22 Eylül 2018 Cumartesi

Şifa kaynağı Ihlamur


Şifa kaynağı Ihlamur

Latince adı ‘Tilia Cordata’ olan Ihlamur, ıhlamurgiller familyasındandır. Anavatanı Kuzey Yarımküre’dir. Hemen her bölgemizde rahatlıkla yetiştirilebilen ıhlamur ağacı sarımsı renkte ve özel bir kokuya sahip olup uzun ömürlü bir bitkidir. Haziran ve temmuz aylarında sarımsı renkte ve karakteristik kokuya sahip çiçekler açar nezleden gribe ıhlamur çiçeği çayı adeta her derde deva bir doktor gibidir.

Geçmişten günümüze tarihte de özel bir yeri olan ıhlamur ağacını anlatan Herodot, bazı uygarlıkların ıhlamur ağacını dini törenlerde kullandıklarını yazmaktadır. Yunan mitolojisinde tanrılara onu ölümsüzleştirmesi için dil döken Philyra’nın bu isteğinin karşılığı olarak uzun ömürlü ıhlamur ağacına dönüştürüldüğüne inanılır. Eski Germenler ve Slavlar için ıhlamur ağacını kutsal sayar, çocuğu dünyaya gelen herkes kader kısmet ağacı olarak mutlaka ıhlamur dikerdi.

 

Ihlamur çiçeklerinin sağlık üzerine birçok etkisi bulunduğunu her fırsatta açıklayan hekimler, bunların başında sinir sistemine etki ederek stres ve kaygıyı azaltması ve rahatlama sağlaması geldiğini belirtiyor. Ayrıca Ihlamurun terlemeyi arttırarak toksinlerin atılmasını da sağladığı, ateş düşürücü etkisi de bilinmekte. Ihlamur çiçeği çayı, öksürüğe, gribe ve nezleye de iyi geliyor. Migren ve boğaz ağrılarını hafifleten kokusu ile baş döndüren çiçek ıhlamur ishal durumunda da rahatlıkla tüketilebilir.

Çiçekleri mis gibi kokan, yaprakları tüylü bu güzel bitki, C vitamininden de oldukça zengindir. Kış aylarının vazgeçilmezi olan Ihlamur, ıhlamur ağaçlarından toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir. Çay olarak kullanılacak ürünün, çiçek sapına yapışık çiçek yaprağını taşımaması istenirdi. Fakat ıhlamur, çiçek yaprağı ile çiçeğin ayrılmasının güçlüğü ve bu esnada çiçeğin de zarar görmesinden dolayı, artık çiçek yaprağı ile beraber kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder