27 Ocak 2018 Cumartesi

İnternet Kahve İle ilgili bilgiler

Esnek Servis Seçenekleri
Otomatların Satın Alınması
Otomatları satın alan siz müşterilerimiz, Www.izmirotomat.com  Gıda ile; otomatların periyodik bakımlarını, temizliğini kapsayan ve arızalara acil müdahaleyi içeren servis anlaşması yapıp şirketinizdeki sıcak içecek servislerinin mükemmelliğini sağlayabilirsiniz. Www.izmirotomat.com  Gıda, otomatlarda kullanılacak ürünleri en uygun fiyatlarla müşterilerine temin etmektedir. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre otomatların ürün dolumunu ve günlük bakımlarını içeren servis seçeneği de sunulabilir.
Otomatların Kiralanması
İstek ve ihtiyaçlarınıza en uygun tipteki otomatları şirketimizden aylık bir ücret karşılığı kiralayabilirsiniz. Www.izmirotomat.com  Gıda dan alacağınız ürünlerle isterseniz kendiniz dolum yapar, dilerseniz otomatların işletmesini Www.izmirotomat.com  Gıda ya bırakarak teknik servis ve bakım hizmetlerini elde edebilirsiniz. Böylece demirbaş yatırımına girmeden, otomatları satın almanıza gerek kalmadan sıcak-soğuk içecek servisine sahip olabilirsiniz.
Bardak Başına Ücretlendirme
İhtiyacınıza göre belirleyeceğiniz otomatlar şirketinize bedelsiz kurulacaktır. Yetkili servis elemanlarımız tüketiminize göre gerekli sıklıklarda serviste bulunan otomatların periyodik bakımını, programlamasını ve günlük temizliğini siz müşterilerimiz için üstleneceklerdir. Kullanılacak ürünlerin temini ve otomatların dolumu Www.izmirotomat.com  Gıda tarafından yapılacaktır. Elektronik ve mekanik sayaçlar aracılığıyla tüketilen bardak adedi tespit edilip dönemsel tüketiminizin bedeli üzerinden fatura düzenlenecektir. Bu seçenekte tükettiğiniz miktarda ödeme yapma imkanınız olacaktır.
Ürün Satışı
Www.izmirotomat.com  Gıda şirketinize avantajlı fiyatlardan portföyündeki her türlü ürünün satışını gerçekleştirip belli bir miktarın üzerindeki alımlarda teslimatını ücretsiz yapabilecektir. Ayrıca yine belirlenecek bir miktarın üzerindeki ürün alımlarında Www.izmirotomat.com  Gıda şirketinize bir adet dozaj aleti hediye edecektir. Bu alet sayesinde kahve veya süt tozunun etrafı kirletmesi önlenmiş ve kullanılacak ürünlerin miktarı kontrol altına alınmış olacaktır. Satışa sunduğumuz ürünler:
 Www.izmirotomat.com  (Classic, Gold)
Www.izmirotomat.com  krema
Hot Chocolate
www.izmirotomat.com    Çay
Cappuccino Topping

Vending Bardak
Karıştırıcı

1. Tam servis

Otomatların tüm finansmanı ve işletmesi ASVEN’ e ait olup, otomatların günlük bakım ve dolumları ASVEN’ in tahsis ettiği eleman veya elemanlar tarafından yapılmaktadır. Bu elemanlar tam gün mesai verecektir. Kontratlı müşterimiz, personelinin ve müsaadeli misafirlerinin tüm sıcak içecek ihtiyaçlarını kendisi finanse eder. Her ayın 1. iş günü otomatlardaki sayaçlardan kontrol edilen tüketim miktarı ya da anahtarlara yüklenmiş olan kontur sayısı faturalandırılır. Müşteri, ayrıca otomatlar için bir kira ödemek zorunda değildir. Bu servis tipi yüksek tüketimi olan ve 5’ten fazla otomatın kullanılacağı müşteriler için geçerlidir. Otomat başına personel sayısı en az 100 kişi olmalıdır.

2. Günlük servis

Kontratlı müşterimiz, personelinin ve müsaadeli misafirlerinin tüm sıcak içecek ihtiyaçlarını kendisi finanse eder. Otomatların işletmesi ve günlük bakımı firmamızın elemanları tarafından günde bir defaya mahsus olmak üzere yapılır. Bu elemanlar tüketime bağlı olarak makinaların servislerini aksatmayacak şekilde yaparlar. Her ayın 1. iş günü otomatlardaki sayaçlardan kontrol edilen tüketim miktarı ya da anahtarlara yüklenmiş olan kontür sayısı faturalandırılır.

3. Aylık servis

Kontratlı müşterimiz, personelinin ve müsaadeli misafirlerinin tüm sıcak içecek ihtiyaçlarını kendisi finanse eder. Bu servis şehir dışında yada şirketimizin günlük servis veremiyeceği alanlar için geçerlidir. Otomatların işletmesi ve günlük bakımı müşterinin tahsis edeceği bir eleman tarafından yapılır. Bu eleman firmamız tarafından eğitilir. Her ayın 1. iş günü otomatlardaki sayaçlardan kontrol edilen tüketim miktarı ya da anahtarlara yüklenmiş olan kontür sayısı faturalandırılır.

4. Para ile çalışan otomatlar

Genellikle kamuya açık alanlar, askeri binalar, hastaneler vs. için geçerlidir. Otomatlar bozuk para ile çalışır. Otomatların işletmesi ve günlük bakımı firmamızın elemanları tarafından günde bir defaya mahsus olmak üzere yapılır. Bu elemanlar tüketime bağlı olarak otomatların servislerini aksatmayacak şekilde servis sayısını arttırabilirler.

5. Otomat kiralama

Bardak başı fiyat ödemek istemiyorsanız otomat kiralama gibi bir seçeneğimizde mevcuttur. Bu seçenekte sadece kiraladığınız otomatın bedelini ve ürün bedelini ödersiniz. Şirketimizden kiraladığınız otomatlarda Nestle ürünleri kullanmak mecburidir ve bu ürünleri tarafımızdan temin etmeniz gerekmektedir. Otomat kira bedellerini aşağıdaki listede görebilirsiniz.


1- Hijyen: Ürünler el değmeden, son derece steril şartlarda hazırlanır. Serviste kullanılan bardak ve kaşıkların tek kullanımlık olması hijyenin maksimum düzeye ulaşmasını sağlar. Böylelikle solunum ve deri yoluyla geçen bir çok hastalığın önüne geçilmiş olur.Kısaca otomat makineleri hapşırmaz, kirli elleriyle bardağınızı tutmaz, saçları bardağınızın üzerine dökülmez…
İş Gücü:
Otomat makinelerinin hayatınıza girmesiyle ciddi bir iş gücü tasarrufu sağlayacak ve bu alanda kullanılan çaycı, garson gibi istihdamların işletme için daha gerekli olan personele dönüştürülmesi sağlanabilecektir…

3- Motivasyon:
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmaya göre çalışanların %97'si motivasyonun verimliliklerine etkisinin çok büyük olduğunu, %92'si motivasyonun firmalarına bağlılıklarını sağlayan anahtar bir faktör olduğunu belirtmiştir. Çalışanların iş tatmininin yüksek olduğu şirketlerde, %38 daha yüksek müşteri memnuniyeti, %22 daha yüksek verimlilik ve %27 daha yüksek kar elde edildiği saptanmıştır (Hagemann,1997).
Motive edici bir faktör olarak para önemlidir, fakat iyi bir çalışma ortamı can alıcıdır. Otomat makineleri tam bu noktada devreye girerek geniş ürün yelpazesiyle personelin damak zevkine hitap eder, motivasyonlarını artırır.

4- Ekonomi:
İçecek - yiyecek servisi için kullanılan çaycı, garson gibi personel giderini ortadan kaldırır. Ürünleri standart ölçülerde verdiğinden israfı engeller. Bardak ve kaşıklar tek kullanımlık olduğundan bulaşık problemi ortadan kalkar. Dolayısıyla işletmenin su giderlerinde de ciddi bir düşüşe sebep olur.

5- 7/24 Hizmet:
Haftanın 7 günü 24 saat yorulmadan çalışan otomat makineleri, günün her saatinde ayni kalite ve tazelikte ürünü işletmenin dilediğiniz yerinde servis etmeye programlanmış olup kurumunuzun en çalışkan personeli olmaya aday niteliktedir…

6- Lezzet:

Sunduğu ürünlerin lezzeti her zaman standart olduğu için lezzetten ödün vermez. Her bardakta aynı damak tadına ulaşmayı mümkün kılar. Sıcak içeceklerin müşterinin damak zevkine göre ayarlanabilmesi ise otomat makinelerinin en büyük avantajlarından biridir.

7- Geniş Ürün Yelpazesi:

Otomat makinelerinin hizmet alanı neredeyse sınırsızdır. Sınırsız bir alanda hizmet verebilmenin en önemli anahtarıda ürün çeşitliliğinden geçer.
Otomat makinelerimizde marka bağımlı olmadan, çay, çekirdek kahve, sütlü kahve, cafe latte, maccihatto, cappuccino, espresso, sıcak çikolata, sütlü çikolata, soğuk meşrubat, soda, ayran, meyva sularının yanı sıra çikolata, kek cips, sakız, şeker, bisküvi, gofret vb. gibi birçok ürünü servis edebilir.
Sağladığımız otomat makineleri tüm bu ürünlerin yanı sıra işletmeye yönelik özel çözümler üreterek, dilediğiniz ürünü servis edecek şekilde hizmetinize sunar.

8- Çoklu Makine Seçeneği:
BAKK-AL 24'ün otomat makinesi sektörüne girmesiyle birlikte Türkiye, değişik ebat ve özelliklerde otomat makinesiyle tanışmış oldu. 200-500-700 bardak kapasiteli sıcak otomat makineleri, işletmenin büyüklüğüne göre tercih edilebilen farklı büyüklüklerdeki hazır gıda makineleri, soğuk içecek otomatlarının yanı sıra portakal sıkacağı, dondurma, patlamış mısır, prezervatif makineleri vb. ile hizmet verebilmektedir.

9- Güvenlidir:

AA Tasarım tarafından sunulan otomat makineleri son derece güvenlidir. Tüm otomatlarımızda bulunan otomatik sigorta sayesinde elektrik kesintileri sonrası yaşanabilecek olası tehlikeleri engeller. Ocak veya tüp gibi yanıcı maddeler kullanmaz.

10- Çağdaş ve Teknolojik:

Çağdaş görünümü ve Avrupa standartlarında kalitesiyle kurumunuza prestij kazandırır.
Kağıt para, madeni para, akıllı kart, multinet ve sms ile ürün alabilmesine imkan sağlaması ve tüketilen ürünler hakkında ayrıntılı rapor verebilmesi ise otomat makinelerinin teknolojik özelliklerindendir.

SAYILARLA OTOMAT
Japonya otomat makine sektöründe lider konumda. Japonya Otomat Makineleri Sanayicileri Birliği'nin (JVMA) verdiği bilgiye göre bu ülkede her 23 kişiye bir otomat makinesi düşüyor… Toplam otomat makine sayısı ise 5.5 milyondan fazla. Japonya sokaklarında personeli olmayan ve çeşitli otomatlarla, çeşitli ürünler satan birçok dükkan bulunmakta. Gene Japonya Otomat Makineleri Sanayicileri Birliği'nin (JVMA) açıklamasında sektör satışlarının 56 milyar doları aştığı söyleniyor.
Bu konuda ikincilik ise 40 kişiye bir otomat düşen Amerika Birleşik Devletleri'ne ait. Amerika'da her 15 dakikada bir makinelere 3.5 milyondan fazla madeni para atılmakta. Her yıl 5 milyar bardak sıcak içecek, 8 milyar adet konfeksiyon malzemesi ve hazır gıda tüketilmekte. Amerika'da otomat satışından elde edilen gelir ise 33 milyar doları bulmakta.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ise 2 milyondan fazla otomat makinesi bulunmakta. Sektörde söz sahibi ülkeler sırasıyla Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya ve İspanya.
İngiltere Otomat Makineleri Birliği'nin (AVA) verilerine göre, günde 8 milyon bardak kahve, 2 milyon bardak çay otomat makinelerinden servis edilmekte. Tüketicilerin otomat makinelerinden yaptığı alışverişin hacmi ise 15 milyar sterline yaklaşıyor.
Ülkemiz ise yukarıdaki rakamlar göz önüne alındığında bu teknolojiye maalesef çok uzak kalmış durumda. Türkiye'deki tahmini otomat sayısı şimdilik 3500 civarında. Nüfusu yalnızca 10 milyon olan komşumuz Yunanistan'da ise bu rakam 10 binli rakamlara yaklaşmakta. Ancak KAFEMATİK 7/24'ün pazara girmesi ile bu rakamlar gerçek değerine gelecek ve Türk tüketicisi gerçek anlamda hijyen, kalite, ürün çeşitliliği sağlayan bu çağdaş cihazlarla tanışacak.
Dünya kullanıyor, biz neden kullanmayalım...
OTOMATIN TARİHÇESİ

Otomatın tarihçesi günümüzden çok eskilere milattan önce 215 yılına kadar uzanmaktadır. Bilinen ilk otomat makinesi Yunan matematikçi Heron of Alexander tarafından Mısır tapınaklarında kutsal su vermek üzere tasarlanmıştır.

Ticari amaçla üretilen ilk otomat makinesi ise 18 ve 19. yüzyılda, İngiltere'deki posta pulu makinesi ve Amerika'daki şeker makineleridir…

Gerçek anlamda otomat makine sanayinin gelişmesi 20. yüzyılın başlarına dayansada 2. Dünya Savaşı ne yazık ki bu gelişimi engelleyen faktör olarak ortaya çıkmıştır.

Elektroniğin ortaya çıkması sonucunda ise otomat makinelerinin önemi ve kullanılabilirliği artmış, makine üzerine entegre edilen anakart sayesinde makinedeki verilerin alınması, ödeme sistemi çeşitliliği sunmuştur.

Kısaca otomat makineleri "akıllı makine" haline gelmiştir…Bu alanda bugün gelinen noktada ise kablosuz iletişim ve telekominikasyon sayesinde makinelerin bakım ve kontrolü fiziki erişim olmaksızın uzaktan yapılabilmesi müşteri memnuniyetini maksimuma çıkartacak düzeydedir

Bir keyif öyküsü: Kahve
"Qahwah", "coffee", "koffie", "café", "kahve"... Kimi dönemlerde toplumlarda el üzerinde tutulan bu esrarengiz içecek, kimi dönemlerde yöneticilerin yasaklarıyla karşılaştı.. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından 24 Ocak-31 Mart tarihleri arasında, İstanbul'da düzenlenen "Tanede Saklı Keyif, Kahve" adlı sergide, kahve fincanından cezveye, mangaldan kahve değirmenine dek 300'den fazla nesne sergilenmişti. Sergi kapsamında hazırlanan ve sergiyle aynı adı taşıyan kitaptan yararlanarak hazırladığımız bir kahve öyküsü...
Kahvenin anavatanı hakkında bugün artık tartışmasız kesin bilgilere sahibiz. Güney Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgedir. Çok eski zamanlardan beri yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu.

Kahvenin Etiyopya'dan sonraki ilk durağı Yemen'dir. Daha sonra Arabistan yarımadasının iç kesimlerine yayılmış, 1511'de Mekke'de Hayr Bey tarafından yasaklanmış, ardından büyük bir hızla Kızıldeniz ticaret yolunu izleyerek Nil vadisine ulaşmış, buradan da Kahire'ye girmiştir.
El-Ceziri'ye göre, kahveyi Yemen'e götüren kişi, Cemaleddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Said'dir. Yemen'in ticaret limanı Aden'de ikamet ettiği süre boyunca tarikat çevresiyle yakın ilişki kurmuş ve kahvenin yaygınlaşmasında öncü rol oynamıştır.

Mekke'de ulema tepkisine yol açarak yasaklanan kahvenin aynı dönemde Kahire sokaklarına taşan bir ilginin odağı haline gelmesi, serbestçe alınıp satılması, bu keyif verici içeceğin aynı zamanda ticari bir tüketim maddesine dönüştüğünün göstergesidir.

KAHVEYİ AVRUPA'YA TANITAN KİŞİ

Prospero Alpinus adlı botanikçi, 1580-1583 döneminde Venedik'in Mısır konsülü olan Giorgio Emo'nun bilimsel danışmanı sıfatıyla Akdeniz'in bitki örtüsünü araştırmak için Kahire'de kalmış ve burada Halil Bey adındaki bir Türk yöneticinin bahçesinde kahve bitkisini inceleme fırsatını bulmuştur. Alpinus'un 1592'de yayınladığı De Plantis Aegypti Liber adlı kitabı, kahveyi Avrupa'ya tanıtan ilk bilimsel kaynak olarak kabul edilir.

Botanikçilerin kahvesi bilimsel açıdan ilginç bir bitkidir ama, insana keyif vermez. Bu keyfi ilk keşfedenler dünya nimetlerinden el etek çekmiş dervişler, bunu bütün insanlığa en geniş ölçekte yayanlar ise bu nimetlere adeta tapan tüccarlardır. Avrupa'nın kahveyi keşfetmesi, bir bakıma bilimsel merakın ötesinde, Ortaçağ baharat çılgınlığının miras bıraktığı doymak bilmez iktisadi pazarı besleyebilecek yeni bir tüketim maddesinin keşfi anlamına gelmektedir. Yakınçağ Avrupasının haz dünyasına, farklı bir zevk kültürü armağan eden bu esrarengiz içecek, 17. yüzyıldan itibaren artık Doğu-Batı ticaretinin tıkanmaya yüz tutmuş dolaşım sistemine, ihtiyacı şiddetle hissedilen taze kanı sağlayabilecek potansiyele sahiptir.

Kahve ticareti, 17 ve 18. yüzyıllar arasında Avrupa'daki siyasi dengeleri belirleyen başlıca iktisadi ögelerden birisi olmuştur. İngiliz, Fransız ve Hollanda şirketlerinin birbirleriyle giriştikleri kıyasıya rekabet sonucu kahve üzerinden sağlanan zenginlik, artık Avrupa toplum hayatında bazı önemli dönüşümlere yol açıyordu.

AVRUPA'DA KAHVE İÇME ALIŞKANLIĞI
Avrupa'da kahve içme alışkanlığının ilk yerleştiği merkez Venedik olmuştur. 1615'te Venedik'te açılan kahvehanelerin 1645'e doğru bütün İtalya'ya dağıldıkları görülür. Kahve 1644'te Marsilya'da, hemen ardından da Lyon'dadır. Fransa'nın iç kesimlerine doğru hızla ilerleyen bu önüne geçilemez alışkanlık, 1669'da Türk elçisi Süleyman Ağa tarafından Paris sosyetesine tanıtılır.

BURJUVAZİYE SESLENEN MEKANLAR
1650'de Londra'da İngiliz aristokratları tarafından beğeniyle karşılanan ve şöhretleri bugüne kadar ulaşan bir dizi kahvehane, 17. yüzyılın ikinci yarısında şehrin gündelik hayatındaki yerlerini almışlardır. Paris'te entellektüel faaliyetlerin merkezi haline gelen kahvehaneler, Londra'da daha farklı bir çevreye, yükselen burjuvaziye seslenen mekanlar olma özelliğini kazanırlar.

İSTANBUL'DA KAHVEHANELER

İstanbul'da ilk kahvehane 1554-1555 yılında, Tahtakale semtinde, Halepli Hakem ve Şamlı Şems adında iki Arap kökenli tüccar tarafından açılır. O tarihlerde Tahtakale, şehrin önemli ticaret merkezlerinden birisi olarak dikkat çekmektedir.

KANUNİ DÖNEMİNDEN 4. MURAD'A...

Kanuni'nin saltanat yılları, kahve içme alışkanlığının şehir hayatında henüz yeni kökleşmeye başladığı bir dönemi kapsamaktadır. İlk kahvehanenin açılmasıyla, padişahın ölüm tarihi olan 1566'ya kadarki zaman zarfında kahve, şehir halkı tarafından tanınmış, ancak içildiği mekanlar birer muhalefet odağı niteliği kazanmamıştı. Ayrıca padişahın bu yeni içecekten zevk aldığı ve Topkapı Sarayı'nda bir "kahvecibaşılık" görevi tahsis ettiği bilinmektedir. Bunlar dikkate alındığında, Osmanlı'da ilk yasaklama olayının bu zaman diliminde gerçekleşmediği sonucuna varabiliriz. Ebusuud Efendi'nin kahve yasağıyla ilgili metni, 2. Selim dönemine (1566-1574) tarihlendirmek daha doğru olabilir. Bu dönemden itibaren ulemanın dikkati, kahve alışkanlığının şehir hayatında doğurduğu sosyo-kültürel sonuçlar üzerinde yoğunlaşmış ve 1633'te 4. Murad tarafından konulan şiddetli yasağın hukuki zemini yine bu çevre tarafından hazırlanmıştır. İstanbul kahvehaneleriyle ilgili bu yasak, önce halk arasında "Koltuk kahvehaneleri" olarak tanınan gizli toplantı yerlerinin faaliyete geçmesiyle etkisini kaybetti. 4. Murad'ın 1640'da ölümünden sonra tamamen gündelik hayattan silindi.

KAHVEHANE TÜRLERİ

Başta İstanbul olmak üzere, Osmanlı şehirlerinde iki genel toplanma tipinden söz etmek mümkündür. Bunlardan birincisi "Mahalle Kahvehaneleri", ikincisi de "Esnaf Kahvehaneleri"dir.

MAHALLE KAHVEHANELERİ

Mahalle kahvehaneleri, İstanbul'un yanısıra Anadolu ve Balkan şehirlerinde karşımıza çıkan en yaygın sosyalleşme mekanlarıdır. Buraları sadece sohbet mekanları değil, aynı zamanda dini-destani kitapların okunduğu ve çeşitli oyunların oynandığı yerler olmuştur. 16. ve 17. yüzyıllarda İstanbul'u ziyaret eden batılı seyyahlar, bu mekanlarda en çok tavla ve satranç oynandığını, buna karşın Avrupa'da rağbet gören kağıt oyunlarının hiç tanınmadığını kaydetmektedirler. Müslüman mahallelerinde kahvenin yanısıra çeşitli soğuk şerbetlerin de içilebildiği bu mekanlar, özellikle Hıristiyan cemaatlerin oturdukları mahallelerde müşterilerine alkollü içecek de veren bir meyhane olma özelliğini de taşımışlardır.

ESNAF KAHVEHANELERİ
Esnaf kahvehaneleri ise şehrin daha çok ticaret bölgeleri sayılan Beyazıt, Aksaray, Eminönü, Galata ve Üsküdar'da yoğunlaşmışlardır. Bu kahvehaneleri birer lonca merkezi olarak da tanımlamak mümkündür.

TANEDE SAKLI KEYİF, KAHVE

İstanbul'da Galatasaray'daki Vedat Nedim Tör Müzesi'nde açılan ve 24 Ocak-31 Mart 2001 tarihleri arasında açık kalan "Tanede Saklı Keyif, Kahve" sergisinde, kahvenin kahvenin çekirdeğinden tüketimine, müziğinden deyimlerine uzanan macerası anlatılmıştı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından düzenlenen sergide, kahve fincanından cezveye, mangaldan kahve değirmenine dek 300'den fazla nesne sergilenmişti. Sergi kapsamında hazırlanan ve sergiyle aynı adı taşıyan kitapta, sergilenen nesnelerin fotoğraflarının yanısıra, kahvenin toplumsal tarihi, üretim aşamaları ve Avrupa'daki kafelerle ilgili bilgiler ve bir kahve sözlüğü bulunuyor. (Kaynak: NTVMSNBC)
Kahve Sözlüğü

Arabica:
Coffea arabica ağacının kahvesi. Robustaya göre yarı yarıya az kafein içerir (1.1 vs 2.2). Robusta'dan daha değerlidir.
Asidite:
Kahveye tadını veren önemli komponentlerden biri. Kahvenin fırınlanması sırasında tad verici asitler ortaya çıkmaya başlar. Kahve ne kadar çok fırınlanırsa (koyulaşırsa) asiditesi o kadar azalır. 
Bitterness (acılık):
Kahveye kötü lezzet veren özellik. Normal kahve bitter'dir ama bu ölçülü olmalıdır ve kahvenin tadı için gereklidir. Yeterinde fırınlanmayan kahve veya fazla ısıtılan kahvedeki acılık rahatsız edicidir. 
Body (Kıvam):
Kahvenin damakta bıraktığı izlenim. Kağıt filtreden geçen kahvelerin kıvamı az, metal filtreden geçenler ise yoğun kıvamlıdır. Espresso ise şurubumsu kıvamlıdır. 
Caffe Latte:
İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt. Kahvaltıda içilir.
Café au lait (Kafeole):
Caffe Latte'nin Fransız versiyonu
Caffé americano:
Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen dağılmasını sağlamak. İtalyan
Caffeine:
Arabica'da %1.1, Robusta'da ise %2.2 bulunan ve insanın keyfini etkileyen madde. Psikoaktif ilaç. Çayda da bulunur. 
Cinnamon Roast (tarçın fırınlama):
En kısa süreli fırınlama, açık kahverengi çekirdekler oluşur ve üzerlerinde yağ yoktur. Asidi fazladır ancak ucuza mal olur ve fırınlama sırasında ağırlık kaybı azdır. Genellikle karışımlarda kullanılır.
Espresso Macchiato:
Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü olması
Espresso Risretto:
Espressonun bir modifikasyonu. Basınçlı suyu daha kısa süre açık tutup, az miktarda ama koyu bir espresso elde etmek.
Espresso con panna:
Espressonun üzerine krem konması
Fırınlama (Roasting):
Kahve çekirdeklerinin özel fırınlarda kavrulması. Kavurma derecesine bağlı olarak kahve çekirdeğinin rengi koyukahverengiye döner. Kavurulan kahvede eriyebilen yağ ve proteinler yüzeye çıkar, asitler başka asitlere dönüşür ve şekerler karamelize olur.
French roast (Fransız fırınlama):
Bitter çukulata rengindedir ve çekirdeğin üzeri tama yakın yağ ile kaplıdır. Espresso fırınlama da denir. En fazla fırınlanmış kahvedir.
Full-city roast:
Orta derecede fırınlanmış kahve çekirdeği. Yaygın olarak kullanılan bir fırınlama ise de, giderek daha koyu çekirdekler rağbet görmektedir. Çekirdeklerin üzerinde yağ yoktur.
Irish Coffee:
Isıtılmış bir şarap bardağına 2 ölçü viski ve 1 çaykaşığı koyulur. Üzerine taze yapılmış sıcak kahve eklenir ve karıştırılır. Karışınca üzerine 1 ölçü kalın krema yavaşça akıtılır ve karıştırmadan sunulur.
Italian roast (İtalyan fırınlama):
Çekirdeklerin üzeri yarıdan fazla yağla kaplıdır. İyice koyulaşmıştır. Sütlü çukulata rengi vardır. 
Karamelizasyon:
Kahve çekirdeğinde bulunan ve kıvamı ve tadı etkileyen karbonhidratların fırınlanma işlemi sırasındaki değişimi. Kahve çekirdeği koyulaştıkça, karamelizasyon artar ancak aşırı fırınlanırsa, yanık kokar.
Kava Turécka:
Çek Cumhuriyetinde kahveye "kava" adı verilir. Kava Turecka ise Türk kahvesi anlamına gelir. Bizim içtiğimiz kahveden farkı daha büyük fincanlarda içilmesi ve daha kalın çekilmiş kahveden yapılmasıdır. Bu kahve dibe tam çökmez ve köpüğü içerken ağzınıza gelir.
Klorojenik asit: 
Kahvenin asiditesini veren ana asitlerden. Tadı kötü olup, kahve fırınlandıkça giderek kaybolur ve yerini tad verici asitler alır.
Kolloidler:
Kahvede eriyemeyen ancak metal filtrelerden geçebilen partiküller. Kahvenin ağızdaki izleniminde önemli etkisi var. Kahve köpüğünü oluştururlar.
Latte Machiatto:
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koymak.
Moka:
Yemen kahvesi, Adını Yemen'deki Muka şehrinden alır. 17. yy'a kadar dünya kahve gereksiniminin hemen hepsini karşılardı. 
Rio-Y:
Rio de Janeiro kaynaklı kahvelerde bulunan iyotlu, ilacımsı bir tat. Avrupa ve Amerika'da tercih edilmese de, Türkiye'de en çok tercih edilen kahvedir.
Tahmis:
Kurukahve
Vienna Roast:
Orta derecenin üzerinde fırınlanmış çekirdeklerdir. Üzerlerinde yağ belirmeye başlar. Tercih edilen bir fırınlama şeklidir.
Yaşlı kahve:
Sıcak ve nemli havada depolanan yeşil kahve çekirdekleri. Pahalı ve aranan kahvelerdir.

Kahve Terimleri Sözlüğü
A-    D
Arabica: Coffea arabica ağacının kahvesi. Robustaya göre yarı yarıya az kafein içerir (1.1 vs 2.2). Robusta'dan daha değerlidir.
Aroma: Kahvenin kokusu olup ilk algılanandır
Asidite: Kahveye tadını veren önemli komponentlerden biri. Kahvenin fırınlanması sırasında tad verici asitler ortaya çıkmaya başlar. Kahve ne kadar çok fırınlanırsa (koyulaşırsa) asiditesi o kadar azalır.
Barista: Espresso makinesinde çalışan, espresso ve espresso bazlı içecekler yapabilen kişiye denir
Bitterness (acılık): Kahveye kötü lezzet veren özellik. Normal kahve bitter'dir ama bu ölçülü olmalıdır ve kahvenin tadı için gereklidir. Yeterinde fırınlanmayan kahve veya fazla ısıtılan kahvedeki acılık rahatsız edicidir.
Body (Kıvam): Kahvenin damakta bıraktığı izlenim. Kağıt filtreden geçen kahvelerin kıvamı az, metal filtreden geçenler ise yoğun kıvamlıdır. Espresso ise şurubumsu kıvamlıdır.
Caffe Latte:İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt. Kahvaltıda içilir.
Café au lait (Kafeole): Caffe Latte'nin Fransız versiyonu
Caffé americano: Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen dağılmasını sağlamak.
Caffeine: Arabica'da %1.1, Robusta'da ise %2.2 bulunan ve insanın keyfini etkileyen madde. Psikoaktif ilaç. Çayda da bulunur.
Cinnamon Roast (tarçın fırınlama): En kısa süreli fırınlama, açık kahverengi çekirdekler oluşur ve üzerlerinde yağ yoktur. Asidi fazladır ancak ucuza mal olur ve fırınlama sırasında ağırlık kaybı azdır. Genellikle karışımlarda kullanılır.
Çekirdek Kahve: Çekirdek kahve alarak, ihtiyaça göre öğütmek, kahveyi daha uzun süre taze tutar. Çekirdek halinde iken ince veya kalın öğüterek her pişirme metoduna uygun hale gelir.

E-G
Estate Kahve: Tek bir tarlada yetişen kahvelere verilen isimdir. Bu tip kahveler yetiştiricinin gösterdiği özen sayesinde tadı ve kalitesi mükemmel kahvelerdir. (Sedoso De Colombia, Condesa De Costa Rica, Hawaiian Kona, Jamaican Blue Mountain, Royal Zimbabwe)
Espresso: Genellikle, kahveyi kavuranın felsefesine bağlı olarak rengi orta koyuluk ile koyu arasında değişen bir kavrulmuş kahve çekirdekleri harmanıdır. Portafilter denen küçük filtre aparatına ince öğütülmüş kahve çekirdeği konur ve üzerine baskı uygulandıktan sonra espresso makinasına takılır. Sıcak suyun yüksek basınçla kahvenin üzerinden geçirilmesiyle espresso hazırlanır.
Espresso Macchiato: Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü olması
Espresso Risretto: Espressonun bir modifikasyonu. Basınçlı suyu daha kısa süre açık tutup, az miktarda ama koyu bir espresso elde etmek.
Espresso con panna: Espressonun üzerine krem konması
Fırınlama (Roasting): Kahve çekirdeklerinin özel fırınlarda kavrulması. Kavurma derecesine bağlı olarak kahve çekirdeğinin rengi koyukahverengiye döner. Kavurulan kahvede eriyebilen yağ ve proteinler yüzeye çıkar, asitler başka asitlere dönüşür ve şekerler karamelize olur.
Filtre Kahve: Kaynar suyun kağıt veya metal filtrenin içine konulmuş kahvenin içinden geçerek elde eldilen kahve.
French roast (Fransız fırınlama): Bitter çukulata rengindedir ve çekirdeğin üzeri tama yakın yağ ile kaplıdır. Espresso fırınlama da denir. En fazla fırınlanmış kahvedir.
Full-city roast: Orta derecede fırınlanmış kahve çekirdeği. Yaygın olarak kullanılan bir fırınlama ise de, giderek daha koyu çekirdekler rağbet görmektedir. Çekirdeklerin üzerinde yağ yoktur.

H-J
Harman (blend): Bir ya da birden fazla kahve çekirdeği çeşidinin ya da türünün bir karışımı.
Hazır kahve (Instant Coffee veya Granül Kahve): Suda eriyen kahve türü. Çoğunlukla otomat makinelerinde kullanilan pişmiş kahvenin kurutlmuş halidir.
Püskürterek Kurutma (Sprey Dried): Hazır kahvenin klasik çeşidini elde etme yöntemidir.
Dondurarak Kurutma (Friez Dried): Hazır kahvenin Gold çeşidini elde etme yöntemidir.
Irish Coffee: Isıtılmış bir şarap bardağına 2 ölçü viski ve 1 çaykaşığı koyulur. Üzerine taze yapılmış sıcak kahve eklenir ve karıştırılır. Karışınca üzerine 1 ölçü kalın krema yavaşça akıtılır ve karıştırmadan sunulur.
Italian roast (İtalyan fırınlama): Çekirdeklerin üzeri yarıdan fazla yağla kaplıdır. İyice koyulaşmıştır. Sütlü çukulata rengi vardır.

K-N
Kafein giderme (decaffeination): Kahve çekirdeklerinin doğal olarak içerdiği kafeinin yüzde 99'unu gideren bir işlem.
Kavurma: Yeşil kahve çekirdeklerinin ısıtılması ile kahverengi halini almasıdır
Karamelizasyon: Kahve çekirdeğinde bulunan ve kıvamı ve tadı etkileyen karbonhidratların fırınlanma işlemi sırasındaki değişimi. Kahve çekirdeği koyulaştıkça, karamelizasyon artar ancak aşırı fırınlanırsa, yanık kokar.
Kava Turécka: Çek Cumhuriyetinde kahveye "kava" adı verilir. Kava Turecka ise Türk kahvesi anlamına gelir. Bizim içtiğimiz kahveden farkı daha büyük fincanlarda içilmesi ve daha kalın çekilmiş kahveden yapılmasıdır. Bu kahve dibe tam çökmez ve köpüğü içerken ağzınıza gelir.
Klorojenik asit: Kahvenin asiditesini veren ana asitlerden. Tadı kötü olup, kahve fırınlandıkça giderek kaybolur ve yerini tad verici asitler alır.
Kolloidler: Kahvede eriyemeyen ancak metal filtrelerden geçebilen partiküller. Kahvenin ağızdaki izleniminde önemli etkisi var. Kahve köpüğünü oluştururlar.
Latte Machiatto: Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koymak.
Moka: Yemen kahvesi, Adını Yemen'deki Muka şehrinden alır. 17. yy'a kadar dünya kahve gereksiniminin hemen hepsini karşılardı.

O-S
Organik kahve: Kimyasal gübreler ya da pestisitler kullanılmadan yetiştirilmiş kahveyi belirtir.
Otsu: Kötü bir kahve tadını belirtir. Genellikle, çekirdekleri yıkamak için saf olmayan su kullanıldığında ortaya çıkar ya da işleme sırasındaki uygunsuz kurutmadan kaynaklanır.
Quaker: Olgunlaşmamış haldeyken toplanmış kahve bitkisi.
Rio-Y: Rio de Janeiro kaynaklı kahvelerde bulunan iyotlu, ilacımsı bir tat. Avrupa ve Amerika'da tercih edilmese de, Türkiye'de en çok tercih edilen kahvedir.
Robusta: Robusta kahve çekirdekleri hastalıklara son derece dayanıklı olup deniz seviyesine daha yakın yüksekliklerde yetiştirilmektedir. Ancak, Arabica çekirdeklerinin sevilen lezzetine sahip değildir. Bunlar, çoğu ticari kalitedeki instant kahvelerde ve "süpermarket" kahvelerinde kullanılır. Robusta çekirdekleri Arabica çekirdeklerinden daha fazla kafein içerir.
Stinker: Aşırı olgunlaşmış haldeyken toplanmış kahve meyvasıdır
Swiss Water Metot: Kahve çekirdeklerinin kafeinin %99'unun su tanklarında tamamen doğal olarak uzaklaştırılması işlemidir

T-Z

Türk Kahvesi: Pudra kadar ince öğütülmüş kahve, cezvede pişirilerek elde edilen telveli bir kahve çeşidi.









Kahve Üretilen Ülkeler, Bölgeler ve Kahve Türleri

Kahve, dünya çapında 70'den fazla ülkede üretilmektedir. Bu ülkelerin birçoğunun farklı bölgelerinde farklı tipte kahveler üretilir.
Başlıca kahve üretimi yapan ülkeler, bu ülkelerde yetişen genel ve bazı bilinen yöresel kahve çeşitleri aşağıdaki listede gösterilmiştir. Kahve ticareti, genelde 60 kilogramlık torbalar içinde satışa sunularak gerçekleştirilir.
Arabica kahvesinin yetiştirildiği bölgeler (Kaynak)
Robusta kahvesinin yetiştirildiği bölgeler (Kaynak)
Bolivya
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 150.000 torba
Bolivya, karlı dağların güzel manzarası ile beraber, geniş plato ve tropikal yağmur ormanlarına sahip olması nedeniyle ideal kahve üretimi için gerekli uygun koşulları sağlamaktadır. Bolivya'da yetiştirilen kahvelerin yüzde 90'dan fazlası, denizden yüksekliği 500 ile 1600 metre arasında olan tropikal La Paz bölgesinin Yungas alanında yetiştirilir. Bolivya'da kahve üretiminin yapıldığı diğer önemli bölgeler ise Cochabamba, Santa Cruz ve Tarija'dır. Buralarda yetiştirilen kahveler aroma bakımından oldukça iyidir.
Brezilya
Kahve çeşidi: Arabica ve Robusta kahvesi
Üretim: 35.000.000 torba
Brezilya güney merkezi dağlarını milyonlarca kahve ağacı kaplamaktadır. Brezilya, ticari kahve üretim endüstrisi için önemli bir yer olup, her yönden dev bir potansiyele sahiptir. Birçok kahve çeşidi Brezilya'da üretilmesine rağmen, bunların hiçbirisi dünyanın en iyi kahveleri arasında yer almaz. Brezilya kahve endüstrisi, üretimde kahve fiyatını göz önünde bulundurarak, konsantre kahve üretimi yapar. Bu kahvenin genel özelliği; ucuz, oldukça lezzetli fakat zor dağılan bir kahve olmasıdır.
Bourbon Santos : Aynı zamanda Santos olarak da bilinir. Piyasada ismi yüksek kaliteli kahve olarak bilinir. Genellikle Santo limanında gemilerle ihraç edilir. Genellikle São Paulo eyaletinde yetiştirilir ya da Minas Gerais eyaletinin güney bölgesinde yetiştirilir. Bourbon Santos terimi zaman zaman herhangi bir yüksek kaliteli Santos kahvesini temsil etmek için kullanılır, fakat tam anlamıyla arabika'nın Bourbon çeşidinden gelen Santos kahvesini tanımlar. Bu kahve, Brezilya'da yetiştirilen diğer kahvelere nazaran daha asitli daha tatlı bir kahve üretimi için idealdir.
Rio: Brezilya'da kuru işlenmiş kahve sınıfında yer alır. Bu kahve kurutma esnasında mikroorganizmaların öldürülmesi sonucu oluşan iyoda benzer tat ve aynı zamanda tıbbi karakteristiğe sahip bir kahvedir. Rioy ya da Rio-y terimi benzer tat özelliği içeren herhangi bir kahve için kullanılır. Rio tadındaki kahve, Kuzey Amerikan müşterileri için bir kusur olarak düşünülürken, Balkan ve Orta-doğu ülkelerindeki müşteriler tarafından aranan bir özelliktir.
Burundi
Kahve çeşidi: Arabica ve Robusta kahvesi
Üretim: 500.000 torba
Burundi, Arabica kahve çiftçiliği için oldukça elverişli tropikal bir iklime sahiptir. İki önemli ırmaktan akan su ile ayrılan dağlar ve tepeler, Arabica kahve üretimi için ideal bir çevreyi teşkil eder. Bu ülkedeki kahve yetiştiriciliği deniz seviyesinden 1250 ile 2000 metre yukarıda gerçekleştirilir. Burundi'de yetiştirilen kahve, Doğu Afrika Arabica kahve çeşitliliği kalite parametreleri içinde sınıflandırılır. Burundi'ye özgü kahve, Ngoma etiketi altında satışa sunulur.
Kamerun
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 1.000.000 torba
Zengin volkanik toprak, yüksek deniz seviyesi ve uygun yağmur alışı, Kamerun'u kahve yetiştiriciliği için ideal bir yer kılmıştır. Birçok Kamerun kahvesi iki ile on hektarlık küçük arazilerde yetiştirilir ve yaklaşık olarak hepsi karışık ürün çiftliklerinde yetiştirilir.
Kamerun kahvesi dolgun bir tohuma ve çikolata tadına sahip, etrafı küçük kırmızı işaretlerle belirlenmiş bir kahve çeşididir.
Merkez Afrika Cumhuriyeti
Kahve çeşidi: Robusta kahvesi
Üretim: 100.000 torba
Merkez Afrika Cumhuriyeti'nde, yüksek kaliteli robusta kahvesinin sadece çok az bir miktarı üretilir. Genel olarak ekspreso için Fransa ve İtalya'ya ihraç edilir.
Kolombiya
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 11.000.000 torba
Merkez Kolombiya üç kısımdan oluşur. Bunlar kuzeyden güneye üç adet sıradağlardır. Merkez ve doğu sıradağlar en iyi kahveyi üretirler. Standart Kolombiya kahvesi ıslak işlenmiş kahvedir ki, bu kahve küçük kaplara konarak, öğütülür ve Kolombiya kahve Federasyonu tarafından ihraç edilir. Bu kahve pazar adına yada bölgesine göre değil, kalite derecesine göre satılır (Supremo en kaliteli kahvedir). Bu kahvenin kalitesine göre dağılımı, mükemmel, iyi yetişmiş, klasik, hafif meyve tadında Latin amerikan kahvesinden, sıradan fermente yan ürün olan meyve tadındaki kahveye doğrudur. Bazı arazi ve kooperatiflerden sağlanan kahve ve özel kurulmuş değirmenlerden elde edilen kahveler gibi botanik türler de bölgeler tarafından satılabilmektedir (Burbon en iyisi).
Güney Kolombiya'nın Narino eyaleti, Kolombiya kahvesinin en çok üretildiği yerdir. Kolombiya kahvesi karışık Medellin, Ermeni ve Manizale ile beraber MAM adıyla satılır.
Bogota: Kolombiya'nın başkentini çevreleyen bölgelerdeki pazarlama ismidir.
Bukaramanga: Kolombiya'daki bir kasaba ismiyle aynıdır. Bu kahve yumuşak kahve tohumundan üretilir. Sumatran kahvesi ile aynı özelliklere sahip olup, ağır gövde, düşük asitliği ve zengin tat tonları vardır.
Cucuta: Kolombiya'nın kuzey doğusunda yetişen bir kahve için kullanılan pazar ismidir, fakat genellikle Marakaibo ve Venezuela'ya gemiyle gönderilir.
Exelso: Kolombiya kahvesinin bir derecesidir ki, en iyi (supremo) ile ikincil iyi (ekstra) kahvenin birleşiminden oluşur.
Extra: Kolombiya'nın ikinci en iyi kahvesidir.
Narino: Güney Kolombiya'daki bir bölgede istek üzerine üretilen kahvedir.
Supremo: Kolombiya'nın en kaliteli kahvesidir.
Kongo
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 600.000 torba
Kongo kahvesi tam-gövde yapısı ve toprağımsı tat profili ile kameruna benzer bir kahvedir. Genellikle Fransa'ya ihraç edilir.
Kosta Rika
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 2.000.000 torba
En iyi Kosta Rika kahvesi, olgun ve temiz görünüme sahip olup, kuvvetli asitliğinden dolayı Merkez Amerikan kahveleri içerisinde en çok tercih edileni olmuştur. Kosta Rika kahvesi genel olarak başkent San Joe'nin çevresindeki şehirlerde yetiştirilir. En ünlü kahvenin üretildiği dört şehir San Marcos de Tarrazu, Tres Rios, Heredia ve Alajuela'dır. Üretildiği bölgeden ziyade bu bölgenin denizden yüksekliği, kahvenin tadını belirlemedeki en önemli faktördür. Dünyadaki birçok kahveden farklı olarak, Kosta Rika kahvesi genel olarak yetiştirildikleri çiftlik veya arazi ile tanımlanır yada kooperatif tarafından işlenerek üretilir. Bu bilgi ise ihracatçının elinde var olup, Belle Vista yada La Minita gibi iyi bilinen arazi kahvelerinin dışında, arada bir tüketiciye geçer.
Alajuele. Kosta Rika'nın en iyi kahvelerinden biri olan kahvenin pazarlamadaki ismidir.
Heredia. Kosta Rika'nın itibarlı kahvelerinden olan bir kahvenin pazarlamadaki adıdır.
La Minita, La Minita çiftlik evi. Kosta Rika'nın Tarrazu bölgesindeki en iyi bilinen arazi kahvesidir ki, özenle ve titizlikle üretimi yapılan bir kahvedir.
Tarrazu, San Marcos de Tarrazu. Kosta Rika'nın en itibarlı kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Küba
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 275.000 torba
Küba, tipik bir Karaib denizi kahvesi üretir. Genellikle bu kahve Dominik Cumhuriyetine komşu olduğu için düşük rakımda yetişir ve Dominik Cumhuriyeti kahvesi ile benzer bir tat profiline sahiptir.
Dominik Cumhuriyeti
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim : 500.000 torba
Yüksek kaliteli Dominik kahvesi, Karayib denizi kahvesinin özellikleriyle birlikte zengin, asitli kahvedir. Santo Domingo. Düşük kaliteli Dominik kahvesi ise, az asitli ve yumuşamaya meyillidir.
Bani: Dominik Cumhuriyeti'nin kaliteli ve az asitli kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Barahona: Dominik Cumhuriyeti'nin güney batısındaki kahvenin pazarlanmadaki adıdır. Barahona, Dominik Cumhuriyeti kahvelerinin arasında en kalitelisi olarak düşünülebilir.
Cibao: Dominik Cumhuriyeti'nin kaliteli, genelde düşük asitli kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Ocoa: Dominik Cumhuriyeti'nin en itibarlı kahvelerinden biri olan kahvenin pazarlamadaki adıdır.
Ekvador
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 700.000 torba
Ekvador kahvesinin, orta tatta ve kendisi oldukça asitli olmakla beraber Merkez ve Güney Amerikan kahvesinin tadına benzer bir tadı vardır.
El Salvador
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 1.300.000 torba
El Salvador kahvesi yumuşamaya eğimli, klasik Merkez Amerikan kahve tadının düşük asitli bir versiyonudur. Bourbon ve pacamara ağaç türlerinden yetiştirilen en iyi El-Salvador kahvesi, güzel kokulu, kompleks, canlı ve oldukça hafiftir.
Tam olarak iyi-yetişmiş kahve: El Salvador kahvesinin en kaliteli kahvesidir.
Etiyopya
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 4.500.000 torba
Etiyopya, oldukça karışık bir kahve bölgesidir. En iyi Etiyopya kuru işlenmiş kahve(Harar), orta olgunlukta ve oldukça asitli olmakla beraber meyve ve şarap tadındadır. En iyi yıkanmış Etiyopya kahvesi (Yi gacheffe, Sidamo), hafif, fakat karışık çiçek ve turunçgiller tadına sahiptir.
Djimah, Djimma, Jimma: Yıkanarak işlenmiş Djimah kahvesi mükemmel, düşük asitli bir kahvedir. Kuru işlenmiş Djimah kahvesi ise daha küçük taneli olup, hafif ilaç tadında bir kahvedir ve özel bir kahve olarak ticareti yapılmaz.
Ghimbi, Gimbi:  Batı Etiyopya'daki ıslak işlenmiş bir tür kahvedir.
Limu: Güney-merkez Etiyopya'daki ışlak işlenmiş çiçek ve meyve tadındaki, çok güzel kokulu bir kahvenin pazarlamadaki adıdır.
Sidamo, Washed Sidamo : Güney Etiyopya'da hafiften orta büyüklüğe doğru farklılaştırılmış, çok güzel çiçek ve meyve tadında, ıslak işlenmiş kahvenin pazarlamadaki adıdır.
Yirgacheffe, Yirga Cheffe, Yrgacheffe: Etiyopya'da yıkanmış kahveler arasında en çok tercih edilen kahvedir ki; meyvemsi asitliği bakımından diğerlerinden ayrılan ve yoğun bir tadı olan kahvenin pazarlamadaki adıdır.
Guatemala
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta
Üretim: 3.700.000
En iyi Guatemala kahvesi çok fazla baharat tadında yada çok iyi tütsü tadı olan bir kahvedir. Bu özellik kendisini diğer bütün kahvelerden ayrı kılmıştır. Bu kahveler çok asitli olup, baharat yada tütsülenerek asitliğe katkıda bulunur. En hoş Guatemala kahvesi orta ile tam olgunluk arasında olup tat bakımından zengindir. Merkez yüksekliklerde (Antigua, Atitlan) sert tohum olarak nitelendirilen kahveler zengin, baharatlı yada floral asitliğe ve mükemmel bir tada sahip kahvelerdir. Dağlık bölgelerde, Pasifik (San Marcos) yada Karayip denizinin (Cobán, Huehuetenango) havasında yetişmiş kahveler çok az asitliğe sahip ve fazla meyvelidirler. En iyi bilinen Guatemala kahvesinin yetiştirildiği bölgeler San Miguel, Capitillo, San Sebastian ve Los Volcanos bölgeleridir.
Antigua: Guatemala kahvesinin en çok farklılaştırılmış kahvelerinden birinin pazarlamadaki adıdır. Guatemala'nın eski başkenti olan Antigua'nın çevresindeki şehirlerde yetiştirilir.
Cobán: Guatemala'nın kuzey merkezinde olan en kaliteli kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Huehuetenango:  Guatemala'nın en kaliteli kahveleri arasında yer alan bir kahvedir.
Gine
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 4.500.000 torba
Haiti
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 370.000 torba
En iyi Haiti kahvesi, düşük asitliğe sahip, oldukça yumuşak ve tatça zengindir. Haiti'nin yoğun yağmur alışı, derin volkanik topraklara sahip oluşu ile beraber kahvenin düşük rakımda yetiştirilmesi, onu oldukça tatlı kılar ve en kaliteli Haiti kahvesi olmasını sağlar.
Tam olarak yetiştirilmiş yıkanmış: En kaliteli Haiti kahvesidir.
Honduras
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 3.000.000 torba
Honduras kahvesi, ıslak işlenmiş kahvedir ve genellikle ucuz kahve olarak karıştırılarak kullanılır. Ülkede bazı kaliteli kahvelerde yetiştirilir, fakat genellikle ihraç edilmeden önce harmanlanır.
Hindistan
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta
Üretim: 4.600.000 torba
Hindistan kahvesi, ülkenin güneyinde yetiştirilir. En iyi kahvesi, asitliği olan ve de ara sıra şaşırtıcı nüanslara sahiptir. En kötü yanı yumuşamasıdır. Shevaroys ve Nilgiris bölgelerindeki kahveler, genellikle Güney Hindistan bölgelerindeki kahvelerden daha asitlidir.
Monsooned Coffee (Monsooned Malabar): Güney Hindistan'da kahvenin tipik olarak kuru işlendiği tek bölgedir. Bu kahve kasti olarak açık ambarlarda muson rüzgarlarına tabi tutulur. Bu işlemin amacı kahvenin tadını arttırmak ve asitliğini düşürmektir.
Mysore, India Mysore: Mysore, yüksek kaliteli ıslak işlenmiş Hindistan kahvesi'nin market adıdır ve ülkenin güneyinde yetiştirilir.
Endonezya
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta
Üretim: 6.700.000 torba
Endonezya kahvesi, çeşitli kaliteye sahip olup, genellikle Sumatra, Sulawesi, Java yada Timor gibi ada bölgelerinin adı altında pazara sunulur. En kaliteli kahvesi, hoş ve zengin tadı ve düşük seviyede fakat hissedilebilir asitliği ile diğerlerinden ayrılır. En kötü kahvesi ise hoş olmayan sertliği ve küfsü kokusu ile kendini gösterir. Bunların dışında diğer kahvelerde toprağımsı bir tat vardır; bazı kahve tiryakileri bundan hoşlanırken bazıları hoşlanmaz.
Ankola:. Kuzey Sumatra'da, arabica kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Celebes: Sulawesi adasının eski ismidir. Bu kahvenin büyük bir bölümü, Güney-doğu yüksekliklerindeki Toraja ve Kalossi bölgelerinde yetiştirilir. En kalitelisi, dolgun ve zengin tat ve düşük seviyede fakat hissedilebilir asitliği ile diğerlerinden ayrılır.
Gayo mountain: Kuzey Sumatra'da Aceh Province'de öğütülerek ihraç edilen kahvenin market ismidir. Islak işlenmiş Gayo dağı kahvesi kusursuz olmaya eğilimli fakat yüksek güç uygulandığında Sumatra profiline sahip olur. Geleneksel olarak işlenmiş Gayo dağı kahvesi, Sumatra'nın Mandheling bölgesinde yetiştirilen kahve ile benzer özelliklere sahiptir. En kaliteli kahve ise, değişik bir tatta, düşük seviyede fakat hissedilebilir asitli bir özellik gösterir.
Kalossi: Sulawesi'nin güney-doğu dağlık bölgesinde yetiştirilir.
Java, Java arabica: diğer birçok Endonezya kahvesinden farklı olarak, bu kahve küçük çiftliklerde ve genellikle ilkel olarak işlenir. Java kahvesi ise arazilerde ve büyük çiftliklerde yetiştirilir ve modern metotlarla ıslak işlenir. En kalitelisi, diğer Endonezya kahvelerinden daha az zengin karakteristiğe sahiptir, fakat genellikle asitlidir. Yaşlı Java, oldukça kahverengi renktedir; java kahvesinin olgunluğunu gösterir ve orijinal java kahvesine benzer özellikte bir tat oluşturur. Bu kahveler on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda Avrupa'ya geçirilirken gemi içerisinde dikkatsizlik sonucu bekletilerek yıllanmıştır.
Lintong, Mandheling Lintong : Endonezya'da, Sumatra'nın en çok beğenilen kahvesinin pazarlamadaki adıdır. Lake Toba şehrinden başlayarak adanın kuzey kutbuna kadar olan bölgede yetiştirilir.
Luwak, Kopi Luwak: Endonezya'nın Sumatra kahvesinden farklılık gösteren tek yanı bu kahvenin prosesinin farklı olmasıdır. Luwak ya da misk kedisi gibi memeli hayvanlar olgun kahveyi yerler ve meyveyi sindirerek, tohumları dışarıya atarlar. Bu çekirdek yada tohumlar kuruduktan sonra toplanır. Kopi Luwak, dünyadaki en pahalı kahvelerden birisidir, bunun nedeni üretiliş şeklinin farklı ve sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır.
Sumatra: Endonezya'nın Sumatra adasındaki tek kökenli kahvedir. Yüksek kaliteli Sumatra kahvesinin büyük bir bölümü ya Lake Toba (Mandheling, Lintong) yakınlarında ya da Aceh Province'de, Lake Biwa (Aceh, Gayo Mountain) yakınlarında yetiştirilir.
Timor: Timor (doğu ve batı)'daki tek kökenli kahvedir. Timor kahvenin 20. yüzyıl öncesinde klasik bir kökeni vardır.
Toraja: Güney-doğu Sulawasi'daki kahvenin market ismidir.
Fildişi Sahilleri
Kahve çeşidi: Robusta kahvesi
Üretim: 2.500.000 torba
Fildişi Sahilleri, en büyük Afrika kahvesi üreticilerinden birisidir. Bol miktarda tatlandırılmış kahve, özellikle çözünebilen kahve üreten üreticiler için oldukça popülerdir. Bu üreticiler ekstraksiyon verimine son derece değer verirler.
Jamaika
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 40.000 torba
Jamaika mavi dağlarında, dengelenmiş zengin ve hoş tatta, klasik, oldukça asitli bir kahve yetişir. Bu özellikler ve bunun yanında bu kahvenin kısıtlı kaynağı, kendisini dünyanın en ünlü kahvesi kılmıştır. Jamaika yüksek dağlarında az yetiştirilen Jamaika kahvesi taneleri daha az asitli ve hafiftir. Diğer Jamaika kahveleri ise birbirinden farksızdır.
Jamaika Mavi Dağları stili: Otantik Jamaika mavi dağlarında yetişen kahvenin kalitesi yaklaşık olarak üreticinin tasarladığı harmanların çeşitliliğine bağlıdır. Bu harmanlar gerçek Jamaika kahvesi içermeyebilirler.
Kenya
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 1.000.000 torba
Kenya kahvesinin keskin, şarapsı asitliği ve farklı birçok meyve tadına sahip oluşu kendisini meşhur kılmıştır. Dünyanın en iyi kahveleri arasındadır. Bu kahvenin kalitesinin sağlanmasında ve kullanılışının geniş ölçüde yayılmasında Kenyalılar şüphesiz en önemli bileşendir. Kenya kahvesi, küçük köy arazilerinde ve geniş arazilerde yetiştirilir.
Yetiştirildiği asıl alan, Mt. Kenya yamaçlarından, başkent Nairobi'ye doğru uzamaktadır. Uganda ve Kenya sınırları arasında olan Mt. Elgon'nın yamacında küçük çapta yetiştirilir.
Madagaskar
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 700.000 torba
Madagaskar, kahveyi adanın birçok bölümünde yetiştirir. En ünlü olanı, Kouillou çeşitleridir ki, bunların oldukça farklı tatları vardır ve hala Fransa'da oldukça değerlidirler.
Malawi
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 25.000 torba
Bir çok Malawi kahvesi büyük arazilerde yetiştirilir ve yumuşak yapıda veya yuvarlak görünümde olmasına göre ayırt edilir.
Meksika
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 4.200.000 torba
Birçok Meksika kahvesi ülkenin güneydoğu bölgesinde üretilip ülkenin diğer bölgelerine gönderilir. Güneydoğu bölgesinde, kıta daralarak doğuya doğru döner. Merkez sıra dağlar girdabında bulunan Vera Cruz eyaleti, genelde ova kahvesi üretir. Fakat bu kahve Altura (yüksek) Coatepec olarak adlandırılır. Bu isim dağlık bir bölgenin kenarındaki şehrin ismidir ve oldukça iyi bir üne sahiptir. Diğer Vera Cruz kahveleri ise, Altura Orizaba ve Altura Huatusco bölgelerinde yetiştirilir. Chiapas eyaletindeki kahve Meksika'nın güney doğu kıyısında, Guatemala sınırı yakınında yetiştirilir.
Altura:  İspanyolcada "Yükseklik" anlamına gelir ki, Meksika kahvesini tarif eder. Bu kahve yüksek yada dağlık alanlarda yetiştirilir.
Chiapas: Güney Meksika'da yetiştirilen bir kahvedir. En kaliteli Chiapas kahvesi, Guatemala'ya sınır durumunda olan Meksika'nın güney doğu kıyısında yetiştirilir ve üretildiği kasaba olan Tapachula adı altında markete sunulur. Chiapas ve Tapachula kahvelerinin en kalitelisi, sert asitliğe, lezzetli bir tada sahip olup, Oaxaca and Vera Cruz eyaletlerinin en iyi bilinen Meksika kahveleridir.
Coatepec: Meksika'daki, Vera Cruz eyaletinin merkez sıra dağlarının kuzey yamacında, yıkanarak işlenmiş kahvenin pazardaki adıdır.
Oaxaca: Güney Meksika'da Oaxaca eyaletindeki kahvenin pazarlamadaki ismidir.
Primo Lavado (başlangıç yıkama): Meksika kahvesinin bir derecesidir ki, ülkenin bir çok hoş kahvesini bir arada içerisinde bulundurur.
Nikaragua
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 1.400.000 torba
Nikaragua kahvesi oldukça hoştur ama genellikle klasik Merkez Amerikan kahvesinden ayırt edilmez. Nikaragua kahvesi basit bir asitliği olan oldukça lezzetli bir kahvedir.
Matagalpa: Nicaragua'nın itibarlı kahvelerinden olan bir kahvenin marketteki adıdır.
Jinotega: Nikaragua kahvesinin en ilgi duyulan kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Panama
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 150.000 torba
Panama'da üretilen kahve; lezzetli, tatların dengeli olduğu, Kosta Rika'nın Tres Rios bölgesinde yetiştirilen kahveye benzer bir kahvedir. Bu ıslak işlenmiş bir kahve olup, genellikle diğer kahvelerle karıştırılmak üzere kullanılır, fakat sabah kahvaltısında servis yapılır.
Papua Yeni Gine
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 1.200.000 torba
En iyi bilinen Yeni Gine kahvesi oldukça geniş arazilerde yetiştirilir. Burada çok iyi hazırlanmış, temiz, güzel kokan, son derece iyi ölçülendirilmiş ve değişken asitliğe sahip bir kahvedir. Organik olarak yetiştirilen diğer Yeni Gine kahveleri ise küçük çiftlik evlerinde ve bu çiftçilerin kendi ilkel yöntemleri ile ürettikleri kahvelerdir. Bu kahvelerin en kalitelisi değişik, dolgun ve kompleks kahvelerdir.
Peru
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 2.700.000 torba
En kaliteli Peru kahvesi dolgun tat, aromatik, yumuşak ve az asitli bir kahvedir. En iyi bilinen market isimleri; Güney-Merkez Peru'nun Chanchamayo, Urubamba ve Machu Picchu'nun güney kıyısında yetiştirilen kahvelerdir.
Filipinler
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 500.000 torba
Rwanda
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 500.000 torba
Tanzanya
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 750.000 torba
Birçok Tanzanya kahvesi; Mt. Kilimanjaro and Mt. Meru dağlarının yamaçlarında, Kenya sınırı kıyısında yetiştirilir. Bu kahveler Kilimanjaro olarak adlandırıldığı gibi asıl yetiştiği kasabanın ve taşındığı bölgenin (Arusha, Moshi) ismini de alabilir. Arap kahvesinin az bir miktarı güneyde, Tanganyika Gölü ve Nyasa Gölü arasında yetiştirilir ve bu kahve genellikle Mbeya olarak adlandırılır. Bu isim önemli kasabalardan birinin adı ile yada pazarlamada adı Pare ile bilinir.
En kaliteli Tanzanya kahvesinin en önemli özellikleri; zengin lezzet ile beraber oldukça hafif şarapsı asitliğe sahip olmasıdır. Bu özellikler, Kenya'nın komşusundaki kahve yetiştiricileri ile bu kahveyi benzer kılar. Diğer kahveler ise yumuşak ve daha hafif kahvelerdir.
Tayland
Kahve çeşidi: Robusta kahvesi
Üretim: 750.000 torba
Togo
Kahve çeşidi: Robusta kahvesi
Üretim: 170.000 torba
Togo küçük çaplı bir üretici olup, tipik Batı-Afrika stili kahve üretir. Ülkede yetiştirilen en iyi kahve çeşitleri arasında, Niaouli çeşidi ön plandadır.
Uganda
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 2.700.000 torba
En kaliteli Uganda arabica kahvesi; şarapsı asitliğe ve diğer tat özellikleri bakımından Afrika kahvesine benzer bir nitelik göstermektedir. Fakat Kenya ya da Zimbabwe kahvelerinin en iyilerinden daha az tercih edilir. Bu kahve genel olarak daha kendine özgü bir tada sahiptir.
Bugishu, Bugisu .  Mt. Elgon dağının yamacında yetiştirilen arabica kahvesinin marketteki adıdır. Bu kahve, Uganda kahvesinin en kalitelisi olarak düşünülebilir.
Venezuela
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 800.000 torba
En iyi Venezuela kahvesi, ülkenin batı kıyısı olan Kolombiya'nın sınırındaki bölgelerden getirilir. Bu bölgedeki kahveler, Maracaibos olarak adlandırılır. Kahve limana geldikten sonra, gemilere yüklenir ve Cucuta kahvesi içerir. Bu Cucuta kahvesi aslında Kolombiya'da yetiştirilir fakat Maracaibo'da gemiye yüklenir. Daha da doğudaki dağların kıyısında yetiştirilen kahve genellikle Caracas olarak adlandırılır. Başkente getirildikten sonra, Caracas limanı olan La Guaira 'da gemiye verilir. Venezuela kahvesinin en önemli özelliği Kolombiya'ya komşu olan ülkelerin kahvelerinden farklı olarak, düşük asitliğe sahip olmasıdır. En kötü kahvesi cansız, sönük; en iyi kahvesi ise tatlı ve lezzetli özelliklere sahiptir. Meridas gibi en kaliteli kahvesinde ise güzel ve zengin bir lezzet vardır.
Caracas: Caracas bölgesinde yetiştirilen bir tür kahve sınıfıdır ve kalitesi orta ile mükemmel kalite arasında değişir.
Lavado Fino: Venezuela kahvesinin en kalitelisidir.
Maracaibo: Bir kahve sınıfıdır ki, ülkenin en önemli ve farklılaştırılmış birçok kahve türünü içerisinde bulundurur.
Mérida: Venezuela kahvesinin en önemli ve en çok arzu edilen kahvesinin pazarlamadaki adıdır. Fincan içerisinde lezzetli ve tatlı bir özelliği vardır.
Trujillo: Bir tür Maracaibo kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Tachira: Bir tür Maracaibo kahvesinin pazarlamadaki adıdır.
Vietnam
Kahve Türleri :Robusta
Üretim :11.000.000 torba
Kahve Vietnam'a ilk olarak 19. yüzyılın ortalarında, Fransız misyonerlerinin Bourbon adasından getirdikleri Arabica ağaçlarını Tonkin civarına ekmeleriyle geldi. Bunu geliştirmeleri sonucunda şu an kahve endüstrisi çok hızlı bir şekilde ilerlemiştir ve bu şekilde Vietnam hızla dünyanın en büyük üreticisi olmaktadır. Bugün, ülkenin güney yarısındaki küçük ekili alanlarda genellikle robusta kahvesi üretilir.Vietnam kahvesi az miktarda asitliği ve dengeli tat dağılımıyla güzel bir uyum içerisindedir. Çoğu kez harmanlamada kullanılır.
Yemen
Kahve türü: Arabica kahvesi
Üretim: 100.000 torbadan az.
Arabian Mocha: Kızıldeniz sınırında, Yemen bölgesinin dağlarında, Arap yarımadasının güneybatı tepesinde yetişen tek orijinli kahvedir. Dünyanın en eski ekilmiş kahvesidir, ayırt edici özellik olarak zengin şarapsı asitliğiyle diğerlerinden farklıdır.
İsmaili: Yemen merkezinde yetişen ve itibar gören kahvenin pazardaki ismidir. Ayrıca yuvarlak, bezelyeye benzeyen ve üstün kalitesiyle, geleneksel Yemen kahvesinin botanik bir türüdür.
Mattari, Matari: Piyasada en çok beğenilen Yemen kahvesi olarak isimlendirilen, başkent Sana'nın batısındaki Ben-i Mattar bölgesinden. Genelde Yemen stilinin şaraba benzeyen, keskin bir versiyonudur.
Sanani: Sana'nın batı bölgelerinde yetişen kahve ismidir. Genelde Yemen stilinin asitliği az olan versiyonudur.
Zambiya
Kahve Türü: Arabica kahvesi
Üretim: 100.000 torba
Zambiya kahvesi daha hafif ve Afrika kahvesinin düşük asitli versiyonudur
Zimbabye
Kahve Türü: Arabica kahvesi
Üretim: 100.000 torba
Zimbabve kahvesi Batı Afrika kahvesinin mükemmel içimi ve heyecanını ve şaraba benzeyen asitlik karakterini gösterir. Afrika kahveleri arasında Kenya cinsi ikinci kalitededir. Çoğunlukla Mozambik'le olan doğu sınırı boyunca yetiştirilir.
Chipinga: Zimbabvenin en çok tercih edilen kahvesi olarak ülkenin doğu bölgesinde yetiştirilir.
Diğer üretici ülkeler :
Angola, Benin,Çin, Ekvator Gine, Gabon, Gana, Guyana, Laos, Liberya, Malezya,Yeni Kaledonya, Nijerya, Paraguay, Sierra Leone, Sri Lanka, Trinidad ve Tobago, Birleşik Devletler (Hawai, Porto Riko ) ve diğerleri.
Toplam 1.000.000 torba
Kaynaklar:
İNGİLİZCESİ

Coffee producing countries and regions

Coffee is produced in over 70 countries worldwide. Many of these countries have different regions with distinct types of coffee.
The following list shows the main coffee producing countries, the main type of coffee grown and some well known local blends. Coffee is normally traded in bags of 60 kilo. Figures are approximate numbers.
Regions where arabica coffee is grown (Source)
Regions where robusta coffee is grown (Source)
Bolivia
Coffee types : Arabica
Production : 150.000 bags
With a landscape of snowy mountains, wide plateaus and tropical rain forests, Bolivia has ideal coffee-producing conditions. More than 90 percent of the coffee grown in Bolivia is produced in the Yungas area, a tropical region in La Paz with altitudes between 500 and 1,600 meters. Other important growing regions are Cochabamba, Santa Cruz and Tarija. The coffee has a fruity full flavour.
Brazil
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 35.000.000 bags
Vast plantations of millions of trees cover the hills of south-central Brazil . For the commercial coffee industry, Brazil is of supreme importance, a giant in every respect. Despite all the coffee produced in Brazil, none ranks close to the world's best. The Brazilian coffee industry has concentrated from the beginning on producing "price" coffees: cheap, fairly palatable, but hardly distinguished.
Bourbon Santos.  Also known as Santos. A market name for a category of high-quality coffee from Brazil, usually shipped through the port of Santos, and usually grown in the state of São Paulo or the southern part of Minas Gerais State. The term Bourbon Santos is sometimes used to refer to any high-quality Santos coffee, but it properly describes Santos coffee from the Bourbon variety of arabica, which tends to produce a fruitier, more acidy cup than other varieties grown in Brazil.
Rio.  A class of dry-processed coffees from Brazil with a characteristic medicinal, iodine-like flavour deriving from invasion of a micro-organism during drying. The term Rioy or Rio-y has come to be applied to any coffee with similar taste characteristics. The Rio taste is considered a defect by North American buyers, but is sought after by buyers from Balkan and Middle-Eastern countries.
Burundi
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 500.000 bags
Burundi possesses a tropical climate very convenient to the arabica coffee farming. Hills and mountains separating the waters of the two main rivers constitute an ideal environment for the cultivation of the arabica mild coffee. Grown throughout the country at altitudes ranging from 1,250 to 2,000 meters above the sea level, the coffee of Burundi is classified among the Eastern Africa quality mild arabica variety. Specialty coffee is marketed under the Ngoma brand name.
Cameroon
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 1.000.000 bags
Rich volcanic soil, high altitude, adequate rainfall—all of these things make Cameroon an ideal place for growing great coffee. Most of Cameroon 's coffee is grown by small landowners on plots of two to 10 hectares, and nearly all of it is grown in mixed-cropped farms.
Cameroon coffee has a full-bodied, earthy, chocolaty flavour profile, along with a well-rounded finish with hints of red berries.
Central African Republic
Coffee types : Robusta
Production : 100.000 bags
The Central African Republic only produces small amounts of coffee, which is a top-quality robusta, mainly exported to France and Italy for espresso.
Colombia
Coffee types : Arabica
Production : 11.000.000 bags
Central Colombia is trisected from north to south by three cordilleras, or mountain ranges. The central and eastern cordilleras produce the best coffees. The standard Colombia coffee is a wet-processed coffee produced by small holders, and collected, milled and exported by the Colombian Coffee Federation. It is sold by grade (Supremo highest) rather than by market name or region. It can range from superb high-grown, classic, mildly fruity Latin-America coffee to rather ordinary, edge-of-fermented fruity coffee. Coffees from some estates and cooperatives and from privately operated mills are sold by region as well as by botanical variety (Bourbon is best). Nariño State in southern Colombia is currently producing the most respected Colombia coffee. Mixed Medellin, Armenia, and Manizales Columbia coffees are often sold together as MAMs.
Bogotá. Market name from the region surrounding Colombia 's capital city
Bucaramanga. Named after the town with the same name, this coffee is a soft-bean coffee, with some of the character of fine Sumatran coffees: heavy body, low acidity, and rich flavour tones.
Cúcuta.  Market name for a coffee grown in northeastern Colombia, but often shipped through Maracaibo, Venezuela .
Excelso.  A grade of Colombia coffee, combining the best, or supremo, and the second-best, or extra, grades.
Extra.  Second-best grade of Colombia coffee.
Nariño.  Department in southern Colombia that produces certain particularly admired specialty coffees.
Supremo. Highest grade of Colombian coffee.
Congo
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 600.000 bags
Congolese coffee has a full-bodied, earthy flavour profile, similar to Cameroon. Mainly exported to France.
Costa Rica
Coffee types : Arabica
Production : 2.000.000 bags
The best Costa Rica coffees display a full body and clean, robust acidity that make them among the most admired of Central American coffees. Costa Rican coffee is grown primarily in the countryside surrounding the capital, San Jose. Four of the most famous coffees by district are San Marcos de Tarrazu, Tres Rios, Heredia, and Alajuela. Altitude may be a more important factor in determining flavour than district. Unlike many coffees of the world, Costa Rican coffees generally are identified either by the estate or farm (finca) on which they were grown, or by cooperative or processing facility (beneficio) where they were processed. This piece of information, which is usually available to the roaster or importer, is seldom passed on to the consumer except in the case of well-known estates like Bella Vista or La Minita.
Alajuela.  Market name for one of the better coffees of Costa Rica.
Heredia.  Market name for a respected coffee of Costa Rica.
La Minita, La Minita Farm.  Well-publicized estate in the Tarrazu district of Costa Rica that produces an excellent, meticulously prepared coffee.
Tarrazu, San Marcos de Tarrazu.  Market name for one of the better coffees of Costa Rica.
Tres Rios.  Market name for one of the more respected coffees of Costa Rica.
Cuba
Coffee types : Arabica
Production : 275.000 bags
Cuba produces a typical Caribbean coffee, mainly grown on lower altitudes as in neighbouring Dominican Republic and with similar flavour profile.
Dominican Republic
Coffee types : Arabica
Production : 500.000 bags
High-grown Dominican coffee is a fairly rich, acidy coffee with classic Caribbean characteristics. Lower grown Dominican coffees tend to be softer and less acidy.
Bani. Market name for a good, low-acid coffee of the Dominican Republic.
Barahona. Market name for coffee from the southwest of the Dominican Republic. Barahona is considered by many to be the best coffee of the Dominican Republic.
Cibao. Market name for a good, generally low-acid coffee from the Dominican Republic .
Ocoa. Market name for one of the better-respected coffees of the Dominican Republic.
Ecuador
Coffee types :Arabica, Robusta
Production : 700.000 bags
Ecuador coffees are medium-bodied and fairly acidy, with a straightforward flavour typical of Central and South American coffees.
El Salvador
Coffee types : Arabica
Production : 1.300.000 bags
El Salvador coffees tend toward softer, less acidy versions of the classic Central America flavour profile. The best high-grown El Salvadors from trees of the bourbon and pacamara varieties can be fragrant, complex, lively, and pleasingly gentle.
Strictly High-Grown. Highest grade of El Salvador coffee.
Ethiopia
Coffee types : Arabica
Production : 4.500.000 bags
Ethiopia is a very complex coffee origin. The best Ethiopia dry-processed coffee (Harrar or Harar) tends to be medium-bodied and brilliantly acidy with rough, fruity or winy tones. The best washed Ethiopian coffee (Yirgacheffe, Sidamo) is light-bodied but explosive with complex floral and citrus notes.
Djimah, Djimma, Jimma. Washed Djimah can be an excellent low-acid coffee. Dry-processed Djimah is a lesser coffee often exhibiting wild or medicinal taste characteristics and is not often traded as a speciality coffee.
Ghimbi, Gimbi. A wet-processed coffee from western Ethiopia.
Limu. Market name for a respected fragrant, floral- and fruit-toned wet-processed coffee from south-central Ethiopia.
Sidamo, Washed Sidamo. Market name for a distinguished light-to-medium bodied, fragrantly floral or fruity wet-processed coffee from southern Ethiopia.
Yirgacheffe, Yirga Cheffe, Yrgacheffe. Market name for one of the most admired washed coffees of Ethiopia, distinguished by its fruit-like or floral acidity and high-toned, complex flavour.
Guatemala
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 3.700.000 bags
The best Guatemalan coffees have a very distinct, spicy or, better yet, smoky flavour that sets them apart from all other coffees. They are very acidy, and the spiciness or smokiness comes across as a twist to the acidy tones. The finest Guatemalan coffees are medium to full in body and rich in flavour. Strictly Hard Bean grade coffees from the central highlands (Antigua, Atitlan,) tend to exhibit a rich, spicy or floral acidity and excellent body. Coffees from mountainous areas exposed to either Pacific (San Marcos) or Caribbean (Cobán, Huehuetenango) weather tend to display a bit less acidity and more fruit. Well-known Guatemalan estates include San Miguel, Capitillo, San Sebastian, and Los Volcanos.
Antigua. Market name for one of the most distinguished coffees of Guatemala, from the valley surrounding the old capital of Guatemala Antigua.
Cobán. Market name for a respected high-grown coffee from north-central Guatemala.
Huehuetenango. One of the better coffees of Guatemala .
Guinea
Coffee types : Arabica
Production : 4.500.000 bags
Haiti
Coffee types : Arabica
Production : 370.000 bags
The best Haiti coffees are low-acid, medium-bodied, and pleasantly soft and rich. Haiti 's heavy rainfall and deep volcanic soil combined with low growing altitudes may account for the mellow sweetness that distinguishes the best Haitian coffee.
Strictly High-Grown Washed. Highest grade of Haiti coffee.
Honduras
Coffee types : Arabica
Production : 3.000.000 bags
Honduran coffee is wet-processed and mainly used as a rather cheap blending coffee. Some excellent coffees are grown in the country, but they are often blended before they are exported.
India
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 4.600.000 bags
Indian coffee is grown in the south of the country. The best is low-key, with moderate body and acidity and occasional intriguing nuance; at worst it is bland. Coffees from the Shevaroys and Nilgiris districts generally tend to display more acidity than coffees from other south India regions.
Monsooned Coffee (Monsooned Malabar). A typical dry-processed single-origin coffee from south India deliberately exposed to monsoon winds in open warehouses, with the aim of increasing body and reducing acidity.
Mysore, India Mysore. Mysore is a market name for certain high-quality wet-processed India coffees grown in the south of the country.
Indonesia
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 6.700.000 bags
Indonesia coffees are of varying quality and usually marketed under the name of the island of origin; like Sumatra, Sulawesi, Java or Timor. At best, most are distinguished by full body, rich flavour, and a low-toned, vibrant acidity. At worst, they may display unpleasant hard or musty defects. Others display an earthiness which many coffee lovers enjoy and others deplore.
Ankola. Market name for arabica coffee from northern Sumatra .
Celebes. Former name of the island of Sulawesi . Most come from the Toraja or Kalossi growing region in the southeastern highlands. At best, distinguished by full body, expansive flavour, and a low-toned, vibrant acidity.
Gayo Mountain. Market name for coffee exported by a large processing center and mill in Aceh Province, northern Sumatra. Wet-processed Gayo Mountain tends to be a clean but often underpowered version of the Sumatra profile. Traditionally processed Gayo Mountain resembles similar coffees from the Mandheling region of Sumatra: at best displaying a quirky flavour and a low-toned, vibrant acidity.
Kalossi. A growing region in the southeastern highlands of Sulawesi.
Java, Java Arabica.  Unlike most other Indonesia coffees, which are grown on tiny farms and often primitively processed, Java coffees are grown on large farms or estates, most operated by the government, and are wet-processed using modern methods. The best display the low-toned richness characteristic of other Indonesia coffees, but are usually lighter in body and more acidy. Old Java, Old Government, or Old Brown are mature coffees from Java, created to mimic the flavour characteristics of the original Java coffee, which was inadvertently aged in the holds of eighteenth- and nineteenth-century ships during their passage to Europe.
Lintong, Mandheling Lintong. Market name for the most admired coffee of Sumatra, Indonesia. From the Lake Toba area toward the northern end of the island.
Luwak, Kopi Luwak. Coffee from Sumatra, Indonesia, distinguished not by origin, but by the uniquely intimate way it is processed. A mammal called a luwak, or civet cat, eats ripe coffee cherries, digests the fruit, and excretes the seeds, after which the seeds or beans are gathered from its dry droppings. Kopi luwak is one of the most expensive coffees in the world owing to obvious limitations on its production.
Sumatra. Single-origin coffee from the island of Sumatra, Indonesia. Most high-quality Sumatra coffee is grown either near Lake Toba (Mandheling, Lintong) or in Aceh Province, near Lake Biwa (Aceh, Gayo Mountain).
Timor. Single-origin coffee from Timor (East and West). Timor coffee was a classic origin in the early years of the 20th century.
Toraja. Market name for coffee from southwestern Sulawesi .
Ivory Coast
Coffee types : Robusta
Production : 2.500.000 bags
Ivory Coast is one of the largest African coffee producers. The richly flavoured coffee is e specially popular among soluble coffee producers, who appreciate the excellent extraction yield.
Jamaica
Coffee types : Arabica
Production : 40.000 bags
Jamaica Blue Mountain is, or was, a balanced, classic coffee with rich flavour, full body, and a smooth yet vibrant acidity. These characteristics and its relatively short supply have made it one of the world's most celebrated coffees. Lower-grown Jamaica coffees (Jamaica High Mountain) tend to be less acidy and lighter in body. Other Jamaica coffees are undistinguished.
Jamaica Blue Mountain Style. Various blends of coffee intended by their originators to approximate the qualities of authentic Jamaica Blue Mountain. These blends may contain no actual Jamaican coffee.
Kenya
Coffee types : Arabica
Production : 1.000.000 bags
Kenya coffees are celebrated for their deep, winy acidity, resonant cup presence, and complex fruit and berry tones. Of the world's great coffees, Kenyan probably is the most consistent in quality and most widely available. The coffee is raised both on small peasant plots and on larger plantations.

The main growing area stretches south from the slopes of Mt. Kenya almost to the capital, Nairobi. There is a smaller coffee-growing region on the slopes of Mt. Elgon, on the border between Uganda and Kenya .
Madagascar
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 700.000 bags
Madagascar produces coffee in many parts of the island. The celebrated Kouillou variety produces coffee whose highly distinctive flavour is still highly rated in France.
Malawi
Coffee types : Arabica
Production : 25.000 bags
Most Malawi coffee is grown on larger estates and distinguished by a rather soft, round profile.
Mexico
Coffee types : Arabica
Production : 4.200.000 bags
Most Mexican coffee comes from the southern part of the country, where the continent narrows and takes a turn to the east. Vera Cruz State, on the gulf side of the central mountain range, produces mostly lowland coffees, but coffees called Altura (High) Coatepec, from a mountainous region near the city of that name, have an excellent reputation. Other Vera Cruz coffees of note are Altura Orizaba and Altura Huatusco. Coffees from Chiapas State are grown in the mountains of the southeastern-most corner of Mexico, near the border with Guatemala .
Altura. "Heights" in Spanish; describes Mexico coffee that has been high- or mountain-grown.
Chiapas. Coffee-growing state in southern Mexico. The best Chiapas coffees are grown in the southeast corner of the state near the border with Guatemala, and may bear the market name Tapachula after the town of that name. At their best, Chiapas or Tapachula coffees display the brisk acidity, delicate flavour, and light to medium body of the better known Mexican coffees of Oaxaca and Vera Cruz States.
Coatepec. Market name for a respected washed coffee from the northern slopes of the central mountain range in Veracruz State, Mexico.
Oaxaca. Market name for coffee from the southern Mexico state of Oaxaca.
Primo Lavado (Prime Washed).  A grade of Mexico coffee that includes most of the fine coffees of that country.
Nicaragua
Coffee types : Arabica
Production : 1.400.000 bags
Nicaragua coffees are excellent but usually not distinguished coffees in the classic Central-American style: medium-bodied, straightforwardly acidy, and flavourful.
Matagalpa. Market name for a respected coffee of Nicaragua.
Jinotega. Market name for a respected Nicaragua coffee.
Panama
Coffee types : Arabica
Production : 150.000 bags
Coffee produced in Panama is sweet, bright and balanced, and similar to coffee from the Tres Rios region of Costa Rica. This wet-processed coffee is often used for blending, but is excellent served as a breakfast brew.
Papua New Guinea
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 1.200.000 bags
The best-known New Guinea coffees are produced on very large, state of the art estates that produce a very well-prepared, clean, fragrant, deeply dimensioned, moderately acidy coffee. Other organically grown New Guinea coffees are produced on small farms and processed by the farmers using technically simple means, producing quirky, full, complex coffees at best .
Peru
Coffee types : Arabica
Production : 2.700.000 bags
The best Peruvian coffee is flavourful, aromatic, gentle, and mildly acidy. Chanchamayo from south-central Peru, and Urubamba, from a growing district farther south near Machu Picchu, are the best-known market names.
Philippines
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 500.000 bags
Rwanda
Coffee types : Arabica
Production : 500.000 bags
Tanzania
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 750.000 bags
Most Tanzanian coffee is grown on the slopes of Mt. Kilimanjaro and Mt. Meru, near the Kenyan border. These coffees are called Kilimanjaro or named after main towns and shipping points (Arusha, Moshi). Smaller amounts of arabica are grown much farther south, between Lake Tanganyika and Lake Nyasa, and are usually called Mbeya, after one of the principal towns, or Pare, a market name.
The best and most characteristic Tanzanian coffees display a rich flavour and full body, with a vibrantly winy acidity that makes them resemble the coffees of neighbouring Kenya. Others are softer, gentler coffees.
Thailand
Coffee types : Robusta
Production : 750.000 bags
Togo
Coffee types : Robusta
Production : 170.000 bags
Togo is a small producer with typical West-African style coffee. The Niaouli variety is regarded as among the best coffee grown in the country.
Uganda
Coffee types : Arabica, Robusta
Production : 2.700.000 bags
The finest Uganda arabica displays the winy acidity and other flavour characteristics of the best East African coffees, but is less admired than the finest Kenya or Zimbabwe, owing to generally lighter body and less complex flavour.
Bugishu, Bugisu. Market name for arabica coffee from the slopes of Mt. Elgon. Considered the best Uganda coffee.
Venezuela
Coffee types : Arabica,
Production : 800.000 bags
The best Venezuelan coffee comes from the far western corner of the country, the part that borders Colombia. Coffees from this area are called Maracaibos, after the port through which they are shipped, and include one coffee, Cucuta, that is actually grown in Colombia, but is shipped through Maracaibo. Coffees from the coastal mountains farther east are generally marked Caracas, after the capital city, and are shipped through La Guaira, the port of Caracas.

The most characteristic Venezuelan coffees, in surprising contrast to the neighbour coffees from Colombia, are strikingly low in acidity. At worst they are spiritless, at best sweet and delicate. The finest, such as the Meridas, have fair to good body and a pleasant flavour with hints of richness.
Caracas. A class of coffees from the Caracas region, ranging from fair to excellent in quality.
Lavado Fino. Best grade of Venezuela coffee.
Maracaibo. A class of coffees, including many of the most characteristic and distinguished coffees of the country.
Mérida. Market name for one of the most respected and most characteristic Venezuela coffees, delicate and sweet in the cup.
Trujillo. Market name for a type of Maracaibo cofee
Tachira. Market name for a type of Maracaibo cofee
Vietnam
Coffee types : Robusta
Production : 11.000.000 bags
Coffee originally came to Vietnam in the mid-nineteenth century when French missionaries brought arabica trees from the island of Bourbon and planted them around Tonkin. They flourished and presently the coffee industry is growing so rapidly that Vietnam is rapidly becoming one of the world's largest producers. Today, small plantations, located in the southern half of the country, produce mostly robusta coffee. Vietnamese coffee has a light acidity and mild body with a good balance. It is frequently used for blending.
Yemen
Coffee types : Arabica
Production : <100.000 bags
Arabian Mocha. Single-origin coffee from the southwestern tip of the Arabian peninsula, bordering the Red Sea, in the mountainous regions of Yemen . The world's oldest cultivated coffee, distinguished by its full body and distinctively rich, winy acidity.
Ismaili. Market name for a respected coffee from central Yemen. Also describes a traditional botantical variety of Yemen coffee with round, pea-like beans and superior cup quality.
Mattari, Matari. Market name for one of the most admired coffees of Yemen. From the Bani Mattar area west of the capital city of Sana'a. Usually a winier, sharper version of the Yemen style.
Sanani. A comprehensive market name for coffees from several growing regions west of Sana'a, the capital city. Usually a lower-toned, somewhat less acidy version of the Yemen style.
Zambia
Coffee types : Arabica
Production : 100.000 bags
Zambian coffee tends toward the softer, less acidy version of the Africa profile.
Zimbabwe
Coffee types : Arabica
Production : 100.000 bags
Zimbabwe coffee exhibits excellent cup presence and the vibrant, winy acidity characteristic of East Africa coffees. Some rank it second in quality only to Kenya among Africa coffees. Most is grown along the eastern border with Mozambique.
Chipinga. Region in eastern Zimbabwe that produces the most admired coffees of the country.
Other producing countries :
Angola, Benin, China, Equatorial Guinea, Gabon, Ghana, Guyana, Laos, Liberia, Malaysia, New Caledonia, Nigeria, Paraguay, Sierra Leone, Sri Lanka, Trinidad and Tobago, United States (Hawaii, Puerto Rico) and others
Combined approx. 1.000.000 bags


Kahvenin Yetiştirildiği Yerler

Latin Amerika
* Costa Rica, yaş metotla elde edilen dünyanın en iyi kahvelerinden bazılarını üretmektedir. Asiditesi, kıvamı ve zengin aroması denge halindedir.

* Meksika kahveleri yumuşak tatlılığı, asitliği ve baskın fındık aromasıyla mükemmel bir dengededir.

* Brezilya, dünya kahve üretiminin %29'unu karşılayarak lider durumundadır. Tipik olarak Brezilya kahveleri kuru metotla elde ediliyor olup fındıksı aromaya sahiptir.

* Kolombiya kahveleri dikkatli bir şekilde elle toplandıktan sonra yaş metotla meyvesinden ayrıştırılır ve çekirdekler büyüklüğüne göre sınıflandırılır. Colombian Supremo, Kolombiya’ nın en kaliteli kahve çekirdeğidir.

Afrika ve Orta Doğu
* Etiyopya, kahvenin 3.yy'da keşfedildiği yerdir. Etiyopya kahveleri kuru metotla elde ediliyor olup egzotik kalitede, keskin ve güçlü baharatlı aromaya sahiptir.

* Kenya, kahve çekirdekleri yetiştirildikleri yer, büyüklüklerine göre alfabetik sıraya (AA en yüksek kalitedeki kahve, sırasıyla A, B şeklinde devam eder) göre sınıflandırılır. Kenya AA dünyanın en asitli kahvesidir.

* Yemen, Yemen Mocha, zengin ve koyu aromaya sahiptir, çikolata kıvamında diye tanımlanabilir. Mocha, genellikle çikolata aromalı kahve olarak bilinir.

Asya-Pasifik
* Endonezya kahvesi dünyanın en yoğun kıvamlı kahvesidir. Özellikle Sumatra kahvesi yoğun kıvamıyla ve egzotik aromasıyla çok kaliteli bir kahvedir.

* Vietnam kahve üretiminde önde gelen ülkelerden biridir. Çoğunluğu Robusta kahvesidir.

Dünyada yaygın olarak kullanılan kahve çeşitleri
Gloria Jean's Coffees, dünyadaki en kaliteli kahve yetiştiricilerini tanımakta ve sadece dünyanın en iyi yetiştiricilerinden kahvelerini satın almaktadır. Fiyatı genellikle yüksek ama mükemmel kalite için kesinlikle değer. Gloria Jean's Coffees her Arabica kahve çekirdeğini kullanmaz, bunun en yüksek kalitedeki %1-2'lik dilimini kullanır. Kahve fidanı tropikal iklime ihtiyaç duyar. Güneşin ışığının, yağmurun, ılık havanın mükemmel dengede olduğu ortama ihtiyaç duyar.

Arabica ve Robusta
Dünyada kahve, 50'den fazla ülkede yetiştiriliyor olup 50'den fazla kahve çeşidi bulunmaktadır. Ticari olarak en çok kullanılan iki tür Arabika ve Robustadır. Arabika kahvesi, dünyadaki kahve üretiminin %75'ini oluşturmaktadır. Genellikle yüksek seviyelerde, 4.000 feet'ten (1220 m) yükseklerde, yetiştirilmektedir. Robusta, daha düşük kalite de bir kahve çekirdeği olup deniz seviyesi ile 4000 feet (1220 m) yükseklikler arasında yetiştirilmektedir.

Arabica ağacı 5 yılda olgunlaşmasını tamamlar ve yılda en fazla iki kere yapılacak hasat işlemine cevap verir. Diğer yandan Robusta, 2 senede olgunlaşmasını tamamlar ve yılda 4 defa ürün verir. Robusta, daha fazla kahve meyvesi üretmekte olup hastalıklara karşı ise son derece dayanıklıdır. Bu yüzden Robusta yaygın olarak kullanılan tür olup, en ucuz olan kahve türüdür.

Gloria Jean's Coffees sadece, tüm dünyadaki en iyi Arabica kahvelerini kullanmaktadır.

Gloaria Jean's Coffees neden SADECE yükseklerde yetişen Arabica kahvelerini kullanmaktadır?
* Yüksek seviyenin anlamı düşük sıcaklık farklılığı demek, serin geceler ve ılık günler kahve ağacının yavaşça olgunlaşmasını sağlar. Bunun sonucu olarak ağaç az strese maruz kalır ve bu da kahvenin mükemmel tadının çekirdekte kalmasını sağlar.

* Yüksek seviyelerde böcekler ve küfler yaşayamaz, dolayısıyla kahve ağaçları bu canlıların vereceği zarara maruz kalmazlar.

* Yüksek seviyede yetişen kahvelerde, yağ yavaşça gelişimini tamamlar. Bu durum, en kaliteli kahvelerin ve mükemmel aromanın oluşmasını sağlar.

KAVURMA İŞLEMİ

Kavurma işlemi sırasında kahve çekirdekleri yeşil renkten kahverengiye dönüşürken aromatik yağlar ortaya çıkar ve kahvenin kendine has, eşsiz lezzetini belirleyen özelliklerinin oluşumunu sağlar.
Kahve uzmanları, kahve kavurma işlemini mükemmele ulaşmanın en önemli faktörü olduğunu düşünürler ve bu işlem doğru bir şekilde uygulanmazsa, en iyi kahve çekirdekleri bile kullanılamaz duruma gelebilir.

KAVURMA SKALASI

AMERİKAN USULÜ KAVURMA
Orta dereceli bir kavurma işlemi olup kahve çekirdeğine kestanemsi bir renk verir.

VİYANA USULÜ KAVURMA
Orta ile koyu arasında bir derecede kavurma işlemidir.

FRANSIZ USULÜ KAVURMA
Koyu bir kavurma derecesi olup kahve çekirdeklerinin rengi koyu kahverengi olur. İTALYAN USULÜ KAVURMA
İtalyan usulü kavurma işlemi, kahve çekirdeğine çok koyu bir renk ve parlak, yağlı bir yüzey kazandıran en koyu kavurma derecesidir.


BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ?

- Petrolden sonra ticareti en çok yapılan ürünün kahve olduğunu...

- Dünya üzerinde 250.000.000' dan fazla kişiye iş sağladığını...

- Yaklaşık olarak 2.000 adet elle toplanmış kahve meyvesinden sadece 500 gram kavrulmuş kahve çekirdeği elde edildiğini...

- Türkiye' de kişi başına düşen kahve tüketiminin 400 gram olduğunu...

- Kafeinin gerçekte tatsız olduğunu...

- Bir fincan espresso için 42 adet kahve çekirdeği gerektiğini...

- Kahvenin ilk defa 3.yy.' da Etiyopya' da keşfedildiğini...

- Avrupa' ya kahvenin ilk defa Türkiye' den gittiğini...

- Türkiye' de kahve yetişmediğini...

- Her yıl dünyada 400 milyar fincan kahve tüketildiğini...
Uzmanların iyi bir espressoyu nasıl anladığını biliyor musunuz?

     - Krema: Espressonun özü kremadır. İdeal kremanın koyu, sürekli ve aromatik olması gerekir.
     - Akış: Espresso akışı, bal akışı gibi olmalıdır.
     - Zaman: 30 ml espresso elde etme süresi 20-30 saniye arasında olmalıdır.


Kahve severlere iyi haberlerimiz var:
- Yapılan araştırmalarda kahvenin sağlığı olumsuz yönde etkilemediği ortaya çıkmıştır


EVDE KAHVE HAZIRLAMA YÖNTEMİ
Farklı kahve demleme yöntemleri farklı öğütme derecesine ihtiyaç duyar. Baristalarımızdan
sizin damak zevkinize en uygun demleme yöntemi hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Plunger (Frenchpress)
Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir yöntemdir. Bu tür demleme yöntemi için kalın öğütülmüş kahve kullanılmalıdır. Öncelikle hazne sıcak suyla çalkalanır. Yaklaşık olarak 1 yemek kaşığı kahve hazneye konulduktan sonra 180 ml sıcak su üzerine eklenir ve 4 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra filtre aşağıya doğru itilerek servis yapılır.

Ev Tipi Filtre Kahve Makinesi
Öncelikle pot sıcak suyla çalkalanır. Filtrenin içine her 180 ml su için bir yemek kaşığı (10 gr) orta derecede öğütülmüş kahve yerleştirilir. Taze filtre edilmiş su eklenerek makine çalıştırılır. Sıcak bir fincanda servis edilir.
Espresso Makinesi
Makine 15-20 dakika ısıtılır. Portafilter kahveyle doldurulur ve sıkıştırılır. Portafilter yuvaya yerleştirlir ve 30 ml espressonun 20-30 saniyede elde edilmesi sağlanır. İsteğe bağlı olarak ısıtılmış süt eklenebilir.
Aldığınız kahveyi evde nasıl saklamalısınız?

1 -
Kahveyi aşağıdaki etkenlerden uzak tutmalısınız.
        • Nem
        • Çok sıcak, çok soğuk
        • Işık
        • Hava

2 - Kahveyi hava geçirmeyen kaplarda, dolap ve tezgah içinde, serin ve kuru ortamlarda saklamalısınız.

3 - Kahveyi buzdolabında saklamayınız ya da dondurmayınız.

4 - En iyi sonucu elde etmek için kahveyi iki hafta içinde tüketmelisiniz. Maksimum lezzete ulaşmak için de kahve çekirdeklerini demlemeden
hemen önce öğütmelisiniz.



Kahveyi buzdolabında saklayalım mı?

Kahve-buzdolabı ilişkisi karışıktır. Çekirdek kahve buzdolabının derin dondurucu gözünde uzun süre saklanabilirken, hazır kahve (instant kahve) veya ground kahve buzdolabının +4 dereceli normal kısmında saklanamaz. Bu ısıda havadaki su yoğunlaşır ve bu nem de kahvenin kısa sürede bozulmasına yol açar.

Kahve niye seksten iyi?


Kahve niye seksten iyi?
Yanlız başına keyfini çıkarttığınız zaman bile, başkası ile paylaştığınız zamanki kadar iyidir
Eğer bayatlarsa rahatlıkla dökebilirsiniz
En kötüsü bile iş görür
Başağrınız olsa bile keyfini çıkartabilirsiniz
İş sırasında vakit bulabilirsiniz
Kalabalıkta tutuklanma riski olmadan keyfini çıkartabilirsiniz
Ağzınızı yaksa bile, biraz daha istersiniz
Hepsinden iyisi, sizi nerede olursanız olun hazır ve bekliyor olacaktır..  
Kaynak: humor.netscape.com/story/2006/11/29/why-coffee-is-better-than-sex

Brezilya kahve üretimi 2007-2008 döneminde %27 düşecek..

Dünyadaki en büyük kahve üreticisi Brezilya’da kahve ağaçlarında son 2 yıldaki düşük büyüme oranları nedeni ile kahve çekirdeği üretiminin 2007-2008 döneminde %27 düşeceği bildirildi.
2006-2007 döneminde 42.5 milyon torba olan üretimin, 2007’de 31-32 milyon torbaya düşeceği sanılmakta. Bu düşmenin en önemli nedeni özellikle Minas Gerais ve Sao Paulo eyaletlerinde görülen kuraklık. Bu kuraklık özellikle çiçeklenme dönemindeki kahve ağaçlarını olumsuz etkiledi. Bu etki, iklim değişikliklerine daha duyarlı olan Arabica çekirdeklerinde daha belirgin. Brezilya’nın Robusta kahve üretimi ise 9.78-9.95 milyon torba. Robusta kahve daha çok instant (hazır) kahve yapımında kullanılmakta

Bir torba kahve 60 kilograma eşdeğer
Bilgi için: kcortes@bloomberg.net

Kahve ve Diyet:
Genelde Diyet önerilerine baktığınız zaman bunların hiçbirinde kahve ile ilgili bir kısıtlamaya rastlamazsınız. Bu da doğaldır, çünkü kahve kendi başına kalorisiz ve yağsız bir içecektir. Ancak kafelerde sunulan sütlü, kremalı kahvelere gelince iş değişir.
İlginç olan, kahvenin yağ azalttığı ileri sürülen diyetlerde özellikle yer almasıdır.  Düşük yağlı diyetlerde kahve önerilmekte ancak kahveye eklenen şeker alınan kalori miktarını arttırdığı için bunun anlamı olmamaktadır. İzokalorik Diyet (yani yağ/karbonhidrat ve proteinlerin belirli oranlarda kullanımı) ve Düşük karbonhidratlı diyetlerde ise kahve önerilmemektedir. Bunun nedeni de kahve ve insülin arasındaki ilişkidir. Sanıldığı gibi kahvenin içinde insülin yoktur.
Kısa sürede alınan yüksek miktarda kahve glukagon ve adrenalin adlı 2 hormonu arttırır. Bu iki hormon kan şekerini yükseltir. Buna yanıt olarak, insülin salınmaya başlar ve insülinin etkisi ile bu şeker yağ olarak depolanır. Buna göre çok kahve içmek yağı arttırır gibi düşünülebilir. Ancak bu teorik bilgilerin pratikte diyetlerde önemli etkisi olmadığı bilinmektedir; çünkü bu etkiyi gösterecek kadar çok kahveyi kısa sürede tüketmek pek mümkün değildir.
Bu nedenle, diyet yaparken en akılcı yaklaşımlar; kahveden sütü, şekeri, kremayı uzak tutmak, moka gibi kahveler içmemek, günlük kahve miktarını biraz azaltmak ve bu kahveyi kısa sürede değil gün içine dağıtarak tüketmek olabilir.


Kahvenin kalorisi


Kahve çekirdekleri yağ içerseler de, herhangi bir şey katılmamış kahvenin kalorisi pratik olarak sıfıra yakındır. Bu özellikle hazırkahve (neskafe vb..), espresso ve sade türk kahvesi için geçerlidir. Ancak Starbucks ve benzeri dükkanlarda sunulan kahve çeşitlerine süt, şeker, krema, gibi maddeler katıldığı için kalori çok artar. Yardımcı olabilecek bir tablo:


Kahve tipi
Kalori
Cafe au lait
60
Cafe con latte, orta boy, az yağlı süt
110
Cafe con latte, orta boy, normal yağlı süt
180
Cafe con latte, büyük, az yağlı süt
130
Cafe con latte, büyük, normal yağlı süt
220
Cappuccino, orta, az yağlı süt
60
Cappuccino, orta, normal yağlı süt
110
Cappuccino, büyük, az yağlı süt
80
Cappuccino, büyük, normal yağlı süt
140
Expresso
0
Buzlu kahve/ normal yağlı süt
40
Mocha kahve, orta, normal yağlı süt
290


Kahve ve kalp krizi..

Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Merkezi tarafından toplam 503 ölümcül sonuçlanmayan kalp krizi hastasında yapılan araştırmada, bir kap kahve sonrası kalp krizi riskinin %60 arttığı görüldü. Ancak, bu etki yoğun kahve içenlerde saptanmadı. Ayrıca bu etkinin gözüktüğü kişiler sedanter yaşamı olan ve koroner kalp hastalığı için diğer risk faktörleri bulunan kişiler.  Kafeinin kısa süreli kan basıncı ve sempatik sinir aktivitesini arttırıcı etkisinin buna yol açtığı düşünülmekte.

Kahve nasıl saklanmalı?

Kahveyi uzun süre saklamak zor. Çünkü oksijen ile temas ettiği sürece içindeki kimyasal maddeler okside olmaya ve bozulmaya başlıyor. Bazı temel kurallar var:
1. Çekirdek olarak, çekmeden saklamak ve her içişte taze çekmek doğru
2. Kullandığınız kabın kapağı çok sıkı kapanıyor olmalı yani hava almamalı. Bu biraz zor, yurtdışında içerdeki havayı boşaltan sistemleri olan kaplar bile var ama işe yarıyor mu bilmiyorum,
3. Özellikle çekirdek kahveyi buzdolabında saklayın diyenler çok ancak buna karşı görüşü olanlar da var. Ben, eğer uzun sure kullanmayacaksam buzdolabında saklıyorum.
4. Annem hep kahve kabının içine nemini alsın diye pirinç atar veya küpşeker koyar?
Galiba en iyisi kahveyi az alıp, hızla tüketmek.

En iyi espresso makinası konusunda fikir vermek çok zor ancak son zamanlarda cofeegeek adlı bir web sitesini izliyorum (www.coffeegeek.com); orada insanlar kahve makinalarını kendileri deneyip yazıyorlar. Bazı makinaları Türkiye'de bulmak zor ancak site işe yarayabilir. Ben Cimbali ev tipi (Domus) kullanıyorum. Gayet memnunum, geçenlerde bölümdeki odama bir Krups yarı-otomatik aldım. İlginçtir, çok iyi krema yapıyor ancak kahve tadı biraz yavan. Aslında, bu web sayfasında deneyimlerimizi paylaşsak hoş olabilir.

Özel ve pahalı bir kahve: Blue Mountain Kahvesi

"Blue Mountain" Jamaika adasının doğu yamaçlarında yer alan bir tepenin adı. Tepenin üst kısımları sık ormanlık ve koruma bölgesi. Bunun altında kalan yamaçlar ise kahve yetiştirmeye çok elverişli. Sıcak bir havaya rağmen, nemli bir ortam ve bol yağmur almakta. Bu bölgede yetişen kahvenin çeşitli kaynaklarda dünyanın en iyi kahvesi olduğu belirtilmekte. Blue Mountain kahvesi üretiminin %90'ı Japonya tarafından satın alınmakta.
Aslında bu kahve Jamaika'nın doğal bitkisi değil. 1728 yılında vali Sir Nicholas Lawes'ın getirdiği çekirdeklerden yetiştirilmiş. Hafif tatlı ve aromatik bir kahve ve temiz tadı ile tanınmakta. Az miktarda, küçük işletmelerde yetiştiği için bulmak güç olabiliyor. Uzak yerlere diğer kahvelerin taşınması çuvallar ve teneke kutular ile yapılırken, bu kahve tahta varillerle taşınmakta.


Kullandığınız kahve terimlerinin anlamlarını biliyormusunuz?



Arabica
Kahve ağaçları içerisinde kıymetli olanı. Diğeri ise Robusta.

Cafe Americano

Tek ya da çift ölçü (single-double shot) espresso ile sıcak suyun bir kahve bardağı (kupa) dolduracak kadar karışımı

Capuccino

Espresso üzerine eşit miktarda buharlı ve köpüklü süt (yaş capuccino) veya sadece köpüklü süt (kuru capuccino) konması ile elde edilen kahve  

Krema

Espresso hazırlandığı zaman üzerinde oluşan karamel renkli tabaka. Espresso’nun doğru yapıldığının kanıtı

Doppio=double shot
14 gram kahve ile yapılan iki ölçü espresso (Espresso için 7 g. Kahve kullanılır)

Espresso

Koyu fırınlanmış ve taze çekilmiş kahve çekirdeklerinin (7 gram) yüksek basınçlı su buharı ile içeriklerinin açığa çıkması.  Bu işlem 30 saniyeden kısa sürede olmalıdır

Espresso con Panna

Üzerine süt kreması konmuş espresso

Espresso Grande
Büyük bardakta servis yapılan espresso

Latte

Bir ya da iki ölçü espresso üzerine sıcak buharla muamele edilmiş süt

Macchiato

Espresso üzerine az miktarda sıcak süt köpüğü konması veya cam bardakta buharlı sütün üzerine yavaşça espresso konması

Mocha

Latte’ye çikolata eklenmesi; üzerine krema konabilir. Aynı zamanda Yemen'de bir bölge adı.

Moka
Özellikle İtalya’da kullanılan espresso aleti. 2 parçalı ve bu iki parça arasında filtre var. Alt kısma su konuyor, filtreye ise kahve konduktan sonra ocak üzerine yerleştiriliyor. Alttaki su ısındıkça buharı kahveden geçerek üstteki haznede kahve birikiyor. Muhtemelen Mocha'dan türemiş

Ristretto

Çok az su kullanılarak elde edilen koyu espresso

Küçük ipuçları

Kahveyi buzdolabında saklayalım mı?

Kahve-buzdolabı ilişkisi karışıktır. Çekirdek kahve buzdolabının derin dondurucu gözünde uzun süre saklanabilirken, hazır kahve (instant kahve) veya ground kahve buzdolabının +4 dereceli normal kısmında saklanamaz. Bu ısıda havadaki su yoğunlaşır ve bu nem de kahvenin kısa sürede bozulmasına yol açar.
Filtre kahve yapanlar için..

Filtre kahvenizin tadının kaçmaması için ne yapmalı?
Kahvenin suyu..

İyi bir kahve için musluk suyu kullanmayın. Şise suyu asit/alkali dengesi daha iyi olduğu için kahvenin aromasını baskılamayacaktır.
Altın filtre tercih edin..

Filtre kahve yapıyorsanız, kağıt filtreyi kullanmayın. Kağıt filtre kahvenin yağını emerek önemli bazı tadları azaltır. Pek çok makina için kağıt filtre bölümlerine konacak metal filtreler bulunmakta. Bir kere aldıktan sonra başka para harcamanıza gerek kalmaz.
Kahve lekelerini ne yapalım?

Kumaş ya da halı üzerine dökülen kahve için acele davranın. Önce kuru bir kumaşla ıslaklığı alın. Sonra kahvenin döküldüğü yere tonik suyu ya da soda dökün. Bir dakika bekleyin ve kuru ya da hafif nemli bezle temizleyin. Leke gidene kadar işlemi yineleyin. Eğer leke inatçı ise %3 ya da daha az derişik su ve hidrojen peroksit karışımı kullanabilirsiniz.



KAHVE HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ 
· İlk kahve bitkisi Afrika'da Etyopya'da yabani yetişmiş olarak keşfedildi. Arabica bitkisinin bir türüydü.
· Kahve sözcüğü büyük olasılıkla, "şarap" veya "heyecan" anlamına gelen "gahwe" kelimesinden gelmektedir.
· İlk önceleri kahve Avrupa'da "Arap şarabı" olarak bilinirdi.
· M.S.950 yıllarında kahve ilaç olarak kullanılırdı.
· Türkler kahveyi 13.yüzyılda kavurmaya başladı. Bundan yaklaşık 300 yıl sonra , M.S.1500lerde Türkler, Mısır, Suriye, İran ve Venedik-İtalya'da pazarlar oluşturarak kahvenin dünyadaki en büyük distribütorü oldular.
· Çekilmiş kahveyi sıcak suda kaynatarak pişirme "Türk kahvesi" olarak tanımlanır. Ve tüm dünyada bu şekilde yapılan kahveye de hala bu isim verilmektedir.
· 1554'de İstanbul'da ilk iki kahvehane açıldı. O kadar iyi iş yaptılar ki arkasından bir sürü daha açıldı.
· Bazı uzmanlara göre Avrupa'daki kahve tüketimini tatlandırıcı olarak şeker kullanılması körükledi. Kahvenin girdiği her Avrupa ülkesine beraberinde şeker de girmiş oldu.
· 1683 yılında, New York'da yarım kilo kahvenin bedeli 4 dönüm arazi ile eşitti.
· 16.yüzyılda zengin Türk ailelerinin evlerinde full-time kahve pişiren hizmetkarlar bulunduruldu.
· Ünlü Fransız filozof Voltaire'in günde 50 fincan kahve içtiği rivayet edilir.
· Astım atağını nasıl durdurursunuz? Bir fincan kahve için.... Doktor'un Ev Reçeteleri kitabı böyle diyor.
· Yalnız Tokyo'da 15,000den fazla cafede ve binlerce makineden sırf Tokyo'nun ihtiyacını karşılamak için kahve satılmaktadır.
· Bir kahve bitkisinin yetişmesi için yılda 2 metreye yakın suya gereksinimi vardır.
· Brezilya ve Kolombiya birlikte dünyadaki kahvenin yaklaşık %45'ini üretmektedir.
· A.B.D.'de ticari olarak kahve yetiştirilen yegane eyalet Hawai'dir.
· Dünya üzerinde tropik iklim alanlarında yer alan 59 ülkede 100den fazla kahve çeşidi ticari olarak yetiştirilmektedir
 NEW YORK BAGEL FACTORY

Bizler müşterilerimizin her zaman en mükemmel kahve servisi yapmasını önemsiyoruz."
  • Müşteri her zaman önceliklidir.
  • Bizler kahve uzmanlarıyız.
  • Sözlerimizi kesinlikle tutarız.
  • Bireysel sorumluluğa sahip takım oyuncularıyız.
  • Büyümek ve her zaman lider olmak kaderimizdir.
  • Kaliteye, standartlara sıkı sıkıya bağlı, gelişme ve yeniliğe ise her zaman açığız.





Bir adamın sevgilisi kahve tutkunuymuş (tutkunuymuş sözcüğü yazıya ayrı bir hava kattı, daha sık kullanmalıyım ). Kahveye bayılırmış. Kahve hakkında araştırma yapar, çeşitlerini inceler, kahveyle ilgili yazılan tüm yazıları okurmuş. Adam gazetede bir ilan görmüş, kahve sergisi açılacakmış. Sevgilisine hoşlanacağı bir hediye almak için sergiye gitmeye karar vermiş.
Sergi alanında ilk önce kahve hakkında yapılan konuşmaları dinlemiş. Çok kalabalıkmış. Anlaşılan tek kahve tutkunu sevgilisi değilmiş. Çok güzel bir fincan takımı almış hediye olarak. Sergi çıkışında bir anı defteri varmış. Adam sadece hediye almak için gelmesine rağmen çok hoşuna gitmiş ve sergi ile ilgili fikirlerini anı defterine yazmak istemiş. İlk önce sayfaları karıştırıp, yazılanların bazılarını okumuş. İçlerinden bir tanesinin el yazısı dikkatini çekmiş, çok güzelmiş, okumaya başlamış. O kadar güzel ifade etmiş ki yazan kişi duygularını, sanki yazılanlar kahve hakkında değil de özel bir kişiye yazılmış bir mektup gibiymiş. Yazılanlardan çok etkilenmiş ve okumaya devam etmiş. Üç sayfanın sonuna gelip yazı bittiğinde imza kısmında sevgilisinin adını görmüş. Yazıyı yazan, adamın sevgilisiymiş. Çok şaşırmış. Böyle güzel bir yazıyı sevgilisinin yazması gururunu okşamış ama adamın içi acımış. Yıllardır birlikte olduğu sevgilisinin el yazısını tanıyamamanın utancı kaplamış içini. Düşündüğünde yıllardır sevgilisinin ona tek satır yazı yazmadığını farketmiş. Kahve üzerine yazılan bu kadar içten, bu kadar samimi üç sayfa yazı bir farkediş anıymış. Bütün geç kalmış farkediş anları gibi acıymış. Çok eskiden duyduğum bir hikaydi bu, hatırladığım kadarıyla yazmaya çalıştım. Ekledim çıkardım. Hafızamla oynadım.
Ve şimdi düşündüğümde;
Kaç kişi beni el yazımdan tanıyabilir diye saymaya başlıyorum, bir, iki, üç,... ama çok fazla uzamıyor sayılar.
Yazılan nota bakıp bunu .... yazmış dediğim kişi sayısı ise daha az.
İlla ki mektup yazmaktan bahsetmiyorum. “Teknoloji çıktı mertlik bozuldu” diyecek kadar da yaşlanmadım henüz. Mail, messenger, cep telefonu mesajlarını en yoğun kullanan kişilerin başında geliyorum. Hatta bazen yazı yazmam gerektiğinde ben bile yazımın değişmiş olduğunu görüyorum. Ama gerçekten hikayedeki adam gibi birgün en yakınınızdaki bir kişinin yazısını görüp de tanıyamadığınızda yaşayacağınız yabancılık duygusunun çok tuhaf bir şey olabileceğini biliyorum.
Bu da benim bir anım; bir arkadaşımın kahve tutkunu bir sevgilisi varmış. Arkadaşım kahve yapıp bu kahveyi küçük bir kovaya dökmüş. Parşömen kağıdını eliyle buruşturup yaptığı kahvenin içine koymuş. Bir müddet bekletmiş. Sonra kağıdı çıkartıp kurutmuş. Kahve kokulu ve kahve rengi bir kağıt olmuş. Kağıt kuruyunca, kağıda çok güzel bir mektup yazıp sevgilisine vermiş. Sizce bundan daha güzel bir hediye olabilir mi? Özellikle de bir kahve tutkununa.
Bu didaktik eserden çıkarılacak ders 1: Kahve güzel bir şeydir.
Bu didaktik eserden çıkarılacak ders 2: Kağıda yazı yazmak çok güzel bir şeydir.
Bu didaktik eserden çıkarılacak ders 3: Kahveye batırılmış kağıda yazı yazmak mükemmel bir şeydir.
Bu didaktik eserden çıkarılacak ders 4: Bu yazıda 5 kere “tutku” kelimesi geçmektedir. İmaj hiçbir şeydir. Bir kelime ile yazının havası değişmemektedir. Tam tersi aynı kelimeyi tekrar tekrar kullanmak yazı içerisinde aksak bir durum yaratmasına rağmen yazar, birinci cümlesinde (bakınız: parantez içi) belirttiği gibi yazıya değişik bir hava katacağı inancı içerisinde olduğu için gereksiz “Tutku” kelimelerini silmeyi reddetmiştir.
Bu didaktik eserden çıkarılacak ders 5: Bazı durumları kategorize etmemek gerekir. Herşeyi tanımlamak zorunda olmak ya da bir sınıfın içine koymak gerçekten güç bir durumdur. Örneğin bu yazıyı “Gündelik Yaşam” başlığı altına mı koymam gerekiyor ya da içinde bol miktarda kahve kelimesi geçiyor ve kahveye bayılıyorum diye bir jest yapıp “Kahve” başlığı altına mı koymam gerekiyor? Bir fikri olan var mı bilmiyorum ama her şeyi kategorize etmemek gerekir. Bir de yazarın bu tür iç çatışmalarını yazıya yansıtmaması gerekir.
Bu didaktik eserden çıkarılacak ders 6: Didaktik eserlerden nefret ederim.




Kollu Makineler
KOLLU MAKİNELERDE ÜRÜN YAPIM STANDARTLARI


ESPRESSO

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Küçük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincan yarıya kadar doldurulur.
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 1 kez(1 doz) çekilecek.(6-7 gr)
Açıklama : Fincanın sol tarafına bir adet kurabiye konur.

Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 1 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) Fincan yarısına kadar dolduktan sonra su verme düğmesi kapatılır.(stop konumuna getirilir)


LUNGO

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Küçük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincanın tamamı doldurulur
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 1 kez(1 doz) çekilecek.(6-7 gr)
Açıklama : Single espresso+Sıcak su,fincanın sol tarafına bir adet kurabiye konur.

Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 1 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) Fincan yarısına kadar dolduktan sonra su verme düğmesi kapatılır.(stop konumuna getirilir) Makinenin sıcak su musluğundan ayrı bir kaba yeteri kadar sıcak su alınır ve bu su yavaşça içinde espresso(yarım fincan) bulunan fincana kenarından (köpüğü bozmayacak şekilde), fincanı tam dolduracak şekilde boşaltılır.


DOUBLE ESPRESSO

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Küçük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincanın tamamı doldurulur
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 2 kez(2 doz) çekilecek.(12gr.)
Açıklama : Fincanın sol tarafına bir adet kurabiye konur.

Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 2 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
kapatılır.(stop konumuna getirilir)
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) Fincan yarısına kadar dolduktan sonra su verme düğmesi kapatılır (stop konumuna getirilir.)
Önemli not: Bu işlemde iki ağızlı potun kullanılması,potun altına iki fincan birlikte yerleştirilmesi yoluyla kahve miktarı değiştirilmeden 2 esspreso (yarım fincan) aynı anda elde edilebilir.


MACCHIATTO

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Küçük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincan yarıya kadar doldurulur.
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 1 kez(1 doz) çekilecek.(6-7 gr)
Açıklama : Single espresso+Süt köpüğü,fincanın sol tarafına bir adet kurabiye
konur.

Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 1 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) Fincan yarısına kadar dolduktan sonra su verme düğmesi kapatılır.(stop konumuna getirilir) Makinenin süt köpürtme aparatından ayrı bir kabın içine köpürtülmüş süt konulur ve bu sütten bir tatlı kaşığı kadarı espressonun üzerine ilave edilir.



MOKACCINO

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Büyük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincanın tamamı doldurulur.
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 1 kez(1 doz) çekilecek (6-7gr.)
Kakao tozu : 1 tatlı kaşığı
Köpürtülmüş süt : Fincan dolana kadar
Açıklama : Single espresso+Kakao tozu+Köpürtülmüş süt,fincanın sol tarafına bir
adet kurabiye konur.

Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 1 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) fincan standart espresso boyu kadar dolduktan sonra su verme düğmesi kapatılır (stop konumuna getirilir).Bunun üstüne 1 tatlı kaşığı toz kakao eklendikten sonra fincan makinenin süt köpürtme aparatının altına konularak boş kısmının tamamı köpürtülmüş sütle doldurulur.


AMERICANO

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Büyük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincanın tamamı doldurulur.
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 1 kez(1 doz) çekilecek (6-7gr.)
Sıcak su : ½ fincan
Açıklama : Single espresso+Sıcak su,fincanın sol tarafına 1adet kurabiye konur.

Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 1 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) fincan yarısına kadar dolduktan sonra su verme düğmesi kapatılır (stop konumuna getirilir). Makinenin sıcak su musluğundan ayrı bir kaba yeteri kadar sıcak su alınır ve bu su yavaşça içinde espresso (yarım fincan) bulunan fincana,fincanı tam dolduracak şekilde boşaltılır.




CAPPUCCINO

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Büyük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincanın tamamı doldurulur.
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 1 kez(1 doz) çekilecek (6-7gr.)
Köpürtülmüş süt : 2/3 büyük fincan
Açıklama : Single espresso+Süt köpüğü,fincanın sol tarafına 1 adet kurabiye
konur.
Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 1 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) fincan standart espresso boyu kadar dolduktan (fincanın yaklaşık olarak üçte biri) sonra su verme düğmesi kapatılır (stop konumuna getirilir).Bundan sonra fincan makinenin süt köpürtme aparatının altına konularak boş kısmının tamamı köpürtülmüş sütle doldurulur.


LATTE

Değirmen ayarı : Espresso inceliğinde
Kullanılan fincan : Büyük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincanın tamamı doldurulur.
Kullanılacak ürün : Seçilen çekirdek kahve
Kahve miktarı : Değirmenin kolu 1 kez(1 doz) çekilecek (6-7gr.)
Köpürtülmüş süt : 1/3 büyük fincan
Açıklama : Single espresso+Sıcak süt+Süt köpüğü,fincanın sol tarafına 1 adet
kurabiye konur.
Yapım şekli:
Kahve makinesinin pot kaşığına değirmenin öğütülmüş kahve haznesinden 1 doz öğütülmüş kahve doldurulur,değirmenin ön/alt kısmında bulunan sıkıştırma kolunda kahve yeterince bastırılarak sıkıştırılır ve pot kahve makinesindeki yerine takılır.
Kahve fincanı potun altına konulur,su verme düğmesi açılır (fincan resmi üste gelecek şekilde çevrilir) fincan standart espresso boyu kadar dolduktan (fincanın yaklaşık olarak üçte biri) sonra su verme düğmesi kapatılır (stop konumuna getirilir)
Ayrı bir kaba sıcak su musluğundan su alınarak kahvenin üstüne ilave edilir.(fincanın ¼ ünün boş kalmasına özen gösterilir). Bundan sonra fincan makinenin süt köpürtme aparatının altına konularak boş kısmının tamamı köpürtülmüş sütle doldurulur.




HOT CHOCOLATE

Kullanılan fincan : Büyük boy kahve fincanı
Doldurulacak miktar : Fincanın tamamı doldurulur.
Kullanılacak ürün : Seçilen çikolata tozu
Çikolata tozu miktarı : 2 büyük çorba kaşığı (25 gr.)
Sıcak süt : 1 büyük fincan
Açıklama : Çikolata tozu+Sıcak süt,fincanın sol tarafına bir adet kurabiye konur.

Yapım şekli:
Fincana 25 gr. hazır çikolata tozu konulur,fincanın boş kalan kısmının tamamı sıcak süt ile doldurulur.Kaşık ile iyice karıştırılarak toz sütün içinde eritilir.


Esnek Servis Seçenekleri
Otomatların Satın Alınması
Otomatları satın alan siz müşterilerimiz, E&S Gıda ile; otomatların periyodik bakımlarını, temizliğini kapsayan ve arızalara acil müdahaleyi içeren servis anlaşması yapıp şirketinizdeki sıcak içecek servislerinin mükemmeliğini sağlayabilirsiniz. E&S Gıda, otomatlarda kullanılacak ürünleri en uygun fiyatlarla müşterilerine temin etmektedir. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre otomatların ürün dolumunu ve günlük bakımlarını içeren servis seçeneği de sunulabilir.
Otomatların Kiralanması
İstek ve ihtiyaçlarınıza en uygun tipteki otomatları şirketimizden aylık bir ücret karşılığı kiralayabilirsiniz. E&S Gıda dan alacağınız ürünlerle isterseniz kendiniz dolum yapar, dilerseniz otomatların işletmesini E&S Gıda ya bırakarak teknik servis ve bakım hizmetlerini elde edebilirsiniz. Böylece demirbaş yatırımına girmeden, otomatları satın almanıza gerek kalmadan sıcak-soğuk içecek servisine sahip olabilirsiniz.
Bardak Başına Ücretlendirme
İhtiyacınıza göre belirleyeceğiniz otomatlar şirketinize bedelsiz kurulacaktır. Yetkili servis elemanlarımız tüketiminize göre gerekli sıklıklarda serviste bulunan otomatların periyodik bakımını, programlamasını ve günlük temizliğini siz müşterilerimiz için üstleneceklerdir. Kullanılacak ürünlerin temini ve otomatların dolumu E&S Gıda tarafından yapılacaktır. Elektronik ve mekanik sayaçlar aracılığıyla tüketilen bardak adedi tespit edilip dönemsel tüketiminizin bedeli üzerinden fatura düzenlenecektir. Bu seçenekte tükettiğiniz miktarda ödeme yapma imkanınız olacaktır.
Ürün Satışı
E&S Gıda şirketinize avantajlı fiyatlardan portföyündeki her türlü ürünün satşını gerçekleştirip belli bir miktarın üzerindeki alımlarda teslimatını ücretsiz yapabilecektir. Ayrıca yine belirlenecek bir miktarın üzerindeki ürün alımlarında E&S Gıda şirketinize bir adet dozaj aleti hediye edecektir. Bu alet sayesinde kahve veya süt tozunun etrafı kirletmesi önlenmiş ve kullanılacak ürünlerin miktarı kontrol altına alınmış olacaktır. Satışa sunduğumuz ürünler:
Nescafé (Classic, Gold)
Coffemate
Hot Chocolate
Nestle Çay
Cappuccino Topping
Nesquik
Vendik Bardak
Karıştırıcı
Servis Hizmeti:
Daha önce satınalmış olduğunuz kahve makinalarına sizin istek ve ihtiyacınıza göre dolum ve/veya bakım hizmeti vermekteyiz. Yapılacak servis anlaşması kapsamında yapacağınız aylık ödemeler ile hem kahve, çay, şeker, sıcak çikolata ihtiyacınız karşılanacak, hem de makinanızın periyodik olarak uzman kadromuz tarafından bakıma alınmasını sağlamış olacaksınız."Şirketinizin ihtiyaç ve arzusuna en uygun servis seçeneğini oluşturabilmemiz için ve servis seçeneklerimiz hakkında daha geniş bilgiyi elde edebilmek için 0 216 378 11 21 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz."

Operasyon Manueli Örneği


KAFEMATİK 7/24 RESTAURANT&BAR

KONUMU


   KAFEMATİK 7/24 Restaurant&Bar’da 25 adet masa ve 12 adet bar sandalyesi ile 100 kişilik oturma kapasitesi, Vitamin Bar’da 4 adet masa 5 adet bar sandalyesi ile 25 kişilik oturma kapasitesi,  cafe’de 25 adet masa ve 5 adet bar sandalyesi ile 100 kişilik oturma kapasitesi bulunmaktadır.

PAZARLAMA ANLAYIŞI

KAFEMATİK 7/24 Restaurant&Bar-Cafe, 07:00 – 24:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
KAFEMATİK 7/24 Restaurant&Bar-Cafe’nin müşteri portföyünü, üyeleri, civar şirket çalışanları, Ressidence sakinleri oluşturur. KAFEMATİK 7/24 Restaurant&Bar-Cafe bir bakıma yorgunluklarını atmak isteyen E üyeleri, ve tesise yakın mesafede oturan ve çalışan insanların , buluşma noktasıdır.

Ürün sunuş anlayışımız ;
Ürünlerimiz devamlı yükselen kalitede, hijyenik koşullarda, lezzetli olması ve güler yüzle servis edilmesi prensibine endekslidir. Konuklarımıza a la carté servis verilmektedir.
Ürünlerimiz yiyecek ve içecek mönüsü olmak üzere iki farklı mönü kartı ile tanıtılmaktadır. İçecek mönü kartı devamlı masaların üzerinde bulunmakta, yiyecek mönü kartı yemek arzu edildiği taktirde misafirlere sunulmaktadır.
Masaların üzerinde ilave satışları arttırmak amacı ile mönü standler içerisinde, combo menüler tanıtılmaktadır. Salon içerisinde bulunan kara tahtalarda ise her gün değişen combo ve günün içeceği ürünler yazılıp o gün, o ürünlerin satılmasına ağırlık verilmektedir.

MİMARİ ÖZELLİKLERİ

KAFEMATİK 7/24 Restaurant&Bar- Cafe minimaliz tarzda dekore edilmiştir. Restaurant’ın ın giriş sağ tarafında güzel bir kabartma pano işçiliği sergilenmektedir.Zemin KAFEMATİK 7/24 Restaurantta fayansla,  Cafede ise ahşap ile döşenmiştir.
KAFEMATİK 7/24 Bar Servis tezgahının üzeri cam olup, tezgah altı ahşaptır. Soğutmalı dolap üniteleri arka tezgah altında yer almaktadır. Barımız ve oturma guruplarımız kere on spotla aydınlanmaktadır. Bar arka tezgah üzerinde plazma tv bulunmaktadır..Bar’ın sağ tarafıda mutfak girişi ve karşı cephesinde teras kısmı bulunmaktadır.Bar ve salon spotlarının yakılması bara girerken karşı tarafta ve sağ tarafta bulunan elektrik rimelleri ile olur.
Dekoratif içki raflarının üzerinde Dünya’da ve Ülkemizde olan içkiler ve zengin kahve çay çeşitleri vardır.

BAR DİZAYNI

Bar deski üzerinde bulunması gereken malzeme ve ürünler:

• Lipton Yatay Kutusu:

- Üst soldan sağa

15 adet Lipton Sun Tea ( Şeftali )
15 adet Lipton Sun Tea (Tropikal meyve)
15 adet Lipton Secret Garden (Papatya, Nane)
15 adet Lipton Secret Garden (Ihlamur)

- Orta soldan sağa

15 adet Lipton Sun Tea (Elma)
15 adet Lipton Sun Tea (Mandalina)
15 adet Lipton Sun Tea (Ahududu)
15 adet Lipton Sun Tea (Limon)

- Alt soldan sağa

15 adet Lipton Yelow Label
15 adet Lipton Golden Ceylon
15 adet Lipton Early Grey
15 adet Lipton Secret Garden (Kuşburnu)

• 2 Adet büyük cam kül tablası

Her bir masa üzerine birer adet metal kül tablası bulunmaktadır.
Bar buzdolaplarının dizaynı arkada sayfada görüldüğü gibidir.

KAFEMATİK 7/24 RESTAURANT&BAR-CAFE AÇILIŞ TALİMATI

Kasanın açılışı; Kasanın arkasındaki switch “on” konumuna getirilir. Kasa açılış sinyali alındıktan sonra, önce kasa kodu daha sonra kasiyer kodu ve son olarak ta kasa avansı girilir. Kasa açıldıktan sonra içindeki avans ve fiş ruloları kontrol edilir. Ayrıntılar için “Kasa Kullanım Talimatı”na bakınız.

Makinaların Açılışı;
• Filtre kahve makinası: Bir ölçek kahve, kağıt filtre ile hazneye koyulur. Bir kahve potu, içme suyu ile doldurulduktan sonra üst süzme haznesine dökülür ve açma düğmesine basılır.
• Piazza kahve makinasının açılışı; Makinanın çekirdek haznesine yeterli miktarda kahve çekirdeği koyulur. Süt haznesine süt konulup süt çekme hortumu hazneye yerleştirilir. Son olarak kahvenin power düğmesine basılıp kahve makinası çalışır duruma getirilir.
• Bulaşık makinesi: Bulaşık makinesinin deterjanı kontrol edilip makinenin kapağı kapatıldıktan sonra boş olarak bir defa çalıştırılır.

Tanzim;

• Bar deski ve çalışma yüzeyleri D10 ile silinir.
• Bar deski üzerinde bulunması gereken ürünler çıkarılır ve tespit edilen standartlara uyarak ürünlerin dizaynı sağlanır.
• Portakal suları doldurulur ve portakal suyu ünitesini standartlara uygun şekilde yerleştirilir.
• Bar vitrinini camsil ile silinir ve içkiler vitrine çıkartılır.
• Display ünitesinin dolapların ve barın ışıkları açılır.
• Masaların üzeri , masa ayakları ve sandalyeleri silinir.
• En geç 08:00 de dükkanımız servise hazır hale gelir ve güler yüzle güne başlar.

KAFEMATİK 7/24 RESTAURANT&BAR-CAFE İŞLEYİŞ TALİMATI

1. Servis esnasında ürünlerin saatlerine göre par stok listesi kontrol edilerek tamamlanması sağlanır.
2. Ürün alış verişinde kesinlikle depo talep fişi veya transfer formu kullanmak zorundadır.
3. Display dolaplarında eksilmeler oldukça dolaplar tekrar siparişler gelene dek, o anki bulunan ürünlere göre periyodik olarak tanzim edilecektir.
4. İlk giren ürünün ilk satılacağına dikkat etmeliyiz. Aksi taktirde gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebiliriz. Bu gibi durumlara ne bizler ne şirketimiz maruz kalmak ister.
5. İlk giren ürünün ilk satılmasını sağlamak için ikinci gelen ürünü bize göre en sağ tarafa yerleştirilir ve satmaya sol taraftan devam ederiz . Dolapların tekrar doldurulmalarında da aynı işlem tekrar eder.
6. Kasaları kullanımda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Satılan ürünlerin anında fişini kesip misafirlere vermekle yükümlüyüz. Misafirlerin fişi almadığı taktirde fişler biriktirilmeden yırtılıp çöpe atılmak zorundadır.
7. Misafirlerin para üzerlerinden bırakmış olduğu bahşişleri kesinlikle kasanın içersine koymayıp TİP kutularına atınız ve alınan TIP’leri anında tip defterine yazınız.
8. Yemek ve çay saatlerini barlardan sorumlu müdür ,yok ise in carch organizesi ile yapıyoruz.
9. Her ne yoğunlukta olsa da düzenli ve temiz çalışmaya dikkat etmeliyiz.
10. Temizlikçilerin yapmış olduğu temizliği kontrol edip gerekirse onları uyarmalıyız.
11. Gün içerisinde teknik arızaları vakit kaybetmeden teknik sevis departmanına ve supervısorlere haber vermeliyiz.
12. Satılmamış ve satılmayacağını anladığımız ürünleri diğer transfer ederek zayiatı önlemeliyiz.
13. Servis esnasında “Servis Talimatı”na uymalıyız.
14. Gündüz shiftinde çalışan personel kasasını akşam personeline X raporu alarak teslim eder, kasa avansını kasada bırakır ve zarfı düzenli bir şekilde doldurularak şahit huzurunda,resepsiyonda bulunan çelik kasaya zarfını atarız.
15. Log book ve iletişim defterini shift değişiminde düzenli olarak doldurmalıyız. Düzenli olarak doldurulan Log booklar ileride yönetim kadrosunun yapacağı atılımlara yol gösterir, sorunların dikkate alınıp ivedi çözümünü sağlar.
16. Gün içersinde birbiri ile simetri olan sandalye ve masaların düzeninin korunmasına dikkat etmeliyiz.
17. Periyodik olarak masa ve sandalye ayaklarını temizlemeliyiz.
18. Saat 17:00 dolaşan ve ürün tahsisatı yapan depo görevlilerine ürün talepleri stok listesine göre eksiksiz olarak verilmelidir. Böylece sabah vardiyasında çalışan personelimiz mağdur durumda kalmayacaktır.
19. Gün içerisinde toplanan depo talep ve transfer formlarının üst nüshaları, dağıtım yapan depo görevlilerine teslim edilir.

KAFEMATİK 7/24 RESTAURANT&BAR-CAFE KAPANIŞ TALİMATI

1. Tezgah ve Raflarının Toplanması; Tezgah ve raftaki mamul ve malzemeler öncelik sırasına göre içkiler, meşrubatlar,soslar vs olmak üzere kilitlenecek dolaplara düzenli olarak yerleştirilecek.
2. Tezgahların Temizlenmesi; Paslanmaz çelik tezgah yüzeyi D10 ve kağıt havlu ile temizlenir.
3. Cam Vitrinli Dolaplar; Vitrin camları kağıt havlu ve cam sil ile temizlenir.
4. Makinaların Kapanması;
• Kahve potları boşaltıldıktan sonra bulaşık makinasında yıkanır, makine hafif nemli kağıt havlu ile silinir ve düğmeleri kapatılıp fişi çekilir .
• Bulaşık Makinası: Bardaklar ve potlar yıkandıktan sonra makinenin suyu boşaltılır ve filtresi temizlenir. Daha sonra makinenin kapağı aralık bırakılarak, yeşil “power” düğmesi kapatılır.
• Dolcevita süt devresi temizliği; Süt devresine 1 litre su ve 1 ölçek deterjan koyulduktan sonra süt temizliği tuşuna basılır.Deterjan ile temizlik bittikten sonra aynı işlem temiz su ile tekrarlanır ve süt devresi otomatik temizliği tamamlanmış olur. Daha sonra manuel olarak süt aparatı temizlenir. Aparatı sökmek için 90 derece çevrilir ve aparat dört parçaya ayrılır. Ayrılan parçalar 15 dk. Şampuanlı suda bekletildikten sonra özel fırçası ile temizlenir. Aparat tekrar toplanarak yerine monte edilir.
• Piazza kahve devresi temizliği; Kahve makinasının üzerindeki siyah kapağı kaldırıp içerisine 1 adet temizlik tableti atıyoruz. Daha sonra makinanın üzerindeki büyük kapağı açıp kahve temizlik tuşuna basıyoruz. Cleaning yazısını görene kadar bıtuşu basılı tutuyoruz.
5. Buz Haznesi; Buz hanesi içinde bulunan buz sıcak su ile eritilip lavaboya boşaltılır. Daha sonra buz haznesi silinip lavabonun yanına yerleştirilir.
7. Çöplerin Toplanması; Çöp kovalarındaki pis poşetler, atılmak üzere toplanır. Kovalar en yakın tuvalette yıkandıktan sonra yeni poşetler takılır. Daha sonra atılacak poşetlerin ağzı düğümlenir.
8. Kasanın Kapanışı; Manager veya incharge tarafından yazar kasa anahtarı 4 konumuna getirilip Z raporu alınır. Kasa avansı alındıktan sonra servis elemanı kasa zarfını düzenler ve düzenlemiş olduğu kasa zarfının üzerine adını, soyadını yazıp imzalar. Bar incharge kasa zarfını imzalamadan önce paranın ve Z raporunun zarfın içerisine girdiğini görüp imzasını atar. Kasiyer bir tanıkla birlikte zarfı resepsiyon’da da bulunan çelik kasaya atıp kasa takip formunu tanık ile birlikte imzalar.
9. Restaurant’tan Ayrılış;
• Atılmak üzere hazırlanmış olan çöp poşetleri küçük çöp konteynırları ile -1’in arkasındaki koridora götürülüp büyük çöp konteynırlarına boşaltılır. Küçük çöp konteynırları daha sonra gece vardiyasında çalışan personel tarafından yerine bırakılır.
• Hazırlanan “Kasa Zarfı” Resepsiyon arkasındaki çelik kasaya, kasa listesine kaydolduktan sonra şahit eşliğinde atılır.
• Dükkanımızı sabah gelen arkadaşa temiz ve düzenli şekilde bırakmalıyız
• Işıkların kapatılması.

PERSONEL

Her iki yerde çalışan toplam personel sayımız yoğunluğa göre 20 ‘dir.KAFEMATİK 7/24 Restaurant&Bar-Cafe Personeli 14:00 ve 17:00 arası bir arada çalışarak devir teslim yapar. Aksam vardiyasında çalışan personel sabah vardiyasının iletişimini,iletişim defteri vasıtası ile sağlar.KAFEMATİK 7/24 Restaurant&Bar-Cafe’nin denetimi işletme müdürünün ve yardımcısının sorumluluğu altındadır.

KAFEMATİK 7/24 RESTAURANT&BAR-CAFE ELEMANI SORUMLULUKLARI

1- Amirlerinin denetimi altında, kendisine tahsis edilen dükkanda servis vermek.
2- Servis ve standart prosedürlerine uygun olarak çalışmak.
3- Misafir yorum, şikayet ve önerilerini Müdürüne bildirmek.
4- Servise başlamadan önce kullanacağı servis ekipmanlarının eksiksiz olmasını sağlamak.
5- Ekipmanların günlük ve haftalık temizliklerinin yapılmasını sağlamak.
6- Arızalı ekipmanları Teknik Servise rapor etmek.
7- Zimmetinde bulunan ekipmanların korunmasını sağlamak.
8- Mönü bilgisine sahip olmak.
9- Par stoklarını, stok listelerine göre kontrol etmek. Eksilen ürünleri dağıtıcılara bildirerek tedariğini sağlamak.
10- Ürünlerin teşhirini sağlamak.
11- Servis edilmeye uygun olmayan ürünlerin misafire ulaşmasını engel olmak.
12- Yoğun saatler öncesi her şey’i kontrol edip gerekli mise-en-place hazırlanması.
13- Her bar elemanı kendi yazar kasasından eksik yada fazla çıkan paradan sorumludur.
14- Önerili satışlar yaparak satışların artmasına katkıda bulunmak.
15- Hijyenik bir ortam sağlamak.

İŞLETME MÜDÜRÜ VE YARDIMCISININ SORUMLULUKLARI

1- Şirket politika ve prosedürlerinin uygulanmasını sağlamak,
2- Restaurant&Bar-Cafe standartlarının korunması ve geliştirilmesini sağlamak,
3- Elemanlarının iş motivasyonlarının sağlanması ve sorunlarıyla birebir ilgilenilmesi,
4- Servis edilen ürün kalitesinin kontrolü,
5- Servis prosedürlerinin takibi,
6- VIP misafirlerle bizzat ilgilenmek,
7- Servis alanlarının hijyenini kontrol etmek,
8- Ekipman ve mobilyaların iyi durumda kalmasını sağlamak,
9- Çalışanlar için eğitim programı hazırlamak ve çalışanların performansını amirine iletmek,
10- İş disiplinini sağlamak,
11- Çalışan personelin kişisel görünümlerini kontrol etmek,
12- Satışları teşvik etmek,
13- Herşeyin kontrolünü sağlamak, anında gerekli mise-en-place sağlanmasını organize etmek,
14- Shift sonlarında X ve Z raporları almak,
15- Yazar kasalara spot check yapmak,
16- Personelinin shiftlerini yapmak,
17- İş akış planlarının hazırlamak,
18- Düzenli olarak personel ile toplantı yapmak,
19- Misafir şikayet ve önerilerini dikkate almak,
20- Günlük ve haftalık F&B toplantılarına katılmak,
21- Personelin doldurmuş olduğu logbookları okumak ve gerekli bilgileri müdürüne rapor etmek.
22- Satışların artması için satış planları hazırlamak,
23- Personeline up-selling eğitimleri vermek,
24- Diğer departman müdürleri yokluğunda yerlerini doldurmak ve onun emir ve yükümlülüklerini yerine getirmek,
25- Barların temizlik kontrolünü sağlamak,
26- Personelin side-job listesini hazırlamak,
27- Yeni işe başlayan bar personeline iş üzerinde güvenlik ve sanitasyon prosedürlerini de kapsayan bar operasyon eğitimlerinin verilmesi,
28- Diğer outletlerde düzenlenecek aktivitelerin bar personeline duyurulması,
29- Çalışan bar personelinin yemek ve çay saatinin organize edilmesi,
30- Barlar arası yoğunluklara bağlı olarak personelin barlar arası akışının sağlanması.

UNİFORMA Dükkanlarımızın atmosferinin en önemli parçası iyi giyimli personellerimizdir. Dükkan iyi ve temiz giyimli personeller ile karakterize edilir. Çalışma kıyafetleri şirketimiz tarafından verilir. Kıyafetlerimiz KAFEMATİK 7/24 için özel olarak tasarlanmıştır. Üniformalar KAFEMATİK 7/24 dışına çıkarılamaz. Ayakkabılar spor olup, düzenli olarak temizliği yapılmalıdır.

KAFEMATİK 7/24’nin personel üniforması:

Logolu, Keten pantolon, Spor ayakkabı

ÜNİFORMA TEMİZLETME TALİMATI

• Kirlenen üniformalar temizlik şirketine verilerek temizlettirilir.
• Üniforma odası çalışma saatleri Pazar hariç her gün 11:00-19:30 arasıdır.
• Üniforma değişimi sadece kirli üniforma getirildiği taktirde yapılacaktır.
• Yıkama işlemi haftada 2 defa Salı ve Cuma günleridir.
• Tüm personelin üniforması kendi isimleri ile kodlanmıştır. Üniforma odasından farklı kişilerin üniforması alınmayacaktır.
• Deforme olmuş ve yırtık üniformaların kullanılmaması ve üniforma görevlisine teslim edilmesi gerekmektedir.
• Yıpranan üniformanın zayiatı yazılıp yerlerine yenileri talep edilmelidir.

KONUK KARŞILAMA

Misafirlere Yaklaşım ve Sipariş

Dükkanlarımıza gelen potansiyel müşteri ile göz kontağı kurularak güler yüzle
• ”Hoş geldiniz” denir ve müşteri karşılanır,
• uygun bir masaya yönlendirilir,
• Sandalyeleri çekilerek oturmalarına yardımcı olunur,
• Mönü sunulur,
• Combo menüler misafirlere hatırlatılarak ilave satışlar yapılması sağlanır.
• Servis elamanı müşteriye isteğini sorar,
• Hoş geldiniz, ne arzu edersiniz?
• Çalışanın müşteriye konsantre olması,
• Göz kontağı,
• Siparişinizi alabilir miyim?
• Nasıl yardımcı olabilirim?
• Çalışanın çok iyi dinlemesi,
• Fiziki sinirsel hareketlerine hakim olması,
• Her çalışanın net ve anlaşılır şekilde konuşması,
• Lütfen, teşekkür ederim, rica ederim kelimelerini kullanmak.

Misafir, sipariş alınırken alternatifler sunularak satılmak istenen ürüne yönlendirilir,
Siparişin detayları; tercih edilen mönü, isteğe bağlı garnitür, içecek ve ürünün sunuluş biçimi (paket servis) müşteriden eksiksiz biçimde alınır, ürünün tutarı müşteriye bildirilir ve yazar kasa fişi hazırlanır.
KAFEMATİK 7/24 Muhasebe departmanının direktifi doğrultusunda kasada bulunan doviz kurları geçerli olup bütün kasalarda yabancı bozuk para ile alış veriş yapılmamaktadır. Ayrıca yabancı döviz üzeri Türk lirası olarak geri ödenmektedir.
Ne ile neyi servis ettiğimiz ilişikte belirtilmiştir.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Her zaman konuklara yardım etmek kolay değildir, bazıları öfkeli ve anlayışsız bir tavır içinde olabilirler. Eğer gerçekten konuklarımıza değer veriyorsak, onların sorunlarının çözülmüş, KAFEMATİK 7/24 birimlerinden mutlu ve beklentileri karşılanmış olarak ayrılmalarını isteriz. Konuklarla ilgili zor durumlarda sabır çok önemlidir.

En etkili hizmet sunanlar şikayetlerin doğmasını şöyle önlerler:
• İşlerini iyi bilerek,
• İşi ilk yapışta iyi yaparak,
• Konukları istek ve ihtiyaçlarını fark ederek,
• Her zaman gözlemci olarak.

Ancak, eğer bir konuk memnun olmamışsa bunu işletmemizden ayrılmadan bilmenin büyük faydası vardır. Şikayetleri çözmenin işimiz için büyük bir önem taşıdığını bazı istatistikler göstermektedir. Bu ayrıca bizler için bir şans, hem konuklarımız ile ilgilendiğimizi, hem de profesyonel olarak hizmet sunduğumuzu göstermek açısından önemlidir.

KONUK ŞİKAYETLERİ İLE İLGİLİ ÖRNEK BİLGİLER:

• Şirkete ulaşan her bir şikayete karşılık, bize ulaşmayan 26 tane daha var.
• Memnun kalmamış ama şikayet etmiş konuklar şirketimiz ile ilgili olarak dışarıda 5 kişiye daha bilgi veriyor.
• Şikayet etmeyenler 20’ye varan sayıda kişiye bilgi veriyorlar.
• Şikayetlerini şirketimize bildiren misafirlerimizin %70’i tekrar bizim birimlerimizi kullanıyorlar.
• Şikayetleri hızlı bir şekilde çözümlendirilirse başta memnun kalmamış konukların %95’i birimlerimize tekrar geliyor.

Buz dağının tepesini hatırlayın. Gözlemci olun-konukların mutsuz ayrılmalarına olanak vermeyin. Mutsuz ve memnun kalmamış bir konuk ile ilgilenirken profesyonel bir tutum içerisinde konuyu ele almak gerektiğini unutmayın.

Size rehber olacak bazı bilgiler:
• Kendi duygularını anlatmasına fırsat verin.
• Dinleyin.
• Kendinizi onun yerine koyun-sizin onun duygularını anladığını bilsin.


Servis Hizmeti:
Daha önce satın almış olduğunuz kahve makinelerine sizin istek ve ihtiyacınıza göre dolum ve/veya bakım hizmeti vermekteyiz. Yapılacak servis anlaşması kapsamında yapacağınız aylık ödemeler ile hem kahve, çay, şeker, sıcak çikolata ihtiyacınız karşılanacak, hem de makinenizin periyodik olarak uzman kadromuz tarafından bakıma alınmasını sağlamış olacaksınız."Şirketinizin ihtiyaç ve arzusuna en uygun servis seçeneğini oluşturabilmemiz için ve servis seçeneklerimiz hakkında daha geniş bilgiyi elde edebilmek 0 232 373 94 12  numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz."

KAHVENİN SUYU
Kahvenin suyunu hazırlarken musluk suyu kullanmamak yapılacak en doğru iştir. Suyun fazla sert yada yumuşak olması kahvenin tadını olumsuz etkiler. Aynı şekilde distile su da lezzetsiz bir kahveye yol açar. En doğrusu piyasada satılan şişelenmiş suları kullanmaktır. Kullanılacak suyun soğuk olması da kahvenin lezzetine olumlu katkıda bulunur.
KAHVE PİŞİRME YÖNTEMLERİ
TÜRK KAHVESİ
Tarif Acar Press tarafından basılan ve Priscilla Mary Isin tarafından yazılan The Turkish Kitchendan alınmadır
Türk kahvesi yapmak için doğru gereçlere sahip olmanız gerekir:
·  Cezve, geniş ağızlı, uzun saplı kahveyi kaynatmak için kullanılan kap.
·  Kahve fincanları
·  İstenirse kahve değirmeni.
Türk kahvesi yapmak için kahve çekirdekleri çok ince toz gibi çekilmelidir. Çoğu elektrikli öğütücüler, bu kadar ince kahve çekemezler.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çaykaşığı kahve ve 1 çaykaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
İyi yapılmış bir Türk kahvesinin üstü köpükle kaplı olur ve Türklerde en çok köpüklü fincan misafire veya en yaşlı kişiye verilir. Kahvenin köpüklü olması için doğru boyutta cezve seçilmesi gereklidir. Bu nedenle iyi donanımlı bir mutfakta 1 fincandan 4 fincan alabilecek boyuta kadar cezve takımları olur.

FİLTRE KAHVE
Filtre kahve (ground coffee, drip coffee veya amerikan kahvesi) yaparken kullanılacak kahve Türk kahvesinde olduğu gibi çok ince çekilmiş olmamalıdır. Çok ince kahve konursa, filtrenin üzerinde yer alan kahveden sıcak suyun süzülmesi uzun sürer ve kahvenin lezzeti bozulur. Çok kaba çekilmiş kahve konursa, sıcak su hızla aşağıya akacağı için kahvenin tadı suya geçmez.  Nisbeten kaba çekilmiş kahve, filtrenin üzerine yerleştirilir. Burda en iyi ölçü 30 ml kahve ve, aletin haznesine 150 ml. sudur. Filtrenin altın kaplı veya metal olması uygun olur, çünkü kağıt filtreler, kahveye tadını veren maddelerin aşağıya geçmesini engellerler. Kahve konulduktan sonra, aletin ıstıcısı aktive edilir ve yukardan aşağı doğru akan sıcak su (kaynama derecesinin altında olmalıdır) kahvenin içinden geçerek filtrenin altında bulunan kaba süzülür. Bu kabın altına genellikle ısıyı korumaya yarayan bir ısıtıcı platform bulunur. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta kahvenin 20 dakikadan fazla ısıtıcı üzerinde bırakılmamasıdır. Bir süre sonra kahve acılaşmaya başlar.
ESPRESSO
Espresso ve Capuccino yapmak için mutlaka yüksek basınçlı su buharı veren bir aletiniz olmalıdır. Bu aletin filtre içeren haznesine özel espresso kahvesi yerleştirilir ve aletin ısıtıcısı açılır. Filtreleme yönteminde kahvenin içerisinden su yerçekimi ile geçerken, espresso yönteminde su yüksek basınçla ve yüksek ısı ile kahveden geçer. Bu sırada kahveye tadını veren çözünebilen bileşikler suya geçerken, tada olumlu katksısı bulunan yağlar da erir ve kahve suyuna geçip, kahvenin üzerinde bir krema oluşturur. Bu kremanın varlığı iyi bir espressonun kaçınılmaz parçasıdır. Kullanılacak su miktarı filtre kahveye göre çok daha azdır (1/6'sı). Kullanılacak kahve miktarı, normal kahvenin 2/3'üdür (7 gram) ve kullandığınız aletin filtre haznesini tam doldurur, kahvenin üzerine biraz basarak yerleşmesi sağlanır. Burada kullanılan ayarlar ancak deneyerek belirlenir. Kural, kahvenin içerisinden uzun süre basınçlı suyu geçirmemektir. Kahve aşağı doğru damla damla akmalıdır. Espresso kahve hiçbir zaman bekletilmez ve hemen içilir.   Capuccino 1/3 espresso, 1/3 kaynar süt ve 1/3 süt köpüğünden oluşur. Capuccino yaparken en önemli nokta, sütün köpük hale getirilmesidir. Bunun için yüksek basınçlı su buharı kullanılır. Buhar ucunu süt kabına batırırken dikkatli olun, çok batırırsanız süt köpüğü çok kabarcıklı olur  ve çabuk söner. Çok yüzeyde tutarsanız köpük oluşmaz ve süt çok ısınır.
* Ev kullanıcıları: Soğuk süt, kutudaki pastorize süt ve paslanmaz çelik kap en iyi sonucu verir. Buhar vericiyi hazirlayın ancak, ucu sütün içerisine soktuktan sonra buharı açın ve işiniz bitince önce buharı kapatın sonra ucu çekin. 
Caffe Latte (cafe au lait)
1 ölçü kahveye, 2-3 ölçü süt katılarak yapılır. Kahve ocak üstü ısıtıcılarda yapılır. Aynı anda ocak üstünde süt ısıtılır ancak kaynatılmaz (buharlanmış süt ile aynı ısıdadır). Cafe au lait bunun Fransız versiyonudur ve sütü daha fazladır. Capuccino'dan farkı, kahvesi daha hafiftir ve sütü köpürtülmez.
French Press (Plunger pot)
Önce kahvenizi cam kaba koyun. Orta çekilmiş (medium) kahve kullanınız (10g kahve/200ml kap). Bunun ardından yeni kaynatılmış olan suyu kahvenin üzerine dökünüz. Tahta veya plastik bir kaşıkla 90-120 saniye kahveyi karıştırın. Bu kahvenin tümünün su ile temasını sağlar. 20-30 saniye kahvenin dibe çökmesini bekleyiniz. Filtre kapağını kapatınız ve filtre çubuğunu yavaşça, tüm kahve dibe çökecek şekilde indiriniz. Bu sırada su ısısı 80 derece civarında olup, ideal bir ısıdır. 2 dakika kadar bekleyip sunabilirsiniz.
KAHVE USTASI OLMAK İÇİN...

Tabi ki güzel kahve yapmanın ilk adımının, kaliteli kahveden geçtiğini unutmamak gerekir.
Kahveyi nasıl hazırlayacağınız ise kahve seçiminiz kadar önem taşır. Evde hazırlayacağınız kahvenin sunulanlar kadar lezzetli olmasını istiyorsanız, kahveyi doğru şekilde saklamalı, öğütmeli ve hazırlamalısınız.
Kahve hazırlamak için doğru araç seçimi farklı bir kahve seçimi yaratmak istiyorsanız, kahve makineleri arasında bir keşfe çıkmanız ve doğru araçları bulmanız gerekir.

Coffee Press
Kahve hazırlamak için Coffee Press metodunu tercih edebilirsiniz. İyi kahve tadını arayanlar arasında çok yaygın olan bu metod, geleneksel demleme sisteminin çağdaş bir uygulaması olup bu yöntemde kalın çekilmiş kahve kullanılır.

Haznedeki kahvenin üzerine sıcak su dökülür ve dört dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Bu sürenin sonunda paslanmaz çelik filtre aşağı doğru itilir, sıvı haldeki kahve telvesinden ayrılır.

Elde edilen kahve sert ve koyudur; üstelik klasik filtre yöntemine oranla da daha lezzetli olur. Çünkü diğerlerinde kullanılan kağıt filtreler, kahvenin gizli tatlarını yok eder ve kendi tadını kahveye karıştırır.

Filtre kahve makineleri
Filtre kahve makineleri en popüler ve kullanımı en kolay olanlarından olup bu tür makinelerde kullanımı giderek yaygınlaşan sabit metal filtreler ve sentetik filtlere, kağıt filtrelerin aksine kahvenin tadını korur.

Espresso makinesi
Espresso kültürüyle birlikt espresso makineleri de yaygınlaşıyor. Ağırlığı değil basıncı kullanan bu makineleri kullanmak daha fazla beceri gerektirir. Ancak sonunda elinize aldığınız bir fincan yoğun espresso ya da sert, köpüklü bir cappuccino tüm çabaya değer.

Yaygın olmasa da diğer usta işi kahve makinelerini de unutmamak gerek; geleneksel İtalyan ocak-üstü makineleri, vakumlu makineler ve soğuk suyla çalışan makineler. Hepsi keyifli kahve molaları için.

Kahve ‘cazibe’sini korur ama dikkatli saklanırsa...
Taze değilse, kahvenizden lezzet beklemeyin. İster çekirdek halinde, ister öğütülmüş olsun, kahve kavrulduktan bir süre sonra bozulur. Ama doğru saklama koşullarında kahvenizin tadını koruyabilirsiniz. Özel kaplarda kahve çekirdeklerinin hava, ışık ve nemden korunması gerekir.

“Peki evde tazeliğin süresi nedir?” Kahvenizi paketini açtıktan sonra iki hafta içinde tüketmeniz ve bu süre içinde serin, karanlık ortamda, hava almayan bir kapta saklamanız önerilir. İki haftayı geçiriyorsanız kahvenizi küçük ve hava almayan bir kap içinde dondurucuda da saklayın. Ancak dondurucudan çıkardıktan sonra kahveyi geri koymayın; çünkü biriken nem, lezzet kaybını hızlandırır. Kahvenin en büyük düşmanının hava olduğunu unutmayın. Öğütülmemiş kahve çekirdeklerinin tadı, öğütülmüş kahveden çok daha uzun ömürlü olur, çünkü havayla temas eden kısmı çok daha azdır. Taze kahvenin tadını alabilmek için kahvenizi hazırlamadan hemen önce öğütün.

Kahve ile ilgili doğru bilinen yanlış: “Kahveyi daha ince öğütürsem, daha az miktarda kullanabilirim.”
Büyük bir olasılıkla, bu yanlış inanç yüzünden sayısız kötü kahve hazırlandı. Oysa kahve çekirdeklerini çok ince öğütmek, kahvenin içindeki acı bileşenleri ortaya çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Kahve yaparken, kahveyi doğru oranda çekerek içeceğinize aktarmaya çalışırsınız. Eğer gerekenden az miktarda çekerseniz kahvenin aromasını tam anlamıyla hissedemezsiniz. Çok fazlası ise, normalde filtre haznesinde kalması gereken acı yağların fincanınıza dolmasına neden olur.

Hayalinizdeki lezzet için uygun öğütme
Her kahve makinesinin öğütücü mekanizması kendisine özeldir. Genellikle öğütme devri ne kadar hızlı ise, kahve o kadar ince çekilir. Örneğin espresso için çok ince öğütülmüş kahve gerekir. Daha yavaş devirlerde ise kahveyi kalın çekmek mümkündür. Tıpkı Coffee Press’te yaklaşık dört dakika demlenmeye bırakılan filtre kahve gibi.

Kahve çekirdeği alırken, baristanızdan makineniz için en uygun öğütme derecesini öğrenebilirsiniz. Ya da dilerseniz baristalarımız, aynı zamanda satışa da sunduğumuz öğütücüleri kullanarak sizin için numune kahveler hazırlayabilirler. Baristalarımız, evinizde kahve öğütürken size yol gösterecek bu örnekleri sunmaktan mutluluk duyacaklardır.

Bıcaklı öğütücü için ortalama süreler
Değirmeninizde hangi kahveyi ne kadar öğüteceğinizi bilirseniz, aradığınız lezzeti daha rahat yakalarsınız.
Farklı makine türlerine göre en ideal öğütme süreleri:
·  Kalın (Coffee pres) 6 saniye
·  Orta (Düz zeminli, filtre kahve makineleri) 8-10 saniye
·  Ekstra İnce (Koni biçimli filtreler) 15 saniye

Püf noktaları
Kahve öğütücüsü kullanırken, kahvelerin eşit derecede öğütülmesi için makineyi yavaşça sallayın.
Bir fincan kahve için: uygun biçimde öğütülmüş 10 gram kahvenin içine 180 mililitre su konur. (Evlerde kullanılan makinelerin üzerinde genellikle 180 mililitre işaretli olmadığından yaklaşık 1 su bardağı su kullanabilirsiniz.)

Kahve hazırlarken ustalık kazanmanın yedi temel kuralı:
·  Kahvenizi asla kaynatmayın. Kaynatmak kahveyi acılaştırır. Kahvenin 90-96 derece arası bir ısıda hazırlanması gerekir.
·  Soğumuş kahveyi yeniden ısıtmayın. Her seferinde yalnızca içebileceğiniz kadar taze kahve hazırlayın. Kahve, lezzetini en iyi 86 derecede korur.
·  Beklememiş, soğuk su kullanın. Her fincan kahvenin yüzde 98’i su olduğundan, iyi kahve için iyi su gerekir. Suda garip bir tat veya koku hissederseniz, su filtresi ya da şişe suyu kullanın.
·  Kullanılmış kahveyi tekrar kullanmayın. Aksi takdirde hazırladığınız kahveden geriye lezzet değil, sadece acı taneler kalır.
·  Kahve makinenize uygun öğütücü kullanın. Çok ince öğütülmüş kahve, makinede sızıntıya ve kahve tadında da acılığa neden olabilir. Ayrıca makinenizi de tıkayabilir. Çok kalın öğütülmüş çekirdekler ise kahvenizin kıvamının fazla sulu olmasına yolaçar. Filtre kahve makineleri için uygun kahve miktarı, kahvenin birkaç dakikada hazırlanmasını sağlayacak kadar olmalıdır.
·  İdeal oran; 1 su bardağı suya 10 gram kahve. Ne miktarda kahve yaparsanız yapın, bu oranı kullanın. Kahvenizi biraz yumuşatmak isterseniz, kahveyi hazırladıktan sonra sıcak su ekleyebilirsiniz.
·  Kahvenizi, tadı bozulmadan en fazla 20 dakika sıcak tutabilirsiniz. Hava almayan bir çaydanlık ya da termos, kahvenizin çok daha uzun süre sıcak ve lezzetli kalmasını sağlar.
Kahve fırınlandıktan sonra kimyasal yapısı ısı nedeni ile değişir. Bu aşamada oluşan maddelerin çoğu dış etkenlere dayanıksız hale gelir. Bu etkenlerden 3 tanesi çok önemlidir:
Havadaki oksijen
Ortamın nemi
Ortamın ısısı
Bu nedenlerle kahve kapalı, tercihen havası alınmış kaplar ya da torbalarda saklanır. Sıcak ortamda kahve saklanmaz, buzdolabında saklanmasını önerenler vardır. Nemli ortamda da hızla bozulur. Torbalama yöntemi ile kahve saklanması yaygın bir yöntemdir. Bu yöntemin sıkıntısı, kahve çekirdekleri fırınlandıktan sonra gaz oluşturmaya başlar ve oluşan bu Karbon gazları (CO2, CO) torbayı şişirmeye başlar ve bir süre sonra kahve dış ortamla temas etmeye başlayınca bunların yerini oksijen alır ve hızla kahveye tad veren kimyasalları bozmaya başlar. Dışarıda bırakılan en kaliteli kahvenin bile bir süre sonra sıkıcı bir tad almasının nedeni de budur.
Bu süreç kaçınılmazdır ancak bunu yavaşlatmak için bazı yöntemler geliştirilmiştir. Bazı kahve torbalarında plastik düğme şeklinde bir malzeme görebilirsiniz (ör. Godiva kahve). Bu, torbada biriken karbon gazlarının dışarıya atılması ve oksijenin içeri girmemesi için tasarlanmıştır.
Tüm bu yöntemlere rağmen dediğimiz gibi son kaçınılmazdır. Kahve bozulur. Tadı kaçar. Bu nedenlerle size önerilerimiz: kahveyi az miktarda alın, hızlı tüketin, mutlaka kapalı kaplarda saklayın.
Kahve içecekleri
  •  Açık (Konsantre olmayan) kapuçino: Kapuçino çiaro' ya benzer kahvedir.
  • Amerikan kahvesi: Lungo'ya benzer, hafif sert kahve elde etmek için eşit hacimdeki espreso üzerine sıcak su eklenerek hazırlanan kahvedir.
  • Arap kahvesi : Türk kahvesine benzer, fakat kakule ile tatlandırılmış kahvedir.
  • Beyaz sade kahve: Yeni Zelanda ve Avustralya'da yaygın olan, espreso kaynaklı beyaz kremalı, konsantre süt ile hazırlanılan kahvedir.
  • Buzlu kapuçino: kapuçino fredo'ya benzer bir kahvedir.
  • Cezayir kahvesi : Orta Avrupalıların kavurarak içmeye hazır hale getirdikleri kahvedir. Bu ekspreso kahve değildir .
  • Demi-tasse kahve: Fransa'da küçük fincanlarda servis yapılan kahvedir.
  • Doppio : Duble espreso (normalde olan kahve miktarının iki katı ve normalde olan su miktarının iki katı. Yani bir fincanda iki kat espreso etkisi).
  • Espreso Romano: espreso içerisine limon kabuğu konularak hazırlanan kahvedir.
  • Espreso: az miktarda, çok konsantre lezzetli bir kahvedir.
  • Frape : Eşit miktarda dondurma ile espreso yada sert kahvenin karışımından elde edilir.
  • Fredo kahvesi (Buzlu Espreso ): soğutulmuş ve tatlandırılmış espreso, ince uzun bardaklar içerisinde, buz konularak servis yapıldığında bu kahve adını alır.
  • Galao: Latte kahvesinin Portekizce karşılığıdır.
  • Grande: Büyük bir fincan kahve, kapuçino ya da latte kahvesi bu şekilde ifade edilir.
  • Groser Braner: Latte kahvesinin Almanca karşılığıdır.
  • İrlanda kahvesi: Kavrulmuş yada İrlanda viskisi ile hazırlanmış(demlenmiş) kahvedir fakat espreso değildir.
  • Kapuçino çiaro: Normalden daha fazla süt eklenerek hazırlanılan kapuçinodur.
  • Kapuçino fredo: Üzerine buz konularak servis yapılan kapuçinodur.
  • Kapuçino skuro: Normalden daha az süt eklenerek hazırlanılan kapuçinodur.
  • Kapuçino: Espreso ile köpüklü süt karıştırılarak hazırlanır. Üç kısımdan oluşur. Bir kısmı epreso, bir kısmı buharda pişirilmiş süt ve diğer kısmı ise köpüktür. Genellikle üst kısmına kakao tozu yada tarçın eklenilerek hazırlanır.
  • Kapuziner : Kapuçinonun Almanca karşılığıdır.
  • Karayip adaları kahvesi: (Küba kahvesi, Jamaika kahvesi, Hawai kahvesi bu kahvenin diğer isimleridir) rom kaynaklı yada kavrulmuş kahveden hazırlanır.
  • Koffie verkeerd: Latte kahvesinin Hollandaca karşılığıdır.
  • Kon Leçe kahvesi: Caffè Latte kahvesinin İspanyolca ismidir.
  • Kon pana: " maçito " kahvesi gibi, fakat ısıtılmış süt yerine beyaz krema eklenerek hazırlanılan kahvedir.
  • Koreto: az miktarda kanyak, likör v.b. eklenerek hazırlanılan espreso kahvedir.
  • Koyu kapuçino: kapuçino skuro ile aynı özellikte bir kahvedir.
  • Kuru kapuçino : kapuçino skuro ile aynı özellikte bir kahvedir.
  • Lateçino: latte ile kapuçinonun karışımından oluşur.
  • Latte: kafi latte gibi bir kahvedir.
İNGİLİZCE OLAN KISMI

Coffee Drinks

  • Algerian coffee : Central European type of brewed coffee (not espresso) of any roast or origin with egg liquor
  • Arab coffee : similar to Turkish coffee , but normally flavoured with cardamom
  • Café au Lait : French version of Caffè Latte , with coffee and milk poured simultaneously in a cup.
  • Cafe con Leche : Spanish for Caffè Latte .
  • Caffè Americano : Similar to Lungo , hot water is added to a regular size espresso to obtain a coffee with less strength.
  • Caffè freddo (Iced Espresso ): Chilled, sweetened espresso served in a tall glass, possibly on ice.
  • Caffè Latte (syn. Latte, Caffelatte) : Espresso mixed with steamed milk; usually a breakfast drink. Typically made with more milk than a cappuccino , with little or no froth on top. In Italy, the coffee in a caffè' latte is made out of a stovetop machine, rather than an espresso machine.
  • Cappuccino : Espresso with foamed milk - 1 part espresso, 1 part steamed milk, 1 part froth. Often topped with cocoa powder or cinnamon.
  • Cappuccino chiaro : Cappuccino prepared with more milk than usual.
  • Cappuccino freddo : Cappuccino served over ice
  • Cappuccino scuro : Cappuccino prepared with less milk than usual.
  • Caribbean coffee : (syn. Cuban coffee, Jamaican coffee, Hawaii coffee ) brewed coffee (not espresso) of any roast or origin with rum
  • Con panna : Like " macchiato ", but whipped cream substitutes steamed milk.
  • Corretto : Espresso with a touch of grappa, cognac, sambuca, or other spirit.
  • Dark cappuccino : see Cappuccino scuro
  • Demi-tasse : Espresso served in regular size cup (French)
  • Doppio : Double espresso (twice the amount of coffee and twice the amount of water. Basically, two shots of espresso in one cup).
  • Dry cappuccino : see Cappuccino scuro
  • Erlängter : German for Lungo
  • Espresso Romano : Espresso with a lemon peel on the side.
  • Espresso : Small amount of dark, rich coffee.
  • Flat White : an espresso-based drink common in New Zealand and Australia with whipped steamed milk.
  • Frappé : Espresso or strong coffee blended with equal amount of icecream
  • Galão : Portuguese for Caffè Latte .
  • Grande : Large cup of coffee, cappuccino or caffè latte
  • Greek coffee : similar to Turkish coffee , but from Greece .
  • Grosser Brauner : German for Caffè Latte .
  • Iced cappuccino : see Cappuccino freddo
  • Irish coffee : brewed coffee (not espresso) of any roast or origin with (Irish) whiskey
  • Kapuziner : German for cappuccino .
  • Koffie verkeerd : Dutch for Caffè Latte .
  • Latte : see Caffè Latte .
  • Latte macchiato : Steamed milk with a shot of espresso coffee, served in a tall glass rather than a cup.
  • Latteccino : Mixture between latte and cappuccino
  • Light cappuccino : see Cappuccino chiaro
  • Lungo : An espresso made with more water than usual by prolonging the extraction of a regular espresso.
  • Macchiato : Espresso with a spoonful of steamed milk on top. Macchiato comes from the Italian word that means "stained". In America macchiato often is made with large amounts of milk, which means that in many shops a true macchiato is listed as an "espresso macchiato"
  • Moccha (Mocca) : Either regular coffee from the Moccha region in Yemen, or to resemble the taste of this coffee, regular coffee with a bit of chocolate flavour.
  • Mochaccino : Cappuccino made with chocolate milk
  • Ristretto : More concentrated espresso - made using the same amount of coffee but less water.
  • Schlagobers : German for coffee with whipped cream.
  • Turkish coffee : Non-filtered very strong sweet coffee, often flavoured with cinnamon, cloves or nutmeg.
  • Viennese Coffee (Wiener Melange) : brewed coffee (not espresso) of any roast or origin topped with whipped cream. In Austria simply called Melange.
  • Wet cappuccino : see Cappuccino chiaro

Latte




 



Coffee Drinks

  • Algerian coffee : Central European type of brewed coffee (not espresso) of any roast or origin with egg liquor
  • Arab coffee : similar to Turkish coffee , but normally flavoured with cardamom
  • Café au Lait : French version of Caffè Latte , with coffee and milk poured simultaneously in a cup.
  • Cafe con Leche : Spanish for Caffè Latte .
  • Caffè Americano : Similar to Lungo , hot water is added to a regular size espresso to obtain a coffee with less strength.
  • Caffè freddo (Iced Espresso ): Chilled, sweetened espresso served in a tall glass, possibly on ice.
  • Caffè Latte (syn. Latte, Caffelatte) : Espresso mixed with steamed milk; usually a breakfast drink. Typically made with more milk than a cappuccino , with little or no froth on top. In Italy, the coffee in a caffè' latte is made out of a stovetop machine, rather than an espresso machine.
  • Cappuccino : Espresso with foamed milk - 1 part espresso, 1 part steamed milk, 1 part froth. Often topped with cocoa powder or cinnamon.
  • Cappuccino chiaro : Cappuccino prepared with more milk than usual.
  • Cappuccino freddo : Cappuccino served over ice
  • Cappuccino scuro : Cappuccino prepared with less milk than usual.
  • Caribbean coffee : (syn. Cuban coffee, Jamaican coffee, Hawaii coffee ) brewed coffee (not espresso) of any roast or origin with rum
  • Con panna : Like " macchiato ", but whipped cream substitutes steamed milk.
  • Corretto : Espresso with a touch of grappa, cognac, sambuca, or other spirit.
  • Dark cappuccino : see Cappuccino scuro
  • Demi-tasse : Espresso served in regular size cup (French)
  • Doppio : Double espresso (twice the amount of coffee and twice the amount of water. Basically, two shots of espresso in one cup).
  • Dry cappuccino : see Cappuccino scuro
  • Erlängter : German for Lungo
  • Espresso Romano : Espresso with a lemon peel on the side.
  • Espresso : Small amount of dark, rich coffee.
  • Flat White : an espresso-based drink common in New Zealand and Australia with whipped steamed milk.
  • Frappé : Espresso or strong coffee blended with equal amount of icecream
  • Galão : Portuguese for Caffè Latte .
  • Grande : Large cup of coffee, cappuccino or caffè latte
  • Greek coffee : similar to Turkish coffee , but from Greece .
  • Grosser Brauner : German for Caffè Latte .
  • Iced cappuccino : see Cappuccino freddo
  • Irish coffee : brewed coffee (not espresso) of any roast or origin with (Irish) whiskey
  • Kapuziner : German for cappuccino .
  • Koffie verkeerd : Dutch for Caffè Latte .
  • Latte : see Caffè Latte .
  • Latte macchiato : Steamed milk with a shot of espresso coffee, served in a tall glass rather than a cup.
  • Latteccino : Mixture between latte and cappuccino
  • Light cappuccino : see Cappuccino chiaro
  • Lungo : An espresso made with more water than usual by prolonging the extraction of a regular espresso.
  • Macchiato : Espresso with a spoonful of steamed milk on top. Macchiato comes from the Italian word that means "stained". In America macchiato often is made with large amounts of milk, which means that in many shops a true macchiato is listed as an "espresso macchiato"
  • Moccha (Mocca) : Either regular coffee from the Moccha region in Yemen, or to resemble the taste of this coffee, regular coffee with a bit of chocolate flavour.
  • Mochaccino : Cappuccino made with chocolate milk
  • Ristretto : More concentrated espresso - made using the same amount of coffee but less water.
  • Schlagobers : German for coffee with whipped cream.
  • Turkish coffee : Non-filtered very strong sweet coffee, often flavoured with cinnamon, cloves or nutmeg.
  • Viennese Coffee (Wiener Melange) : brewed coffee (not espresso) of any roast or origin topped with whipped cream. In Austria simply called Melange.
  • Wet cappuccino : see Cappuccino chiaro

Latte

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder