Kahve tadımı ve tadıcıları...
|
Bu konu oldukça karışık. Her ne kadar kahve ve şarap üretim süreçleri
açısından benzer noktalar taşısa da ayrıldığı yerler var. Genelde şarabın son
ürün haline gelmesine kadar geçirdiği aşamalar (üzümün seçimi, ekim ve
yetiştirilme koşulları, toplanması, ezilmesi, fermantasyon süreci, saklanması
ve şişelenmesi) tüketiciden bağımsız süreçler. Tüketicinin eline geçtiğinde
artık olgunlaşmış ve içilebilir halde ve ancak sizin şarabı saklama
koşullarınız farklılık yaratabiliyor. Kahvede ise farklı bir durum var. Kahve
tüketilebilir hale geldiğinde tüketici tarafından çok sayıda müdahaleye açık
durumda. Tüketici kahveyi değişik şekilde fırınlayabiliyor, çekebiliyor ve
aynı kahve ile farklı pişirme teknikleri kullanabiliyor. Bu nedenle şarapta
olduğu kadar rafine bir tadım işlemi biraz zor. Ancak kahvede de bu tip
yaklaşımlar var. Öncelikle üretim alanlarında son ürünü değerlendiren kahve
eksperleri var. Bunlar kahvenin kalitesini ve dolayısı ile fiyatını da
belirliyor. Bu aşamadan sonra bbüyük satıcı firmalar (Starbucks gibi) kahveyi
alırken kahve çekirdeklerini pişirip içilecek kahve getirip, bunları
tadımcılara tattırıyorlar. Bu işle uğraşan eğitilmiş kişiler var. Bunlar
kahvenin tadı konusunda onay veriyor. Ancak, bu aşamadan sonrada tüketici
tarafından çok müdahale yapılabildiği için, bu konuda deneyimli tüketiciler
görüşlerini web sayfaları ile paylaşıyorlar. Bu sayfalara bir örnek: http
|
21 Temmuz 2017 Cuma
Kahve tadımı ve tadıcıları...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder