kahve çekirdeği yenebilir mi?
|
Soru: Sitenizde gezindim ama kahve çekirdeğinin çekirdek olarak
tüketilmesi sonucu yarar veya zarara rastlamadım. Bu nedenle sormak isterim
ki çikolata kaplı kahve çekirdeklerinin vücuda verdiği zarar nedir? Günden en
fazla kaç tane tüketilebilir? Kalorisi, kafein değeri nedir?
Yanıt: Kahvenin çekirdek olarak tüketilmesi ya da içecek olarak
tüketilmesi arasında teorik olarak fark yok. Belki bilirsiniz; Arap
yarımadasında kahvenin fırınlanarak kullanılma yöntemi bulunmadan önce uzun
yıllar kahve, yeşil hali ile pişirilmeden ekmek ve diğer yiyeceklere katık
olarak hazırlanıp tüketilmiş. Dolayısı ile çikolata kaplı çekirdekte bir
sorun yok. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta, bazen kahve çekirdeği
yemek, demir eksikliği anemisinin belirtisi olabiliyor. Niye o zaman kahveyi
çekirdek olarak tüketmiyorsunuz derseniz; çekirdek çok aromatik, sert ve uzun
süren kalan bir lezzete sahip ve pişirme işlemleri aromatik özelliklerini ön
plana çıkartırken, fırınlanmış çekirdek oldukça sert bir tada sahip. Bu da
çok tercih edilen bir şey değil. Kahve ile ilgili kalori ve kafein bilgileri
çekirdek üzerinden değil de, kahve ile yapılan içecekler üzerinden
verilmekte. Kaloriye bakarsanız çekirdeğin kalori miktarı sıfıra yakın ancak
içecek haline gelip de üzerine şeker, süt, krema vb. eklenince kalori
artıyor. Bu rakamlar için http://www.kahve.gen.tr/news.php?id=24 sayfasına
bakabilirsiniz. Kafein içeriği ise çekirdekten çekirdeğe değişmekte ise de
genellikle çekirdeğin %1-1,4’ü kafein içeriyor. Arabica çekirdekler Robusta ’ya göre daha az kafein içermekteler. Bir bardak espresso (30 ml) 40 mg
kafein içeriyor (yaklaşık 7 gram kahve). 1 kap Nescafe (instant kahve) 60-80
mg kafein içeriyor. Genellikle günlük kafein alımının 250 ml’yi geçmemesi
önerilmekte. Ayrıca kahve çekirdeği ne kadar çok fırınlanmış ise kafein
içeriği o kadar çok azalmakta. Decaf çekirdeklerde kafein oranı ise %0.02
yani bir kap decaf kahve 2-4 mg kafein içermekte
|
Kahve nasıl saklanmalı?
|
Kahveyi uzun süre saklamak zor. Çünkü oksijen ile temas ettiği sürece
içindeki kimyasal maddeler okside olmaya ve bozulmaya başlıyor. Bazı temel
kurallar var:
1. Çekirdek olarak, çekmeden saklamak ve her içişte taze çekmek doğru
2. Kullandığınız kabın kapağı çok sıkı kapanıyor olmalı yani hava
almamalı. Bu biraz zor, yurtdışında içerdeki havayı boşaltan sistemleri olan
kaplar bile var ama işe yarıyor mu bilmiyorum,
3. Özellikle çekirdek kahveyi buzdolabında saklayın diyenler çok ancak
buna karşı görüşü olanlar da var. Ben, eğer uzun sure kullanmayacaksam
buzdolabında saklıyorum.
4. Annem hep kahve kabının içine nemini alsın diye pirinç atar veya küp
şeker koyar?
Galiba en iyisi kahveyi az alıp, hızla tüketmek.
En iyi espresso makinası konusunda fikir vermek çok zor ancak son
zamanlarda cofeegeek adlı bir web sitesini izliyorum (www.coffeegeek.com);
orada insanlar kahve makinalarını kendileri deneyip yazıyorlar. Bazı
makinaları Türkiye'de bulmak zor ancak site işe yarayabilir. Ben Cimbali ev
tipi (Domus) kullanıyorum. Gayet memnunum, geçenlerde bölümdeki odama bir
Krups yarı-otomatik aldım. İlginçtir, çok iyi krema yapıyor ancak kahve tadı
biraz yavan. Aslında, bu web sayfasında deneyimlerimizi paylaşsak hoş
olabilir.
|
21 Temmuz 2017 Cuma
Kahve çekirdeği yenebilir mi?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder