Çin
yemek çubuğu tarihi
İlk
olarak M.Ö. 200 yıllarında ortaya çıkan Çin çubukları, Çincede “Kuaizi”
denmektedir. Çin yemek çubuğu, bu
kültürde yemeğe saygı gösterilmesi amacıyla kullanılır. Yani bu çubuklar,
kültürün bir parçasıdır.
Bu
çubuklar günümüzde neredeyse, tüm Asya ülkelerinde kullanılmaktadır. Japonya’da
bu çubuklara “Hashi ya da Waribashi” adı verilmektedir.
Çin
kültüründe önemli bir yere sahip olan Konfiçyüs “Onurlu bir adam, mezbahayla
mutfağı birbirinden uzak tutar ve yemeğe saygı gösterir. Sofrada hiçbir zaman
bıçakların yeri yoktur” diyerek, Çin kültüründe çubuğun neden kullanıldığını da
özetlemiştir. Bu filozofa saygı gösteren Çinliler, hala günümüzde geleneklerini
sürdürmeye devam ediyorlar.
Aslında
tarihlerinde bile oldukça akıllı olan bu millet, bu çubukları başka amaçlar
içinde kullanıyorlardı. Çelikten yapılan çubuklar ile yemeğin zehirli olup
olmadığını anlayabiliyorlardı. Çubuğun yemeğe batırıldıktan sonra aldığı renge
göre, yemeğin zehirli olup olmadığı ortaya çıkıyordu.
Çin
çubuğu nasıl tutulur
Çubuk
ile yemenin nasıl bir his olduğunu mu merak ediyorsunuz? İlk deneme de
kullanmayı başaramayanlar, kendilerini kötü hissedebiliyorlar. Ancak üzülmeyin,
Çin çubuğu nasıl tutulur sorusuna
oldukça tatminkar cevaplar vereceğiz.

1 yöntem: Sağ ya da
sol elinizi kullanıyorsanız, öncelikle çubuğu o elinize alın. Baş parmak ile
yüzük parmağı arasına çubuğu yerleştirin. Baş parmağın dibi ile çubuğun
ortasını sıkıca kavrayın. İkinci çubuğu ise işaret parmağının son boğumuna
yerleştirin. Baş parmağın ucu ile de çubuğu sabitleyin. Orta parmağı çubuğun
ortasına ve çubukların arasına sıkıştırın. İşaret parmağı ile de orta parmağı
destekleyin. Bu tutuşa normal tutuş adı veriliyor.
Yemek
yerken ise orta parmak hareket etmiyor, yani sabit kalıyor. İşaret parmağını
hareket ettiriyoruz. Yemeği bu çubuklar ile dik bir şekilde alıyoruz ve yan
çeviriyoruz.
2.yöntem
(kağıt ve lastik yöntemi): kalın bir paket lastiğini alıyoruz ve her iki
çubuğu da baş kısımlarından, lastik ile sabitliyoruz. Daha sonra not kağıdı
büyüklüğünde olan iki adet kağıdı, kare olacak şekilde iyice katlıyoruz. Düz ve
uzun halde kağıdı, ikiye bir defa daha katlıyoruz.
Katladığımız
kağıdı, çubuğun ucundan, başına gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Çubuğun
arasından ittiriyoruz ve lastiğin yanına gelene kadar iyice sıkıştırıyoruz.
Artık
bu şekilde çubuklar ile yemek yiyebilirsiniz. Baş parmağı ve işaret parmağı ile
çubuğu tuttuğunuzda ve çubuğu işaret parmağı ile hareket ettirdiğinizde, bu
yöntemin ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.
3.
Yöntem (Mandal yayı yöntemi): Mandalın yayını söküyoruz ve çengel
uçları esnetiyoruz. Çubuğun bir tanesini yayın kenarlarındaki çengel uçların
ortasından geçiriyoruz ve en başa kadar ittiriyoruz. Diğer çubuğu da çapraz
olacak şekilde sıkıştırıyoruz. Bu yöntem de de parmaklarınızı rahatlıkla
kullanabilir ve yemek yiyebilirsiniz.
Chopstick ile neler yenebilir?
Asya
ülkelerinde popüler olan ve ünü batı ülkelerine de yayılan Chopstick ile
birçok yemek yenilebilir.
Biz burada
genel olarak Çin yemek kültürüne ait olan yemeklerden bahsedeceğiz. Chopstick ile hangi yemeklerin
yendiğini ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Çin salatası: Bu yemek türünde pirinç
ağırlıktadır. Zaten Çin yemek kültürünün ana malzemesidir diyebiliriz. Çin
salatasında; pirinç, maydanoz, turşu, mısır ve bu ülkeye özel garnitürler
bulunur.
Çin böreği: Her ne kadar Türk yemek kültüründeki
böreklere benzese de, farklı yanlarının oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.
İçinde kıymanın yanı sıra kereviz ve pırasa gibi sebzelerde bulunuyor. Sağlıklı
ve besleyici olduğunu söyleyebiliriz.

Kızarmış muz: Çinlilerin en çok tercih ettiği ve
tükettiği yemeklerdendir. Tatlı olarak hazırlanan muz kızartmasını çubuklar ile
rahatlıkla yiyebilirsiniz.

Sebzeli tavuklu noodle: Noodle, bizdeki erişteye benzeyen ve
şerit halinde olan hamur işidir. Çinliler genelde bu tahılı çorbalarda
kullanırlar. Ancak sade olarak da kullanıldığı olur. mevsimsel sebzeler, tavuk
eti ve pirinç ile lezzetli bir çorba elde edilir. Çubuklar ile çorbanın
içindeki katı yiyecekler tüketildikten sonra, çorba suyu afiyetle içilir.

Tofu: Belki birçoklarınız bu adı
duymuşsunuzdur. Ancak anlamını bilmiyor olabilirsiniz. Biz burada açıklayalım.
Tofu, Çin yemek kültürüne has peynirli makarnadır. Normal peynirli makarnadan
farkı, Tofu peynirinin soyadan yapılmasıdır. Tadı biraz farklı olsa da,
alışıldığında ne kadar lezzetli olduğunu söyleyenler, bir hayli fazladır.

Sushi: Çiğ balık anlamına gelen Sushi,
Japon yemek kültürüne aittir. Ancak Çinlilerde bu yemek türünü oldukça fazla
bir şekilde tüketirler. Yosun yapraklarına balık filetosunun, pirinç ile
birlikte sarılması ile yapılır. Birçok türü vardır ve genelde baharatlı pirinç
kullanılır.

Çin çubuğu kahveciniz
sitesinde!
21
santimetre uzunluğunda ve 100’lük paketler halinde satılan Çin çubuğu,
en uygun fiyatlar ile kahveciniz
sitesinde!

En kaliteli
bambu ağacından üretilen bu çubuklar ile lezzetli Çin yemekleri sizleri
bekliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder