Kahvenin sütü nasıl olmalı?
|
Soru:
İyi bir latte, Macchiato veya cappucino köpüğü için ne yapmalıyım ayrıca Segafredo
kullanıyorum diğer markalarla kıyaslayacak olursak ne gibi artıları ve
eksileri var.
Yanıt:
Genelde bu üç içecek te espresso tabanlı olmasına rağmen en önemli
ayırım: latte doğrudan ısıtılmış ya da içinden buhar geçirilmiş ancak
köpürtülmemiş süt ile cappucino ise doğrudan buhar verici kolun ağzı tam
sütün içine batırılmadan, sütün çok ufak kabarcıklar içerecek şekilde
köpürtülen kısmının, espresso kısmı ile karışmadan konulması
ile yapılmakta. Machiatto'da iş biraz karışık, ancak temelini
espressoya çok az ısıtılmış süt ya da krema konması oluşturuyor (latte ‘de
süt miktarı fazla). Genellikle önce latte ile başlayan kahve keyfi zaman
içerisinde cappucino ile gelişiyor ve Macchiato ile devam edip espresso
ile sonlanıyor.
Eğer bu konuya çok meraklı iseniz ve vakit ayırabileceksiniz, Starbucks
‘ta süt ısıtma kaplarının yanında göreceğiniz termometrelerden edinin.
Buradaki ısı 160 F yani yaklaşık 70 C olmalı. Bir tane de çelik, süt ısıtmaya
uygun kap lazım. Eğer cappucino yapacaksanız buhar verici kolu sütün üst
kısmını biraz altında tutun ve kabın kenarına doğru yerleştirin, bu sütün
aşırı köpürmesini önleyebilir. Daha aşağılarda yüksek basınçla buhar
verirseniz çok iri köpük oluyor. Ayrıca hafif soğutulmuş süt (buzdolabından
çıkan) daha iyi sonuç veriyor. Latte ve Macchiato için ya sütü
doğrudan ısıtın ya da basınç ayarlı buhar koluna sahip makina kullanın ancak
bunlar pahalıdır. Ne kadar teorik bilgi yazsak da en önemli kısım
deneyim yani sürekli denemeniz, aslında işin keyfi de orada.
Segafredo yaygın ve yurtdışında da sık rastladığım bir marka, ben Illy
veya Lavazza kullanıyorum ancak sanırım önemli olan kahvenin tazeliği,
çekilme şekli ve hazırlanma sırasında dikkat edilmesi gerekenler. Bazen çok
iyi kahveden kötü sonuçlar elde etmek mümkün; zaman zaman benim de becerdiğim
gibi.
|
21 Temmuz 2017 Cuma
Kahvenin sütü nasıl olmalı?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder